fbpx
Close
10 tips για να σωθεί το περιβάλλον κι εμείς μαζί του!

10 tips για να σωθεί το περιβάλλον κι εμείς μαζί του!

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα (5/6) και ιδού κάποια πράγματα που μπορείτε να βάλετε στη ζωή σας για να ωφελήσετε τον πλανήτη, εσάς και τους γύρω σας. Τώρα!

Καταργήστε τη χρήση του τζακιού, αν βρίσκεστε εντός αστικού κέντρου και σε μεγάλες πόλεις. Μολύνετε την ατμόσφαιρα, τους πνεύμονες των γειτόνων, αλλά και τα μέλη του νοικοκυριού που αναπνέουν το προϊόν της καύσης του ξύλου. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια λόγω της ακατανόητης λειτουργίας τζακιών σε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Αθήνα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ασθένειες όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, οι αλλεργίες. Παράλληλα, ως μέσο θέρμανσης το τζάκι είναι απολύτως μη αποδοτικό, καθώς μόνο το 20% της καύσης του ξύλου προκαλεί θερμότητα (και μόνο σε έναν χώρο του σπιτιού).

Καθαρίστε το λέβητα της πολυκατοικίας σας για να μην διαμαρτύρεστε αργότερα ότι καίει πετρέλαιο χωρίς να ζεσταίνει και καπνίζει τη γειτονιά σαν φουγάρο του ’70. Η εξοικονόμηση καυσίμου μπορεί να φτάσει μέχρι και 15%, χώρια τις σοβαρές φθορές που αποφεύγονται στον καυστήρα.

Βάψτε με οικολογικά χρώματα τα δωμάτια των παιδιών και περάστε με τα ειδικά μονωτικά υλικά που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια τους τοίχους που βλέπουν προς τη δύση- αυτοί ευθύνονται για το ‘καυτό’ καλοκαίρι των σπιτιών μας. Εξοικονομείτε από θέρμανση και ψύξη (20%).

Ο ταρατσόκηπος γνωρίζει μέρες δόξας, δεν είναι όμως εύκολο να τον αποκτήσεις αν μένεις σε πολυκατοικία. Ενδείκνυνται για μονοκατοικίες, διώροφα, κτίρια γραφείων, αίθρια και ακάλυπτους χώρους. Οι εφαρμογές πλέον εντυπωσιάζουν για την πρωτοτυπία και την τολμηρότητά τους.

Βάλτε την ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων (κήπου ή κουζίνας) στη ζωή σας. Αν έχετε κήπο, η ανακύκλωση οργανικών είναι ο καλύτερος τρόπος λίπανσης των φυτών. Ήδη κυκλοφορούν σύγχρονοι, άοσμοι κάδοι αποσύνθεσης οργανικών υπολειμμάτων.

Συγκεντρώστε γυάλινες, πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες και ρίξτε τες στην ανταποδοτική ανακύκλωση που υπάρχει σε αρκετά σημεία της χώρα. Κερδίζετε μερικά λεπτά του ευρώ ανά τεμάχιο τα οποία είτε τα ξοδεύετε για ψώνια ή τα πιστώνετε σε κάποια κοινωφελή οργάνωση, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού. Κάντε το δεύτερο.

Στηρίξτε προϊόντα και εταιρείες που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, πιστοποιούν τα προϊόντα τους με διεθνή ή ευρωπαϊκά eco labels και ενισχύουν συστηματικά την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιλέξτε ήπιους τρόπους διακοπών (π.χ. αγροτουρισμός), δώστε τα χρήματά σας σε πρότυπες μονάδες που συνδυάζουν αναψυχή και περιβαλλοντική προστασία και απορρίψτε τον παραλογισμό του all inclusive τουρισμού- ειδικά όταν αυτός δείχνει τάσεις μεγαλομανίας.

Παρακολουθείστε από το διαδίκτυο τις εβδομαδιαίες εξορμήσεις καθαρισμού πάρκων, δασών ή παραλιών και λάβετε μέρος τόσο ως εθελοντής στην προστασία του περιβάλλοντος ως κι απλός φυσιολάτρης. Γνωρίστε την ευρύτερη περιοχή σας από την καλή και την ανάποδη και κάντε ενδιαφέρουσες γνωριμίες.

Αν και οι γυρολόγοι πλήθυναν λόγω κρίσης, η αποκομιδή μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών δεν γίνεται ορθά από τους πλανόδιους -μην το διακινδυνεύετε. Καλέστε τη σχετική υπηρεσία του δήμου ή μεταφέρετε εσείς τη συσκευή στο σημείο αποκομιδής σε συνεργασία με τις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικού εξοπλισμού. Το ίδιο ισχύει και για τους υπολογιστές και τα προϊόντα πληροφορικής.

Close