fbpx
Friday, January 27, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
August 17, 2021
in Wine & Spirits
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο
12
SHARES
1.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εθνικό μας ποτό, τις διαφορές του με το τσίπουρο και τα άλλα ποτά με γλυκάνισο, αλλά και το μυστικό για να το απολαύσετε σωστά.

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν ελληνικό ποτό, αφού -σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία–  για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν «ούζο», πρέπει απαραιτήτως να παράγεται στην Ελλάδα. Κατά δεύτερον πρέπει να παράγεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες παρότι περιοριστικές αφήνουν στους παραγωγούς μεγάλο πεδίο δημιουργικότητας.

Υπάρχουν εκατοντάδες ετικέτες ούζου στη χώρα, καθεμία από τις οποίες απηχεί το πνεύμα, την παράδοση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής όπου παράγεται (Λέσβος και ιδιαίτερα η περιοχή του Πλωμαρίου, Χίος, Μακεδονία, Καλαμάτα, Αττική) ή από όπου κατάγεται (λ.χ., Κωνσταντινούπολη). Κάθε τόπος και κάθε παραγωγός έχει τα δικά του μυστικά, τα οποία διαφυλάσσει και δεν αποκαλύπτει με λεπτομέρειες.

Το ούζο είναι μείγμα αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος), νερού και διάφορων αρωματικών βοτάνων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται πάντοτε ο γλυκάνισος, που του δίνει τη χαρακτηριστική γεύση, και προαιρετικά ο μάραθος, η μαστίχα και άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο κ.ά.).

Το οινόπνευμα είναι κατά βάση γεωργικής προέλευσης (λ.χ., από σταφίδα ή μελάσα) και για να χαρακτηριστεί ένα ποτό ως «ούζο» πρέπει τουλάχιστον το 20% του συνόλου του οινοπνεύματος να έχει αρωματιστεί με απόσταξη. Το χαμηλό αυτό υποχρεωτικό  ποσοστό επιτρέπει ελευθερία στον τρόπο παραγωγής. Πάντως, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της απόσταξης (ως και το 100%) τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε ένα αυθεντικό απόσταγμα ούζου που είναι πιο ντελικάτο και απαλό.

Η διαφορά με το τσίπουρο είναι ότι ενώ το ούζο είναι ένα προϊόν μεταβλητού ποσοστού απόσταξης από οινόπνευμα και νερό (π.χ. 70% οινόπνευμα και 30% νερό), το τσίπουρο είναι προϊόν 100% απόσταξης από στέμφυλα. Προσοχή: Εδώ δεν πρέπει να συγχέεται το ποσοστό της απόσταξης, με το ποσοστό της γεωργικής αλκοόλης που έχει χρησιμοποιηθεί, αλλά ούτε με το ποσοστό που έχει αρωματιστεί με απόσταξη. Είναι τρία διαφορετικά πράγματα.

Η απόσταξη είναι η σπουδαιότερη διαδικασία και διαρκεί πολλές ώρες ή και μέρες προκειμένου να βγει το καλύτερο δυνατό απόσταγμα, ανάλογα βέβαια και με την παράδοση του αποστακτηρίου. Αφού συγκεντρωθούν τα υλικά, ακολουθούνται διαδικασίες βρασμού, ατμοποίησης και υγροποίησης για να δώσουν το τελικό απόσταγμα. Η απόσταξη γίνεται σε ειδικά αποστακτήρια -συνήθως χάλκινα καζάνια. Μετά την ανάμειξη των συστατικών, ακολουθεί το «βράσιμο» του μείγματος περισσότερες από μία φορές. Το τελικό προϊόν έχει συνήθως 40 – 50 βαθμούς αλκοόλ.

Ποτά που μοιάζουν με το ούζο είναι η ιταλική σαμπούκα, το γαλλικό παστίς, το τουρκικό γιενί ρακί, το αράκ της Μέσης Ανατολής (Λίβανος, Ιράκ, Συρία κ.ά.), ενώ παραπλήσια ποτά με γλυκάνισο υπάρχουν και στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο τα παραπάνω διαφέρουν ως προς τον τρόπο παραγωγής. Η βασική διαφορά του ούζου είναι ότι σε αυτό οι σπόροι των βοτάνων αποστάζονται από κοινού στο οινόπνευμα και το νερό, ενώ στα άλλα, τα αρωματικά συστατικά των σπορών εκχυλίζονται πρώτα με νερό και κατόπιν προστίθενται στο διάλυμα της αλκοόλης.

Για την απόλαυσή του έχει σημασία να θυμόμαστε ότι το ούζο είναι δυνατό ποτό, οπότε είναι καλύτερα να καταναλώνεται αραιωμένο. Η διαδικασία είναι η εξής: Σε ποτήρι σωλήνα, ρίχνουμε πρώτα το ούζο, ύστερα το νερό και στο τέλος τον ελάχιστο πάγο. Το αντίστροφο που κάνουν πολλοί (πρώτα ο πάγος και ύστερα το ούζο) έχει ως αποτέλεσμα να ψύχονται τα αρώματα και να εγκλωβίζονται.

Το ούζο συνοδεύει ιδανικά θαλασσινούς μεζέδες, φρέσκους ή αλίπαστους, ελιές και τουρσί. Χταπόδι, λακέρδα, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, γαύρος και παστή σαρδέλα αποτελούν τα πιο ταιριαστά ζευγάρια του. Μπορεί όμως να προστεθεί σε κοκτέιλ και να καταναλωθεί ως απεριτίφ -ειδικά τα πιο ελαφριά και αρωματικά.

Στην Ελλάδα λειτουργούν δύο Μουσεία Ούζου και τα δύο στην περιοχή του Πλωμαρίου. Το Μουσείου Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου με την ονομασία «Ο Κόσμος του Ούζου» που ιδρύθηκε το 2015 και το Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη που ιδρύθηκε το 1996.

 

 

Tags: ΑλκοολούχαSliderΕλλάδαΘάλασσα
Previous Post

Η νέα φανέλα της Γιουνάιτεντ έρχεται από πολύ μακριά

Next Post

Ο Έρνεστ μιλάει για τον Χέμινγουεϊ

Next Post
Ο Έρνεστ μιλάει για τον Χέμινγουεϊ

Ο Έρνεστ μιλάει για τον Χέμινγουεϊ

Η Ουρουγουάη είναι ελληνική!

Η Ουρουγουάη είναι ελληνική!

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Όταν στην κορυφή του Ναού του Ολυμπίου Διός ζούσαν ασκητές

Όταν στην κορυφή του Ναού του Ολυμπίου Διός ζούσαν ασκητές

by Αθηνά Φερεντίνου
December 6, 2022
0

Μπορεί το παράξενο κτίσμα που αιωρείτο επί δεκαετίες σε ύψος 17 μέτρων να μην υπάρχει, φωτογραφίες όμως και πίνακες της...

Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

by Zeitgeist Team
December 17, 2021
0

Εάν δεν είστε σίγουροι τι θέλετε από τη ζωή, υπάρχει μόνο μία ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας....

Greek Freak: Η Ταινία, προσεχώς

Greek Freak: Η Ταινία, προσεχώς

by Άλκης Φιτσόπουλος
May 7, 2021
0

Πληροφορίες, απορίες και επιφυλάξεις για τη βιογραφική ταινία του Γιάννη Αντετοκούνμπο που ξεκίνησε χθες γυρίσματα και οι λεπτομέρειες που θα...

Αυτή την Πέμπτη όλοι πηγαίνουν σινεμά!

Αυτή την Πέμπτη όλοι πηγαίνουν σινεμά!

by Zeitgeist Team
October 21, 2022
0

Την ημέρα Γιορτής του Σινεμά (27 Οκτωβρίου) δείτε την ταινία που θέλετε σε οποιονδήποτε κινηματογράφο με ενιαία τιμή εισιτηρίου 2€.

stelios-kazazis-Xfu28sRTFWY-unsplash

Ο Φρόιντ στην Ακρόπολη

by Θανάσης Αντωνίου
June 17, 2021
0

Μια ελάχιστα γνωστή ιστορία για την επίσκεψη του πατέρα της Ψυχανάλυσης στο μνημείο, με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση της συλλογής...

Πώς φτάσαμε στην 11η Σεπτεμβρίου 2001

Πώς φτάσαμε στην 11η Σεπτεμβρίου 2001

by Θανάσης Αντωνίου
September 10, 2021
0

Διαβάστε στο Zeitgeist το χρονικό της τρομοκρατίας του ισλαμικού εξτρεμισμού, πότε και γιατί ξεκίνησε, πώς εξελίχθηκε και πώς φτάσαμε από...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Ο Γκορμπατσόφ που εκτέλεσε και εκτελέστηκε

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Άλκης Φιτσόπουλος

Άλκης Καμπανός: ένας χρόνος μετά

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
July 27, 2022
0

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

by Βανέσα Αποστολίδου
October 19, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι ατμοσφαιρικές πολιτείες των λιμνών

Οι ατμοσφαιρικές πολιτείες των λιμνών

January 27, 2023
Τα καλύτερα ανδρικά πανωφόρια για να μείνεις ζεστός και να φαίνεσαι cool

Τα καλύτερα ανδρικά πανωφόρια για να μείνεις ζεστός και να φαίνεσαι cool

January 27, 2023
Το σκι είναι μια μεγάλη περιπέτεια

Το σκι είναι μια μεγάλη περιπέτεια

January 27, 2023
Η Ελλάδα το χειμώνα: Ορεινή Πελοπόννησος

Η Ελλάδα το χειμώνα: Ορεινή Πελοπόννησος

January 27, 2023
Ποιος δεν φοβάται την επαγγελματική εξουθένωση;

Ποιος δεν φοβάται την επαγγελματική εξουθένωση;

January 24, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp