fbpx
Saturday, May 21, 2022
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
August 17, 2021
in Wine & Spirits
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο
5
SHARES
455
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εθνικό μας ποτό, τις διαφορές του με το τσίπουρο και τα άλλα ποτά με γλυκάνισο, αλλά και το μυστικό για να το απολαύσετε σωστά.

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν ελληνικό ποτό, αφού -σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία–  για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν «ούζο», πρέπει απαραιτήτως να παράγεται στην Ελλάδα. Κατά δεύτερον πρέπει να παράγεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες παρότι περιοριστικές αφήνουν στους παραγωγούς μεγάλο πεδίο δημιουργικότητας.

Υπάρχουν εκατοντάδες ετικέτες ούζου στη χώρα, καθεμία από τις οποίες απηχεί το πνεύμα, την παράδοση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής όπου παράγεται (Λέσβος και ιδιαίτερα η περιοχή του Πλωμαρίου, Χίος, Μακεδονία, Καλαμάτα, Αττική) ή από όπου κατάγεται (λ.χ., Κωνσταντινούπολη). Κάθε τόπος και κάθε παραγωγός έχει τα δικά του μυστικά, τα οποία διαφυλάσσει και δεν αποκαλύπτει με λεπτομέρειες.

Το ούζο είναι μείγμα αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος), νερού και διάφορων αρωματικών βοτάνων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται πάντοτε ο γλυκάνισος, που του δίνει τη χαρακτηριστική γεύση, και προαιρετικά ο μάραθος, η μαστίχα και άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο κ.ά.).

Το οινόπνευμα είναι κατά βάση γεωργικής προέλευσης (λ.χ., από σταφίδα ή μελάσα) και για να χαρακτηριστεί ένα ποτό ως «ούζο» πρέπει τουλάχιστον το 20% του συνόλου του οινοπνεύματος να έχει αρωματιστεί με απόσταξη. Το χαμηλό αυτό υποχρεωτικό  ποσοστό επιτρέπει ελευθερία στον τρόπο παραγωγής. Πάντως, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της απόσταξης (ως και το 100%) τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε ένα αυθεντικό απόσταγμα ούζου που είναι πιο ντελικάτο και απαλό.

Η διαφορά με το τσίπουρο είναι ότι ενώ το ούζο είναι ένα προϊόν μεταβλητού ποσοστού απόσταξης από οινόπνευμα και νερό (π.χ. 70% οινόπνευμα και 30% νερό), το τσίπουρο είναι προϊόν 100% απόσταξης από στέμφυλα. Προσοχή: Εδώ δεν πρέπει να συγχέεται το ποσοστό της απόσταξης, με το ποσοστό της γεωργικής αλκοόλης που έχει χρησιμοποιηθεί, αλλά ούτε με το ποσοστό που έχει αρωματιστεί με απόσταξη. Είναι τρία διαφορετικά πράγματα.

Η απόσταξη είναι η σπουδαιότερη διαδικασία και διαρκεί πολλές ώρες ή και μέρες προκειμένου να βγει το καλύτερο δυνατό απόσταγμα, ανάλογα βέβαια και με την παράδοση του αποστακτηρίου. Αφού συγκεντρωθούν τα υλικά, ακολουθούνται διαδικασίες βρασμού, ατμοποίησης και υγροποίησης για να δώσουν το τελικό απόσταγμα. Η απόσταξη γίνεται σε ειδικά αποστακτήρια -συνήθως χάλκινα καζάνια. Μετά την ανάμειξη των συστατικών, ακολουθεί το «βράσιμο» του μείγματος περισσότερες από μία φορές. Το τελικό προϊόν έχει συνήθως 40 – 50 βαθμούς αλκοόλ.

Ποτά που μοιάζουν με το ούζο είναι η ιταλική σαμπούκα, το γαλλικό παστίς, το τουρκικό γιενί ρακί, το αράκ της Μέσης Ανατολής (Λίβανος, Ιράκ, Συρία κ.ά.), ενώ παραπλήσια ποτά με γλυκάνισο υπάρχουν και στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο τα παραπάνω διαφέρουν ως προς τον τρόπο παραγωγής. Η βασική διαφορά του ούζου είναι ότι σε αυτό οι σπόροι των βοτάνων αποστάζονται από κοινού στο οινόπνευμα και το νερό, ενώ στα άλλα, τα αρωματικά συστατικά των σπορών εκχυλίζονται πρώτα με νερό και κατόπιν προστίθενται στο διάλυμα της αλκοόλης.

Για την απόλαυσή του έχει σημασία να θυμόμαστε ότι το ούζο είναι δυνατό ποτό, οπότε είναι καλύτερα να καταναλώνεται αραιωμένο. Η διαδικασία είναι η εξής: Σε ποτήρι σωλήνα, ρίχνουμε πρώτα το ούζο, ύστερα το νερό και στο τέλος τον ελάχιστο πάγο. Το αντίστροφο που κάνουν πολλοί (πρώτα ο πάγος και ύστερα το ούζο) έχει ως αποτέλεσμα να ψύχονται τα αρώματα και να εγκλωβίζονται.

Το ούζο συνοδεύει ιδανικά θαλασσινούς μεζέδες, φρέσκους ή αλίπαστους, ελιές και τουρσί. Χταπόδι, λακέρδα, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, γαύρος και παστή σαρδέλα αποτελούν τα πιο ταιριαστά ζευγάρια του. Μπορεί όμως να προστεθεί σε κοκτέιλ και να καταναλωθεί ως απεριτίφ -ειδικά τα πιο ελαφριά και αρωματικά.

Στην Ελλάδα λειτουργούν δύο Μουσεία Ούζου και τα δύο στην περιοχή του Πλωμαρίου. Το Μουσείου Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου με την ονομασία «Ο Κόσμος του Ούζου» που ιδρύθηκε το 2015 και το Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη που ιδρύθηκε το 1996.

 

 

Tags: ΑλκοολούχαSliderΕλλάδαΘάλασσα
Previous Post

Η νέα φανέλα της Γιουνάιτεντ έρχεται από πολύ μακριά

Next Post

Ο Έρνεστ μιλάει για τον Χέμινγουεϊ

Next Post
Ο Έρνεστ μιλάει για τον Χέμινγουεϊ

Ο Έρνεστ μιλάει για τον Χέμινγουεϊ

Η Ουρουγουάη είναι ελληνική!

Η Ουρουγουάη είναι ελληνική!

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Το 1984 δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρο

Το 1984 δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρο

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
July 15, 2021
0

Ξαναδιαβάζοντας το έργο ζωής του Τζωρτζ Όργουελ ανακαλύπτουμε τις ανεξάντλητες εφεδρείες του και τα τραγικά επίκαιρα μηνύματά του που πλέον...

Οι ταμπέλες δεν είναι για τους ανθρώπους

Οι ταμπέλες δεν είναι για τους ανθρώπους

by Zeitgeist Team
May 19, 2022
0

Μια ευρηματική ενέργεια της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας δείχνει το δρόμο προς την πολυμορφία, τη συμπερίληψης και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Τίτλος...

Juvelen, το κόσμημα της Utopia

Juvelen, το κόσμημα της Utopia

by Zeitgeist Team
February 17, 2021
0

Μοιάζει με λαμπερό διαμάντι που έπεσε στο χιονισμένο έδαφος. Το νέο τοπόσημο της Σκανδιναβίας κοσμεί την Ουψάλα, αγαπά το περιβάλλον...

Το νόημα της ζωής κατά τον Μπουκόφσκι

Το νόημα της ζωής κατά τον Μπουκόφσκι

by Zeitgeist Team
December 23, 2021
0

Θεός, ζωή, θάνατος, έρωτας, αγάπη, αλκοόλ και άλλα θέματα, αυτές ήταν οι απόψεις του Charles Bukowski (1920 - 1994) για...

Η άγνωστη ιστορία του Καββαδία με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο

Η άγνωστη ιστορία του Καββαδία με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο

by Zeitgeist Team
November 15, 2021
0

Πώς ο μεγάλος μας ποιητής απέφυγε στο παρά 1’ τη συνάντηση μαζί του, προστατεύοντας τη φήμη του και τα πολιτικά...

Το αγαπημένο μπλουζάκι των άπιστων ανδρών

Το αγαπημένο μπλουζάκι των άπιστων ανδρών

by Zeitgeist Team
May 10, 2021
0

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ένα συγκεκριμένο είδος κοντομάνικης μπλούζας θεωρείται από τις γυναίκες ως το αγαπημένο των ανδρών που έχουν...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Ιωάννης Μάλλιαρης

Πόσους δολοφόνους γνωρίζετε;

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

Άλκης Φιτσόπουλος

Ζούμε στην εποχή του παραλόγου

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

H Φινλανδία στο μάτι του κυκλώνα

a.antoniou

Αναστασία Αντωνίου

David Wojnarowicz: Ταλέντο, επανάσταση και queer art

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Zeitgeist Team
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

by Zeitgeist Team
July 22, 2021
0

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

by Zeitgeist Team
February 25, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μυθωδία: Η διαπλανητική συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου (VIDEO)

Μυθωδία: Η διαπλανητική συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου (VIDEO)

May 19, 2022
Οι ταμπέλες δεν είναι για τους ανθρώπους

Οι ταμπέλες δεν είναι για τους ανθρώπους

May 19, 2022
Αυτός ο διαγωνισμός μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου (και τη ζωή των άλλων)

Αυτός ο διαγωνισμός μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου (και τη ζωή των άλλων)

May 19, 2022
Μια κουκουβάγια στο Σεν Τροπέ

Μια κουκουβάγια στο Σεν Τροπέ

May 18, 2022
Καβάλα: Δαντελωτή πολιτεία

Καβάλα: Δαντελωτή πολιτεία

May 18, 2022

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp