Καινούρια έρευνα αποκαλύπτει την ημερομηνία λήξης του έρωτα για τα περισσότερα ζευγάρια και τις 3 φάσεις που περνάει μια σχέση με βαθειά συναισθήματα.
Αν τα τραγούδια και οι ταινίες παρουσίαζαν την πραγματικότητα, τίποτα δεν θα ήταν πιο σημαντικό και πιο ευχάριστο από το να είσαι ερωτευμένος. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το αρχικό στάδιο όταν είστε τρελά ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον, ενδέχεται να είναι πιο μικρής διάρκειας από ότι θα φανταζόταν κάποιος. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από μια σχετικά μικρή περίοδο, οι περισσότερες σχέσεις είτε αναπτύσσονται είτε πεθαίνουν και το να είναι κανείς ενήμερος για αυτή την αναμενόμενη εξέλιξη μπορεί να κάνει τα πράγματα λίγο καλύτερα. Ενώ, λοιπόν, αρεσκόμαστε στο να πιστεύουμε ότι η αγάπη είναι ζήτημα καρδιάς, στην πραγματικότητα, είναι ως επί το πλείστον θέμα μυαλού. Το να ερωτευτεί κάποιος μπορεί να φαντάζει απλό και ενστικτώδες ωστόσο, τα ζεστά και μπερδεμένα συναισθήματα προέρχονται από πολλούς πολύπλοκους μηχανισμούς: για παράδειγμα, νευροχημικές και ορμονικές αντιδράσεις προκύπτουν μέσα από κοινωνικούς παράγοντες, γενετικά στοιχεία και άλλα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με μια νέα μελέτη που μπορείτε να βρείτε ολόκληρη εδώ, τα πιο πολλά ζευγάρια σταματάνε να είναι ερωτευμένα μετά από 6 μήνες. «Τα πρώιμα στάδια της ρομαντικής αγάπης που χαρακτηρίζονται από αναστάτωση μπορεί να διαφέρουν από μια μεταγενέστερη περίοδο που χαρακτηρίζεται από αισθήματα ασφάλειας και ηρεμίας», εξηγούν οι ερευνητές. «Το πρώτο στάδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από περίπου τους πρώτους έξι μήνες μιας σχέσης, έχει περιγραφεί ως ‘’έρωτας’’». Χαρακτηρίζεται από όλα τα χαρακτηριστικά της ρομαντικής αγάπης, συμπεριλαμβανομένου, ιδιαίτερα, του ρομαντικού πάθους και της οικειότητας. Η δεύτερη φάση, λέγεται ότι διαρκεί από περίπου έξι μήνες ως τέσσερα χρόνια, έχει αναφερθεί ως «παθιασμένη αγάπη». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πάθος διατηρείται αλλά η δέσμευση και η οικειότητα αυξάνονται. Η παθιασμένη αγάπη δίνει τη θέση της στη συντροφική αγάπη, το πάθος υποχωρεί και η δέσμευση και η οικειότητα φτάνουν στο απόγειό τους», λέει η μελέτη.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη οι ορμόνες και η εγκεφαλική χημεία αλλάζουν αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων δημιουργίας δεσμών μιας σχέσης, κάτι που μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε 3 φάσεις: Λαγνεία, Έλξη και Προσκόλληση. Παρόλο που υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις και λεπτές αποχρώσεις σε κάθε ένα, κάθε τύπος χαρακτηρίζεται από το δικό του σύνολο ορμονών. Η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα οδηγούν τη λαγνεία. Η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη δημιουργούν έλξη και η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη εξυπηρετούν την προσκόλληση. Τόσο απλά!