fbpx
Close
Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Το Zeitgeist προσπαθεί να δώσει απάντηση στο πότε ο σπουδαιότερος Έλληνας τενίστας της Ιστορίας θα γίνει νούμερο 1 στον κόσμο και κυρίως με ποιον τρόπο θα το κάνει αυτό.

«Περιμένουμε πολλά και μεγάλα πράγματα από τον Στέφανο Τσιτσιπά, από τότε που κέρδισε τον Federer στην Αυστραλία. Πολύ σύντομα θα κερδίσει ένα Grand Slam». Η τοποθέτηση δεν είναι δική μας, αλλά του θρυλικού John McEnroe. Τώρα, το πότε μπορεί να γίνει αυτό, εξαρτάται. Εμείς πιστεύουμε πώς θα το κάνει ότι όταν βγάλει τον Έλληνα από μέσα του και τον αφήσει έξω από τις γραμμές του γηπέδου.

Υπάρχουν στον αθλητισμό ορισμένα κλισέ, για παράδειγμα «η ελληνική ψυχή». Από τον άθλο της Πατουλίδου μέχρι την κατάκτηση του Euro 2004 μεγάλα αθλητικά επιτεύγματα είχαν ως όρους εξήγησης όχι το ταλέντο, τη δουλειά, την τέχνη που κατείχαν οι πρωταθλητές, αλλά το ελληνικό DNA. Και ας μην έκανε κανείς από τους πρωταθλητές τεστ DNA. Και φυσικά οι πρώτες εντολές που ακούνε από Έλληνες προπονητές οι αθλητές μας, σε όλες τις ηλικίες, σε όλα στα σπορ είναι «βγάλε πάθος», «γερά, δυνατά, τσαμπουκαλεμένα» κ.λπ. Όμως, όλα αυτά δεν ταιριάζουν στο Στέφανο Τσιτσιπά.

Τι είναι ο Έλληνας; Θα μπορούσαμε να φιλοσοφήσουμε επί μακρόν. Είναι, όμως, σαφές ότι οι περισσότεροι από εμάς παντού και φυσικά και στον αθλητισμό, λειτουργούμε πολύ συναισθηματικά, με το θυμικό, ενθουσιαζόμαστε εύκολα, γελάμε δυνατά, απογοητευόμαστε εξίσου εύκολα, θυμώνουμε. Και που κολλάει αυτό με τον Τσιτσιπά; Εξηγούμαι αμέσως. Όσο περισσότερο Έλληνας είναι όταν παίζει τόσο περισσότερα λάθη κάνει. Όταν βγάζει τον Έλληνα από μέσα του και τον αφήνει έξω από το κορτ και γίνεται ένας πραγματικός δυτικοευρωπαίος, τόσο μεγαλύτερες επιτυχίες έχει. Ο Τσιτσιπάς που θυμώνει, που ενθουσιάζεται, κάνει λάθη και μετά μπορεί να του φύγει και η ρακέτα και να χτυπήσει τον πατέρα του. Ο Τσιτσιπάς που μένει συγκεντρωμένος στο πλάνο του θα κάνει συνεχώς τις ίδιες κινήσεις σωστά όπως πρέπει, μέχρι να γονατίσει ολόκληρο Rafa Nadal. Όπως ένας πιλότος στην Formula 1 πρέπει να κάνει συνεχώς τον ίδιο τέλειο γύρο και όχι απλά έναν ταχύτερο γύρο, έτσι και ο Τσιτσιπάς πρέπει να είναι σταθερός στο παιχνίδι του.

Ο ίδιος το έγραψε στο twitter πριν από ένα χρόνο: «You become very dangerous when you learn how to control your feelings», δηλαδή, «γίνεσαι πολύ επικίνδυνος όταν μαθαίνεις πώς να ελέγχεις τα συναισθήματά σου». Και τότε είσαι έτοιμος για ένα Grand Slam. Λόγια του ίδιου: «Τότε μπορείς να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό. Τότε μπορείς να παίξεις με ενέργεια, με καλό τρέξιμο, με στυλ επιθετικό, κερδίζοντας πόντο, πόντο. Τότε μπορείς να αντέξεις τα μεγάλα σε διάρκεια παιχνίδια. Έτσι δουλεύω και πνευματικά και στη στρατηγική και στην τεχνική μου».

Ο χρόνος είναι σύμμαχος για τον νεαρό πρωταθλητή. O Roger Federer είναι σχεδόν 40. Τον έχει ήδη κερδίσει δύο φορές. Ο Rafa Nadal είναι 34 ετών, τον έχει κερδίσει ήδη δύο φορές, η τελευταία πρόσφατα στην Αυστραλία. Ο Nova Djokovic είναι 33 ετών. Και αυτόν τον έχει κερδίσει δύο φορές, μάλιστα, η πρώτη το 2018 σε πολύ νεαρή ηλικία για τον μόλις 22 ετών σήμερα Τσιτσιπά. Η πρόβλεψη είναι ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει κατακτήσει ένα Grand Slam.

Το πιστεύει και ο ίδιος. Όπως έχει πει: «Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος του τένις αλλάζει. Οι τρεις κορυφαίοι τενίστες μεγαλώνουν και εμείς είμαστε που ερχόμαστε από πίσω. Αυτό που έχω να κάνω εγώ είναι να διανύσω το έξτρα μίλι που χρειάζεται για να τους ξεπεράσω. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για μένα στα επόμενα χρόνια».

Close