Αν και επιστημονικά τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει ότι το καρπούζι δεν θα αποδειχθεί «μάπα», υπάρχουν 3 εμπειρικοί κανόνες που επιβεβαιώνονται σταθερά στα χρόνια. Ακολουθήστε τους!
Το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο αποτελεί σωστό γρίφο ως προς την επιλογή του. Αρκετές φορές είναι θέμα τύχης, αλλά και τόπου παραγωγής. Τα παρακάτω, όμως, μπορείτε να τα επηρεάσετε εσείς.
•Διαλέξτε ένα καρπούζι που να έχει συμμετρικό σχήμα και ει δυνατόν να μην έχει χτυπήματα ή κοψίματα εξωτερικά.
•Γυρίστε το περιμετρικά και προσπαθήστε να βρείτε ένα κίτρινο ασύμμετρο σημάδι πάνω στο καρπούζι. Είναι το σημείο που ακουμπούσε στο έδαφος κατά τη φάση της ωρίμανσής του και υποδηλώνει ότι είναι στην καλύτερη στιγμή για κατανάλωση.
•Άλλο κριτήριο είναι ο ήχος του. Χτυπήστε το περίπου στη μέση σαν να χτυπάτε πόρτα. Αν βγει ένας υπόκωφος ήχος τότε το καρπούζι θεωρείται ώριμο. Αν ο ήχος είναι συμπαγής και επίπεδος τότε καλύτερα να το αποφύγετε.