Η πλούσια συλλογή του Γαβρίλου Μιχάλη, ενός εργάτη της Τέχνης που έβαλε την υπογραφή του σε πολλά σπουδαία έργα, εκτίθεται στον Χώρο Τέχνης της Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ.
Η Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ παρουσιάζει από τις 7 Δεκεμβρίου τη δεύτερη μεγάλη έκθεση με έργα από τη συλλογή του Γαβρίλου Μιχάλη. Μετά την επιτυχία της πρώτης έκθεσης, που εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο και σημείωσε τεράστια επισκεψιμότητα και συνεχείς παρατάσεις, αυτή τη φορά ο οργανισμός παρουσιάζει μία νέα επιλογή από έργα καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάστηκε ο Γαβρίλος και δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Η έκθεση «Μια ζωή αφιερωμένη στην Τέχνη. Από το Πολύπλανο στο Πολύτροπον» καλύπτει μία δημιουργική πορεία 55 ετών, κατά την οποία ο Γαβρίλος Μιχάλης συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς. Μέσα από τα εκθέματα αναδεικνύεται μία μικρο-ιστορία της Τέχνης, που αποκαλύπτει προσωπικές και εγκάρδιες σχέσεις με τους καλλιτέχνες, μακροχρόνιες συνεργασίες και φυσικά ξεχωριστά έργα, με περίπλοκο βαθμό δυσκολίας. Στους δύο χώρους του ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, στα Καλύβια Αττικής, θα δούμε πάνω από 70 έργα των (αλφαβητικά): Αλέξη Ακριθάκη, Νίκου Αλεξίου, Αχιλλέα Απέργη, Γιάννη Γαΐτη, Γιάννη Δημητράκη, Όπυς Ζούνη, Άννυς Κωστοπούλου, Γιώργου Ζαζόγκα, Γιώργου Λάππα, Παύλου και Φούλας Σακέλη. Πρόκειται για μερικούς από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, με τους οποίους ο Γαβρίλος συνεργάστηκε στην κατασκευή των έργων και τις εκθέσεις τους.
Η ιστορία του Γαβρίλου Μιχάλη στην Τέχνη, γνωστού στους περισσότερους απλά με το μικρό του όνομα, ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν σπουδαστής ακόμα στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών, που διηύθυνε ο σπουδαίος Νίκος Παπαδάκης στο κέντρο της Αθήνας, κλήθηκε να κατασκευάσει κάποια σχέδια του Γαΐτη, του Ακριθάκη και της Ζούνη. Η αρτιότητα των κατασκευών του δημιούργησε μεγάλη εντύπωση και πολύ γρήγορα ο Γαβρίλος διακρίθηκε για την επιδεξιότητά του, αλλά και την κατανόηση και τον σεβασμό του προς τους δημιουργούς. Έτσι, από το 1976 που ιδρύθηκε η γκαλερί Πολύπλανο, βρίσκεται δίπλα στον Νίκο Παπαδάκη και τις εκθέσεις που παρουσιάζονται, φέρνοντας την πρωτοποριακή τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, ήδη από το 1973, ο Γαβρίλος διατηρεί το δικό του εργαστήριο.
Η ικανότητα, όμως, του Γαβρίλου Μιχάλη στην κατασκευή δύσκολων στην εκτέλεση καλλιτεχνικών έργων, αποκαλύπτεται πλήρως στην επόμενη φάση της πορείας του, την γκαλερί ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, που δημιούργησε στην Πάτρα μαζί με την Αγγελική Αντωνοπούλου. Εκεί, από το 1989 ως το 1995 παρουσίασαν εκθέσεις τεράστιας κλίμακας, οι οποίες συχνά απαιτούσαν επεμβάσεις και ανακατασκευές στον χώρο που έμοιαζαν ανέφικτες. Το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, που λειτούργησε και την πενταετία 1995 – 2000 στην Αθήνα, με την καθοριστική τεχνική συμβολή του Γαβρίλου, θεωρείται ο χώρος που για πρώτη φορά έδωσε τη δυνατότητα τους καλλιτέχνες να οραματιστούν και να πραγματοποιήσουν πολύ μεγάλες παραγωγές.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αναγνωρισμένος πλέον «εργάτης» της τέχνης, δημιουργεί το εργαστήριό του στον Ρέντη. Εκεί, συνοδοιπορώντας πάντα με κορυφαίους καλλιτέχνες, πρωτοστατεί στην κατασκευή και υλοποίηση μεγάλων εγκαταστάσεων και έργων. Υπήρξε σταθερός «κατασκευαστής» των περιπτέρων της Ελλάδας στη Μπιενάλε της Βενετίας, αλλά και σε σημαντικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, όπως τη Ρίγα, τις Βρυξέλλες, το Πεκίνο, την Κωνσταντινούπολη, το Νεπάλ, το Στρασβούργο, το Παρίσι, την Αλεξάνδρεια, τη Σεβίλλη, την Ελευσίνα και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, μαζί με τη Γεωργία Κουσάρη ιδρύουν το 2013 την Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, στα Καλύβια Αττικής. Στα 12 σχεδόν χρόνια λειτουργίας της, έχει παρουσιάσει εκθέσεις γνωστών και σημαντικών δημιουργών, αλλά και νέων και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, συντελώντας αποφασιστικά στην αποκέντρωση της τέχνης. Πιο πρόσφατη δράση της ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ και του Γαβρίλου είναι στο Μουσείο Γαΐτη – Σίμωση στη Χώρα της Ίου, όπου και ανέλαβε την αναπαραγωγή των έργων, τη συντήρηση, τις κατασκευές των βάθρων και το στήσιμο όλων των έργων, με την επιμέλεια της Λορέττας Γαΐτη.
Το ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο φιλόξενους χώρους τέχνης, που διακρίνεται από το ομαδικό πνεύμα και την εγκαρδιότητα που χαρακτηρίζουν τον Γαβρίλο Μιχάλη. Η έκθεση «Μια ζωή αφιερωμένη στην Τέχνη. Από το Πολύπλανο στο Πολύτροπον» εγκαινιάζεται στις 7 Δεκεμβρίου και έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Πληροφορίες
Εγκαίνια Έκθεσης το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 στις 19:00
Διάρκεια Έκθεσης:
Μέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη Παρασκευή 17:00-21:00
Σάββατο 12:00 – 21:00
ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, Προκοπίου Γκίνη 5, Καλύβια Θορικού