Το τραύμα του ξεριζωμού, η πίκρα της μετανάστευσης αλλά και το στίγμα της ψυχικής διαταραχής σε ένα συγκλονιστικό θεατρικό έργο που πραγματεύεται με σεβασμό τα μεγάλα, τα δύσκολα, τα αιώνια ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου Σταθμός επαναλαμβάνεται φέτος για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Πρόκειται για έργο – τομή του νεοελληνικού θεάτρου, που υπολογίζεται ότι έχουν δει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παραπάνω από 500.000 θεατές. Επανέρχεται στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός -20 χρόνια από τη συγγραφή του και 10 μετά το τελευταίο του ανέβασμα στη σκηνή- σε μια εποχή που τα βασικά θέματα που διαπραγματεύεται συνεχίζουν να είναι βασανιστικά και απειλητικά επίκαιρα στην ελληνική κοινωνία.
Μια μητέρα από την πρώην Σοβιετική Ένωση που εργάστηκε σκληρά στη ζωή της και οι δυο της γιοι, εργαζόμενος σε βενζινάδικο αλλά με θέληση να ανέβει κοινωνικά ο μεγάλος και ταλαιπωρημένος από τα σκαμπανεβάσματα της ψυχικής του υγείας ο μικρός, αλλά κι ένας απόντας, ο αλκοολικός, απόμακρος όσο ζούσε κι από χρόνια πεθαμένος πατέρας- αλλά πάντα παρών μέσα από τα τραύματα που προκάλεσε- συνθέτουν μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία. Της διπλανής πόρτας…
Ο συγγραφέας φωτίζει τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων και τις ανησυχίες τους, όπως αυτές πηγάζουν μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον, αλλά κυρίως τον ενδιαφέρει η αίσθηση που έχει κανείς πως όλα μέσα του μαλακώνουν και ζεσταίνονται, όταν σταματάει πια να κλαίει και να πονάει γιατί δέχεται την τροφή του. Αγαπιέται… Κι όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε νιώθει ξένος. Σαν πρόσφυγας ανάμεσα σε δυο πατρίδες. Ξένες κι αυτές. Αναζητώντας την αίσθηση της τρυφερότητας -το γάλα στα ρωσικά λέγεται «μαλακό»- τα πρόσωπα του Κατσικονούρη πορεύονται σε ακανόνιστες, ασύγχρονες αλλά συνεχώς τεμνόμενες πορείες. Τοποθετημένο στο σκηνικό ενός μικρού διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας, το έργο του Β. Κατσικονούρη σκιαγραφεί χωρίς περιττές πινελιές το προφίλ των τριών κύριων ηρώων του και την προσπάθεια που καταβάλει ο καθένας από αυτούς να βρει μια θέση σε ένα τοπίο και μια κοινωνική συνθήκη που έχει ήδη προδιαγραφεί πολύ πριν γίνουν μέρος του τοπίου αυτού.
Η άποψή μας: Αξιοποιώντας στο έπακρο τον εκφραστικό πλούτο όλων των ηθοποιών που συμμετέχουν, η σύγχρονη σκηνοθεσία στο έργο του Β. Κατσικονούρη ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του απίστευτα δυνατού κειμένου. Αν και η μετανάστευση όπως και η διαταραχή της ψυχικής υγείας είναι ζητήματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία μέχρι τις μέρες μας, στο Γάλα τα δύο αυτά φοβερά «μυστικά» έρχονται στο προσκήνιο, αναζητούν το φως που τους ανήκει και απαιτούν την αποδοχή. Αναζητούν αυτό που ως γάλα θα μαλακώσει το κουρασμένο σώμα και θα δροσίσει τη διψασμένη ψυχή.
Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο πολυπράγμων Μάνος Καρατζογιάννης με μακρά θητεία στο ελληνικό έργο (κρατάει και τον συγκλονιστικό πρωταγωνιστικό ρόλο) και η Ερμίνα Κυριαζή, η οποία σκηνοθέτησε την περασμένη σεζόν και το πιο πρόσφατο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα». Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Κωνσταντίνου Παπαχρόνη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ερμήνευσε το ρόλο του Λευτέρη το 2006 στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης – Ερμίνα Κυριαζή
Ερμηνεύουν: Στέλλα Γκίκα, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Σακκά
Σκηνικά – κοστούμια: Άγγελος Αγγελής
Μουσική: Νεοκλής Νεοφυτίδης
Φωτισμοί: Άγγελος Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή, Σπύρος Περδίου
Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:15 και από 13 Δεκεμβρίου κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο και Κυριακή στις 18:00
Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ)
Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ