Εντυπώσεις και σχόλια από την παράσταση που ανεβαίνει αυτήν την περίοδο στο θέατρο Πόλη, με τον Δημήτρη Ραφαήλο στον ομώνυμο ρόλο, να αναδεικνύεται σε ιδανική επιλογή.
Το αριστουργηματικό έργο του μεγάλου δραματουργού Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Μακμπέθ» (ή «Μακβέθ», όπως έχει μεταφραστεί στα ελληνικά), που θεωρείται «καταραμένο», διότι ο μύθος λέει ότι ο Σαίξπηρ χρησιμοποίησε αυθεντικά ξόρκια για τις Μάγισσες του έργου, κάτι που εξόργισε τις πραγματικές μάγισσες της εποχής, με αποτέλεσμα να καταραστούν το κείμενο. Από τότε, υπήρξαν πολλές αναφορές για ατυχήματα και θανάτους σε παραστάσεις του Μακμπέθ. Αυτό το σκοτεινό δράμα ζωντανεύει στο Θέατρο Πόλη – «Δάνης Κατρανίδης» με τη σκηνοθετική υπογραφή του Ευθύμη Μπαλαγιάννη.
Η υπόθεση του έργου αφηγείται την άνοδο και την πτώση του στρατηγού Μακμπέθ, κάτι που έχει αναγωγή στο σήμερα και σε κάθε μορφή εξουσίας, η οποία φθείρει και τελικά, σκοτώνει. Ο Μακμπέθ έχει αχαλίνωτη δίψα για το στέμμα, εξολοθρεύει τους γύρω του για να το φορέσει, αλλά τελικά πέφτει θύμα της φιλοδοξίας του, γιατί αδυνατεί να χειριστεί την εξουσία. Στο τέλος – τέλος, αφού έχει εξαφανίσει τους παλιούς συμπολεμιστές, έχει φανερό υπαρξιακό πρόβλημα ταυτότητας. Καταρρέει ψυχολογικά και σωματικά. Όσες κακουχίες κι αν άντεξε στον πόλεμο, τις πλήρωσε σε καιρό ειρήνης. Του διέλυσαν τον ψυχισμό του και εντέλει, τον «κατάπιαν» η έπαρση και μεγαλομανία του. Η πτώση του Μακμπέθ δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της αχόρταγης δίψας του για εξουσία, αλλά και μια αργή και οδυνηρή καταβύθιση στη μετατραυματική διαταραχή. Ο πόλεμος τον διαλύει εσωτερικά και η φωνή της συνείδησής του, τα οράματα, οι φαντασιώσεις, η αίσθηση της ενοχής, τον οδηγούν σε μια πορεία αυτοκαταστροφής.
Η άποψή μας: Ο στρατηγός Μακμπέθ είναι πιο επίκαιρος από ποτέ με όσα συμβαίνουν στον πλανήτη κι έχουν κοινό παρονομαστή την εξουσία. Η γη έχει γεμίσει Μάκμπεθ, που προκειμένου να ικανοποιήσουν το «εγώ» τους, είναι ικανοί να πουλήσουν την ψυχή τους στο διάβολο. Αυτή την εκλεκτική δραματουργία του Σαίξπηρ μεταφέρουν στο σανίδι πρόσωπα σαν του Δημήτρη Ραφαήλου και της Ειρήνης Καζάκου, που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και σε ταξιδεύουν με την μορφή τους σε εκείνες τις εποχές, σε μια ενδιαφέρουσα παράσταση που δεν πειραματίζεται, αλλά εστιάζει στον πυρήνα του συνταρακτικού κειμένου.
Η ταυτότητα της παράστασης
Ελεύθερη απόδοση – Διασκευή: Αμαλία Αντώνη / Ευθύμης Μπαλαγιάννης
Σκηνοθεσία: Ευθύμης Μπαλαγιάννης
Σκηνικά – Φωτισμοί: Χρήστος Μπαλαγιάννης
Κοστούμια: Αμαλία Αντώνη
Πρωτότυπη Μουσική – Ηχοτοπία: Φίλιππος Σαραντόπουλος
Φωτογραφίες – Video: Πάτροκλος Σκαφίδας
Διανομή: Δημήτρης Ραφαήλος, Ειρήνη Καζάκου, Μιχάλης Δελής, Νίνα Έππα, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Στέλιος Καραγεωργίου
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα 20:00 και Τρίτη 20:00
Εισιτήρια εδώ από 13 ευρώ
Θέατρο Πόλη – «Δάνης Κατρανίδης», Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλατεία Βικτωρίας