Είναι ίσως η πιο νόστιμη και πολύχρωμη εκδοχή της Μεσογειακής Κουζίνας. Αυτά είναι τα βασικά πιάτα – υλικά που την απαρτίζουν.
Ντόπιες πρώτες ύλες από την ευλογημένη γη της Μεσσηνίας (και της Λακωνίας), εκλεκτά θαλασσινά, ψάρια, τυριά, κρέατα και παραδοσιακές συνταγές συνθέτουν μια πραγματικά μεγαλειώδη κουζίνα που θα απολαύσετε σε εστιατόρια και ταβερνάκια με θέα τη θάλασσα.
Το ελαιόλαδο, ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, τα πεντανόστιμα οπωροκηπευτικά, τα άγρια χόρτα, τα αρωματικά βότανα από τον Ταΰγετο, οι κολοκτύπες, τα χταπόδια και τα αστακοειδή, οι περίφημες κόκκινες γαρίδες και πολλές τοπικές σπεσιαλιτέ καθιστούν τη Μάνη ευλογημένο τόπο.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη ταπεινή Μπαμπανάτσα (θα τη συναντήσετε και ως Ριγανάδα) που δεν είναι τίποτα άλλο από ψωμί, λάδι, ντομάτα, χοντρό αλάτι με τυρί φέτα.
Μια από τις πιο ξακουστές γεύσεις της περιοχής, είναι το Σύγκλινο: Το καπνιστό από οικόσιτο χοιρινό κρέας, παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο, αφού κόβεται σε λωρίδες και μένει κάποιες μέρες στο αλάτι, για να κρεμαστεί και να καπνιστεί με φασκόμηλο.
Υπέροχο είναι και το Μανιάτικο Λουκάνικο από χοιρινό και πορτοκάλι, με έντονη τη γεύση του εσπεριδοειδούς που ισορροπεί τέλεια τη λιπαρότητα του κρέατος.
Σε όποιο ταβερνάκι και αν κάτσετε θα δοκιμάσετε Λαλάγγια. Πρόκειται για αλμυρά κομμάτια ζύμης τηγανισμένα με συγκεκριμένο σχέδιο, τα οποία περιέχουν ελαιόλαδο, μαγιά, κανέλλα, γαρίφαλο και αλάτι. Σερβίρονται σε διάφορες εκδοχές, αλμυρές και γλυκές.
Η εξίσου δημοφιλής Τσουχτή μακαρονάδα είναι ένα πιάτο ζυμαρικών, με μακαρόνια, μυζήθρα και ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή, ένα χορταστικό αλλά και τόσο εκλεπτυσμένο πιάτο.
Στη Μάνη, όμως, θα βρείτε εξαιρετικό μέλι, ελιές ποικιλίας Καλαμών, τραχανά, χυλοπίτες, κρασί, αλλά και το παραδοσιακό ημίσκληρο τυρί Σφέλα που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και ξεχωρίζει για τη μεστή και πικάντική του γεύση. Ένα υπέροχο σύμπαν με αρώματα και γεύσεις που συμπληρώνουν ιδανικά τις διακοπές σας και αποτελούν ένα ταξίδι από μόνο του…