Τα social media δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα μέσο της πνευματικής απονεύρωσης των ανθρώπων και ειδικά της νεολαίας, με συνέπεια ακόμα και την παντελή έλλειψη αυτοσυντήρησης, όπως αποτυπώνονται στα διάφορα challenges που βλέπουμε κατά καιρούς να συμβαίνουν.
Κι όταν κάποιος θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του ακόμα και στο ενδεχόμενο θανάτου χωρίς να έχει συναίσθηση, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα ενδιαφερθεί για την ζωή του άλλου. Είναι υπερβολή; Καθόλου. Όταν ακόμα και μέσα στο σχολικό προαύλιο μαθητές ξυλοκοπούνται άγρια, έχει κανένας κατά νου ότι το θύμα μπορεί και να πεθάνει; Ουδείς. Απλά, τυχαίνει να μην πεθάνει. Για ένα τεράστιο ποσοστό νεολαίας τα social media είναι καταφύγιο αυταρέσκειας, ένας χώρος προσωπικών επιτευγμάτων σ’ ένα πεδίο ριψοκίνδυνο. Τους έχει εμπεδωθεί ως εσωτερική ανάγκη να κάνουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους για να εντυπωσιάσουν, γιατί δεν μπορεί να πετύχουν σε κανέναν άλλο τομέα της ζωής τους.
Κατά βάση, τα ζόμπι αυτά δεν είναι καλοί μαθητές, με προτεραιότητα στη ζωή τους την μελλοντική της εξέλιξη. Όταν έχουν μπολιαστεί με την αποδοχή των likes ως στάση ζωής που απλόχερα προσφέρουν άλλα ζόμπι, δεν έχουν καν την σκέψη να σκεφτούν, παρά μόνο να ενεργούν μιμητικά. Ξενόφερτα ζόμπι, από την Αμερική και την δυτική Ευρώπη, επινόησαν τα challenges για να εντυπωσιαστεί ο κάθε άνους. Ο μαθητής, 13 ετών, από την Ρόδο που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, επειδή επιχείρησε το «Superman Challenge». Να πετάξει όπως ο ήρωας – καρτούν των ταινιών. Το «Blackout Challenge» είναι επίσης επικίνδυνο για την ζωή του νεολαίου. Έχουν καταγραφεί άπειρο περιστατικά νέα παιδιά να κρατούν την αναπνοή τους μέχρι να λιποθυμήσουν. Το «Skull Breaker Challenge» είναι το «παιχνίδι», η «πρόκληση», να πέφτει ο άλλος με βίαιο τρόπο στο έδαφος μετά από κλωτσιά. Συνήθως προκαλεί πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη. Στην Αμαλιάδα 14χρονος ήπιε τόσο τσίπουρο, που μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο. Και φυσικά… αποθεώθηκε από τα ζόμπι της παρέας του.
Υπάρχουν κι άλλα πολλά, όπως η κατάποση κάψουλας απορρυπαντικού, αλλά δεν έχει σημασία. Θα επινοήσουν και άλλα για να στείλουν μια κι έξω ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας, που δεν έχει εθιστεί με ναρκωτικά. Που δεν ξέρει τι είναι ζωή, γιατί κανένας δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να τον ενημερώσει, να τον νουθετήσει. Οι νέοι γονείς των παιδιών του γυμνασίου και του λυκείου δεν έχουν καμία απολύτως παρεμβατικότητα. Γιατί; Διότι είναι το ίδιο με τα παιδιά τους αφενός και αφετέρου είναι τόσο αποπροσανατολισμένοι από τη σύγχρονη συγκυρία της ανέχειας που παραμελούν τα παιδιά τους, σκεπτόμενοι το αύριο δίχως φαΐ στο τσουκάλι. Έτσι, οι γονείς του σήμερα, δεν είναι, πλέον… influencers για τα παιδιά τους, αλλά απλοί παρατηρητές. Οι influencers στην Ελλάδα, αυτοί που θεωρούνται τέλος πάντων, δεν θα προτρέψουν ποτέ τα παιδιά να μετριάσουν τον χρόνο ενασχόλησης με το κινητό τους ψάχνοντας για challenges ή για βιντεάκια χαβαλέ, αλλά και για ημιπορνό. Από αυτό θρέφονται.
Ποια είναι η λύση, ώστε αυτά τα παιδιά να ζήσουν την πραγματική ζωή κι όχι τη fake των social media; Μπορεί και να μην υπάρχει πια, με την διάβρωση που έχει υποστεί μεγάλο κομμάτι της νεολαίας. Αν κάποιος αφαιρέσει για μία ολόκληρη ημέρα το κινητό ένα από ένα τέτοιο παιδί – ζόμπι, θα προκαλέσει τέτοια στέρηση, οι αντιδράσεις της οποίας είναι αδύνατο να προβλεφτούν. Το επισήμανε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός ότι δεν είναι λύση. Σωστά. Και τι είναι λύση; Να πιέσει η Ε.Ε. τις αμερικανικές πλατφόρμες. Η Ε.Ε. όμως δεν έχει απολύτως κανένα εκτόπισμα.