fbpx
Wednesday, October 29, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει το brunch κυρίαρχο γεύμα

Θανάσης Αντωνίου by Θανάσης Αντωνίου
June 12, 2025
in Food
Η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει το brunch κυρίαρχο γεύμα
3
SHARES
257
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αφόρητη ζέστη της Αθήνας πιέζει το μεσημεριανό γεύμα υπέρ του περίτεχνου, μπαμπάτσικου πρωινού που φτάνει πια ως το… μεσημέρι και προτιμάται από την πλειονότητα των τουριστών στην Ελλάδα.  

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σεφ προσφέρει αυτό το διάστημα στους πελάτες του σε παραλιακό εστιατόριο της Αττικής ένα σούπερ ελληνικό πρωινό το οποίο απαρτίζεται από πολλά πιάτα και μεταξύ αυτών αρκετές πίτες. Προσφέρει, για παράδειγμα, «αλμυρό λουκουμά, σάλτσα Φλωρίνης, ντομάτα και αυγό μελάτο» (στα 12 ευρώ), «αυγά Σακσούκα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και φέτα τα οποία σερβίρονται με αβοκάντο και τραγανά πιττάκια» (15,50 ευρώ), «τραγανή κυπριακή πίτα με ελαφρώς πικάντικο κοτόπουλο, μήλο, κρεμμύδι και σάλτσα μέντα» (12 ευρώ) ή «πεϊνιρλί στον ξυλόφουρνο με ποντιακό τυρί Γαΐς, γαλοπούλα και αυγό» (16,50 ευρώ). Δύο να παραγγείλεις από αυτά έφτασες αμέσως (με τα παρελκόμενα) στα 30 ευρώ αλλά μάλλον χόρτασες μέχρι το βραδάκι…

Την ίδια ώρα αρκετά νέα καταστήματα με έμφαση στο πρωινό ανοίγουν για πρώτη φορά την πόρτα τους στο αθηναϊκό κοινό σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο, το Κουκάκι  και το Παγκράτι, ενώ καθιερωμένα εστιατόρια προωθούν στα social media και τα γαστρονομικά περιοδικά, νέους καταλόγους του πρωινού τους στους οποίους δεσπόζουν όχι οι ομελέτες, οι τυρόπιτες και τα κρουασάν, αλλά το μπανανόψωμο, τα semla (αφράτα σουηδικά γλυκάκια με σαντιγί) και τα pain perdu (μπαγιάτικο ψωμί τηγανισμένο με χτυπημένο αυγό, κάτι σαν τις δικές μας αυγοφέτες με άχνη ζάχαρη, μέλι, καρύδια ή κανέλα).

Οι λόγοι για τους οποίους έχει αυξηθεί η φήμη του διευρυμένου χρονικά πρωινού φαγητού, του brunch, είναι γνωστοί και είχαν να κάνουν – τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα- με τις αλλαγές στο εργασιακό ωράριο πολλών επαγγελματιών στο χώρο των υπηρεσιών αλλά και με την είσοδο των γυναικών στην εκτός οικίας εστίασης κατά τη διάρκεια του πρωινού. Οι λόγοι αυτοί, οι οποίοι αξιοποιήθηκαν στο έπακρο από τους επαγγελματίες, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην καταναλωτική κουλτούρα που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, μεγάλωσαν την… πίτα του brunch και στην Ελλάδα, η οποία έσπευσε να ανταποκριθεί άμεσα για να εξυπηρετήσει αρχικά τους τουρίστες και στη συνέχεια το ντόπιο καταναλωτικό κοινό που δεν αφήνει καμία νέα τάση να του ξεφύγει.

Σήμερα όμως μια νέα, απρόσμενη και δυστυχώς ανησυχητική, παράμετρος έρχεται να δώσει νέα ώθηση στο διευρυμένο πρωινό το οποίο στην ουσία μετατρέπεται σε πρώιμο… μεσημεριανό. Ο παράγοντας αυτός είναι η κλιματική κρίση και η οδυνηρή έκφανσή της στην Ελλάδα: οι φοβερές θερμοκρασίες του καλοκαιριάτικου μεσημεριού.

Τα ξένα πρακτορεία ταξιδιών αλλά και τα ξενοδοχεία προειδοποιούν πλέον τους πελάτες τους για την κατάσταση που θα συναντήσουν στην Αθήνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για τις υψηλές θερμοκρασίες δηλαδή,  και τους συμβουλεύουν να αποφεύγουν το – σχετικά βαρύ για τους ξένους- ελληνικό γεύμα το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα είναι να έχει χαθεί το μεσημεριανό γεύμα και να ανεβαίνουν το brunch και το δείπνο, πριν βγουν δηλαδή έξω οι τουρίστες και όταν επιστρέψουν από την περιήγησή τους. Το γεγονός ότι όλο και πιο συχνά, σε όλο και περισσότερους επισκέπτες χάνεται ένα γεύμα μέσα στην ημέρα εξαιτίας της αφόρητης ζέστης που επικρατεί στην Αθήνα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πλούσιο brunch που προσφέρεται πλέον από εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία είναι μια λύση.

Tags: SliderΦαγητόΤάσεις
Previous Post

To soundtrack του καλοκαιριού: 7 τραγούδια που είναι το ίδιο το καλοκαίρι

Next Post

Πώς τα καζίνο διαμορφώνουν τη νυχτερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη

Next Post
Πώς τα καζίνο διαμορφώνουν τη νυχτερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη

Πώς τα καζίνο διαμορφώνουν τη νυχτερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη

Net zero: Ευσεβής πόθος ή εφικτός στόχος;

Net zero: Ευσεβής πόθος ή εφικτός στόχος;

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

3 ψυχολογικά tips για να κάνεις κάποιον να σε πεθυμήσει  

3 ψυχολογικά tips για να κάνεις κάποιον να σε πεθυμήσει  

by Zeitgeist Team
February 4, 2022
0

Τα μυστικά της τέχνης του να λείπετε στο σύντροφό σας, παρότι ζείτε μαζί, και να μη σας θεωρεί δεδομένους, ακόμη...

Όλα για τα αντρικά αρώματα

Όλα για τα αντρικά αρώματα

by Βανέσα Αποστολίδου
December 16, 2021
0

Η ιστορία, οι κατηγορίες, τα είδη, το ταίριασμα με βάση των τον τύπο της επιδερμίδας και oι λόγοι που ένα...

Επιστροφή στο μέλλον

Επιστροφή στο μέλλον

by Μόδεστος Κούρτης
April 7, 2022
0

Έξι ποτά εγνωσμένου κύρους και πλούσιας ιστορίας που δεν έχουν φύγει ποτέ από το προσκήνιο. Βλέπετε, η ποιότητα είναι πάντα...

Όταν το ποδόσφαιρο ήταν ποδόσφαιρο

Όταν το ποδόσφαιρο ήταν ποδόσφαιρο

by Παντελής Περιβολάρης
January 31, 2022
0

Ματιές στη συναρπαστική έκθεση του βετεράνου φωτογράφου Sefton Samuels με σπάνια ντοκουμέντα από τα χρόνια της αθωότητας του αγαπημένου σπορ,...

Τα Φτηνά Τσιγάρα ανάβουν ξανά

Τα Φτηνά Τσιγάρα ανάβουν ξανά

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
February 8, 2022
0

Το Zeitgeist συνάντησε τους Ρένο Χαραλαμπίδη, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και Πέτρο Βουνισέα και μίλησε μαζί τους για τη φλόγα που καίει...

10 μυστικά για να γνωρίσετε καλύτερα την κινεζική κουζίνα

10 μυστικά για να γνωρίσετε καλύτερα την κινεζική κουζίνα

by Μόδεστος Κούρτης
February 21, 2022
0

Αυτό που αναγνωρίζουμε στη Δύση ως "κινέζικο" είναι απλώς μια περίληψη της κουζίνας της χώρας των δράκων. Όμως, η μεγαλύτερη...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Das boot: Θηρευτής του νερού

Das boot: Θηρευτής του νερού

October 27, 2025
Υποβρύχιο Παπανικολής: Η επική ιστορία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Υποβρύχιο Παπανικολής: Η επική ιστορία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

October 26, 2025
Η  εξοχική έπαυλη του Χίτλερ έγινε εστιατόριο

Η  εξοχική έπαυλη του Χίτλερ έγινε εστιατόριο

October 25, 2025
4 οκτάβες ελευθερίας

4 οκτάβες ελευθερίας

October 23, 2025
Κερδισμένη, Χαμένη Άνοιξη

Κερδισμένη, Χαμένη Άνοιξη

October 23, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp