Η αφόρητη ζέστη της Αθήνας πιέζει το μεσημεριανό γεύμα υπέρ του περίτεχνου, μπαμπάτσικου πρωινού που φτάνει πια ως το… μεσημέρι και προτιμάται από την πλειονότητα των τουριστών στην Ελλάδα.
Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σεφ προσφέρει αυτό το διάστημα στους πελάτες του σε παραλιακό εστιατόριο της Αττικής ένα σούπερ ελληνικό πρωινό το οποίο απαρτίζεται από πολλά πιάτα και μεταξύ αυτών αρκετές πίτες. Προσφέρει, για παράδειγμα, «αλμυρό λουκουμά, σάλτσα Φλωρίνης, ντομάτα και αυγό μελάτο» (στα 12 ευρώ), «αυγά Σακσούκα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και φέτα τα οποία σερβίρονται με αβοκάντο και τραγανά πιττάκια» (15,50 ευρώ), «τραγανή κυπριακή πίτα με ελαφρώς πικάντικο κοτόπουλο, μήλο, κρεμμύδι και σάλτσα μέντα» (12 ευρώ) ή «πεϊνιρλί στον ξυλόφουρνο με ποντιακό τυρί Γαΐς, γαλοπούλα και αυγό» (16,50 ευρώ). Δύο να παραγγείλεις από αυτά έφτασες αμέσως (με τα παρελκόμενα) στα 30 ευρώ αλλά μάλλον χόρτασες μέχρι το βραδάκι…
Την ίδια ώρα αρκετά νέα καταστήματα με έμφαση στο πρωινό ανοίγουν για πρώτη φορά την πόρτα τους στο αθηναϊκό κοινό σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο, το Κουκάκι και το Παγκράτι, ενώ καθιερωμένα εστιατόρια προωθούν στα social media και τα γαστρονομικά περιοδικά, νέους καταλόγους του πρωινού τους στους οποίους δεσπόζουν όχι οι ομελέτες, οι τυρόπιτες και τα κρουασάν, αλλά το μπανανόψωμο, τα semla (αφράτα σουηδικά γλυκάκια με σαντιγί) και τα pain perdu (μπαγιάτικο ψωμί τηγανισμένο με χτυπημένο αυγό, κάτι σαν τις δικές μας αυγοφέτες με άχνη ζάχαρη, μέλι, καρύδια ή κανέλα).
Οι λόγοι για τους οποίους έχει αυξηθεί η φήμη του διευρυμένου χρονικά πρωινού φαγητού, του brunch, είναι γνωστοί και είχαν να κάνουν – τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα- με τις αλλαγές στο εργασιακό ωράριο πολλών επαγγελματιών στο χώρο των υπηρεσιών αλλά και με την είσοδο των γυναικών στην εκτός οικίας εστίασης κατά τη διάρκεια του πρωινού. Οι λόγοι αυτοί, οι οποίοι αξιοποιήθηκαν στο έπακρο από τους επαγγελματίες, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην καταναλωτική κουλτούρα που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, μεγάλωσαν την… πίτα του brunch και στην Ελλάδα, η οποία έσπευσε να ανταποκριθεί άμεσα για να εξυπηρετήσει αρχικά τους τουρίστες και στη συνέχεια το ντόπιο καταναλωτικό κοινό που δεν αφήνει καμία νέα τάση να του ξεφύγει.
Σήμερα όμως μια νέα, απρόσμενη και δυστυχώς ανησυχητική, παράμετρος έρχεται να δώσει νέα ώθηση στο διευρυμένο πρωινό το οποίο στην ουσία μετατρέπεται σε πρώιμο… μεσημεριανό. Ο παράγοντας αυτός είναι η κλιματική κρίση και η οδυνηρή έκφανσή της στην Ελλάδα: οι φοβερές θερμοκρασίες του καλοκαιριάτικου μεσημεριού.
Τα ξένα πρακτορεία ταξιδιών αλλά και τα ξενοδοχεία προειδοποιούν πλέον τους πελάτες τους για την κατάσταση που θα συναντήσουν στην Αθήνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για τις υψηλές θερμοκρασίες δηλαδή, και τους συμβουλεύουν να αποφεύγουν το – σχετικά βαρύ για τους ξένους- ελληνικό γεύμα το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα είναι να έχει χαθεί το μεσημεριανό γεύμα και να ανεβαίνουν το brunch και το δείπνο, πριν βγουν δηλαδή έξω οι τουρίστες και όταν επιστρέψουν από την περιήγησή τους. Το γεγονός ότι όλο και πιο συχνά, σε όλο και περισσότερους επισκέπτες χάνεται ένα γεύμα μέσα στην ημέρα εξαιτίας της αφόρητης ζέστης που επικρατεί στην Αθήνα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πλούσιο brunch που προσφέρεται πλέον από εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία είναι μια λύση.