Δεν είναι μόνο ότι η λάθος γραβάτα στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή μπορεί να καταστρέψει την εμφάνισή σας. Είναι και ότι ένας άνδρας μπορεί να κερδίσει πόντους από τη γραβάτα του. Εκμεταλλευτείτε το, λοιπόν!
Ένας άνδρας ξεχωρίζει αλλά και κρίνεται από τη γραβάτα του: είναι αντιπροσωπευτική του γούστου του και δείχνει πόσο βάση δίνει στις λεπτομέρειες. Παλαιότερα, το φάρδος της γραβάτας έδειχνε την κοινωνική θέση εκείνου που τη φορούσε. Ευτυχώς, αυτή η αντίληψη υποχώρησε και έχει δώσει τη θέση της στον μινιμαλισμό. Σήμερα είναι ΟΚ ένας διευθύνων σύμβουλος να φοράει στενή γραβάτα, αν μπορεί βέβαια να την υποστηρίξει το σώμα του.
Στη σειρά «Suits», όσο πιο φαρδιά είναι η γραβάτα τόσο το πόστο είναι πιο σημαντικό. Μια στενή γραβάτα κάνει το στυλ πιο μοδάτο και ταιριάζει σε ένα δημιουργικό περιβάλλον, όπως ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών ή μια διαφημιστική. Σε πιο παραδοσιακούς χώρους όπως λ.χ. μια τράπεζα ή ένα δικηγορικό γραφείο, η βουλή ή ακόμη και ο δημόσιος τομέας, η φαρδιά γραβάτα αποτελεί, ακόμη, επιλογή.
Όλα αυτά σε αντίθεση με τη δεκαετία του ’80, την εποχή των γιάπηδων της Wall Street όπου οι γραβάτες είχαν το πάχος των πρώτων κινητών τηλεφώνων. Ημερομηνία-κλειδί όταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν υιοθέτησε την κόκκινη γραβάτα με σκούρο μπλε κοστούμι. Έτσι γεννήθηκε η εικόνα του πολιτικού ανδρός, αλλά και του μπίζνεσμαν, παραλλαγή που είδαμε άπειρες φορές από τον Κλίντον μέχρι τον Πούτιν.
Από το γύρισμα του αιώνα και δώθε, η γραβάτα διαρκώς στενεύει, γίνεται πιο ισχνή αλλά και πιο κομψή, αντίστοιχη με τις fit σιλουέτες του καιρού μας. Οι άνθρωποι πλέον γυμνάζονται, τρέχουν, περπατούν και μια λεπτή γραβάτα μπορεί να ταιριάξει καλύτερα με τον ζωντανό και ζωηρό χαρακτήρα τους. Η υπερβολικά φαρδιά γραβάτα δείχνει βαρύγδουπη και αλαζονική, για αυτό και σπανίως βγαίνει από την ντουλάπα. Πόσο φαρδιά όμως είναι αποδεκτή;
Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Το θέμα της μορφολογίας είναι πολύ σημαντικό. Μια φαρδιά γραβάτα ταιριάζει περισσότερο σε κάποιον με φαρδείς ώμους. Αν είστε αδύνατος ή κοντός, δεν μπορείτε να πάτε πάνω από τα 8 εκατοστά. Καλύτερα βέβαια θεωρούνται τα 7 εκατοστά, που σήμερα είναι η χρυσή σταθερά.
Πάνω από 8 εκατοστά φάρδος δεν μιλάμε για γραβάτα, μιλάμε για «σαλιάρες». Δυστυχώς, αν φοράτε μια γραβάτα 10 εκατοστά όλοι θα καταλάβουν ότι την έχετε χρόνια στην ντουλάπα σας. Για πολύ πιο φαρδιές δεν συζητάμε καν.
Βασικός κανόνας, επίσης, είναι ότι το φάρδος της γραβάτας πρέπει να είναι σε αναλογία με τα πέτα του σακακιού. Μεγάλα πέτα ταιριάζουν με φαρδιά γραβάτα, λεπτά πέτα με στενή γραβάτα.
Άλλο σοβαρό θέμα είναι το πάντρεμα γραβάτας και γιακά του πουκαμίσου. Κανονικά, τα δυο τους δεν μπορούν να ζήσουν χωριστά. Όταν ο γιακάς είναι φαρδύς, το ίδιο πρέπει να είναι και η γραβάτα. Είναι λογικό, αλλά πρόκειται για μια λεπτομέρεια που συχνά ξεχνιέται. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το πάχος του κόμπου. Με τις στενές γραβάτες, προτιμήστε ένα χαλαρό κόμπο, όχι σφιγμένο.
Αφού λοιπόν κατοχυρώσαμε τα 7 εκατοστά, πάμε λίγο πιο χαμηλά. Στα 5,5 ή στα 5 της στενής γραβάτας. Η στενή είναι διακριτική, εύχρηστη, ήσυχη και κυρίως νεανική. Φοριέται πια τόσο σε επίσημες περιστάσεις, όπως ένας γάμος, όσο και στην έξοδο της Παρασκευής με τζην και σακάκι. Ιδανικά με άσπρο πουκάμισο το βράδυ και με μολυβί ή ανθρακί το πρωί στο γραφείο. Όσον αφορά το χρώμα της, ενώ άλλοτε η στενή ήταν μονόχρωμη, τώρα τη βρίσκεις σε όλες τις παραλλαγές: σκοτζέζικη, ριγέ, πουά, club, μεταξωτή ή πλεκτή με ίσιο και όχι τριγωνικό τελείωμα.
Για το τέλος αφήσαμε το μήκος της γραβάτας. Το τελείωμά της θα πρέπει να φτάνει μέχρι εκεί που αρχίζει το παντελόνι. Πιο ψηλά δείχνει μίζερη και κοντή, πιο μακριά δείχνει κωμική.