Τα άγνωστα, στο ευρύ κοινό, ιαματικά νερά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου προσφέρουν και ένα μοναδικό φάρμακο για διάφορες παθήσεις: τον θεραπευτικό πηλό!
Στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, σε αυτόν τον μαγικό τόπο, όπου οι άνθρωποι ανακατεύονται με τη φύση σε ένα μοναδικό σφιχταγκάλιασμα, συρρέουν οι λουόμενοι όλων των ηλικιών για να θεραπευτούν και να αναζωογονηθούν. Δεκαετίες τώρα, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερο είδος τουρισμού γύρω από τα ρηχά και ζεστά νερά, σε γαλάζιο ορίζοντα με πινελιές από αργυροπελεκάνους, πελάδες (οι καλύβες μέσα στο νερό) και γάιτες (μικρά ξύλινα ιστιοφόρα) που κινούνται νωχελικά.
Στην παραλία Αγίας Τριάδας, κινούνται νωχελικά άνθρωποι βουτηγμένοι στη λάσπη, σαν παράξενα όντα από άλλο κόσμο, μακρινό και ξένο. Τα μάτια είναι τα μόνα που μένουν ακάλυπτα από το παχύ στρώμα μαύρου πηλού που απλώνεται στο σώμα τους. Και αφού κολυμπήσουν στα ιαματικά νερά της λιμνοθάλασσας, και αφού καλυφθούν από τη λάσπη, αφήνονται στη θερμότητα του ήλιου. Ο πηλός ξεραίνεται, το δέρμα τραβάει, οι αρθρώσεις γλυκαίνουν. Εδώ είναι το σπα της Αιτωλοακαρνανίας!
Εκατοντάδες χρόνια, τα ιαματικά νερά της λιμνοθάλασσας προσφέρουν ανακούφιση από αρθρίτιδα, ορθοπεδικά τραύματα, αυχενικό, μυοσκελετικούς πόνους, κατάγματα και όχι μόνο. Πολλοί επισκέπτες τα προτιμούν και για λόγους ομορφιάς και ευεξίας, αφού ο μαύρος πηλός συσφίγγει και τονώνει το δέρμα, είναι ιδανικός για απολέπιση και καταπολεμά την κυτταρίτιδα.
Η θεραπευτική σύσταση της πηγής οφείλεται στα φερτά υλικά τα οποία όταν έρχονται σε επαφή με το αλμυρό νερό και σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό τους από τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται, δημιουργείται ο εν λόγω ώριμος ιαματικός πηλός. Το μαύρο χρώμα του οφείλεται στα θειούχα άλατα που λειτουργούν θεραπευτικά όταν έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, λόγω των όξινων συστατικών του.
Μέχρι το 2017, η αξίας της ιαματικής πηγής Μεσολογγίου αν και γνωστή, δεν ήταν αναγνωρισμένη επίσημα. Χρειάστηκαν χρόνια προσπαθειών από τοπικούς φορείς και έτσι μόλις πριν από λίγα χρόνια αναγνωρίστηκε και πιστοποιήθηκε με ΦΕΚ ως ιαματικός πόρος όπως αναγνωρίστηκε επίσης καιη μοναδικότητα του πηλού ως προς τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές του. Το γεγονός αυτό έδωσε κάποια ώθηση στην τοπική οικονομία και πλέον έχει μπει στον χάρτη του ιαματικού τουρισμού και για τους ξένους επισκέπτες.
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. Ένα like στο banner που βλέπετε κάτω αρκεί!
Ωστόσο, αυτός ο τόπος αν και πλούσιος σε ιστορία και μοναδικούς φυσικούς πόρους, και παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από τη διεθνή Συνθήκη RAMSAR και ανήκει στο δίκτυο της NATURA, είναι αδικημένος. Τα κονδύλια που διατίθενται, συνήθως είναι ανεπαρκή, οι τουριστικές υποδομές ελάχιστες και η προβολή του μηδαμινή.
Έτσι οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, πρέπει να ανακαλύψουν μόνοι τους τα κρυμμένα μυστικά της περιοχής που θα κάνουν το ταξίδι τους μια μοναδική εμπειρία. Πρέπει να κυνηγήσουν το φτερούγισμα των φλαμίνγκο, το σεργιάνισμα των ψαράδων, το αντιφέγγισμα των πελάδων και την μυρωδιά του αλατιού για να αγαπήσουν τον τόπο και να αγαπηθούν από αυτόν.
Φωτογραφία ανοίγματος Andreas Tsirides
Διαβάστε επίσης
Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου: αυτή η άγνωστη
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το «χαβιάρι» της Ελλάδας