Σας έχει επισκεφθεί η τριχόπτωση; Μην τα χάνετε! Το Zeitgeist συγκέντρωσε όλα όσα γνωρίζει σήμερα η Επιστήμη για την αντιμετώπισή της και τις πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες.
Στους άνδρες η τριχόπτωση οφείλεται κυρίως σε γενετική προδιάθεση και πλήττει περίπου το 70% των ανδρών. Η πιο συνηθισμένη μορφή της είναι η κληρονομική αδρογενετική αλωπεκία και προκαλείται από περίσσεια ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων). Σε κάποιους ξεκινάει να εμφανίζεται από τα 18, στους περισσότερους όμως μετά τα 25. Υπάρχουν επίσης οι (σπάνιες) περιπτώσεις της γυροειδούς αλωπεκίας και της τελογενούς τριχόπτωσης, που οφείλεται στο στρες.
Η τριχόπτωση είναι προοδευτική. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά, η ανάπτυξη της τρίχας επιβραδύνεται και ο κύκλος μειώνεται στο ένα έτος αντί των τριών που είναι το κανονικό. Έτσι, η τρίχα πέφτει πιο γρήγορα, τα μαλλιά λεπταίνουν, ενώ ο θύλακας ατροφεί. Η αραίωση συνηθέστερα ξεκινάει από την περιοχή των κροτάφων και του μετώπου και πιο σπάνια της κορυφής.
Τη θεραπεία πρέπει πάντοτε να την επιλέγει ιατρός δερματολόγος, όχι ο φαρμακοποιός ούτε οι συστάσεις γνωστών και φίλων. Ανάλογα με την περίπτωση του καθενός, ο γιατρός προτείνει ένα θεραπευτικό σχήμα το οποίο δεν είναι αναγκαστικά κοστοβόρο, είναι όμως πάντοτε χρονοβόρο και απαιτεί καθημερινή εφαρμογή εφ όρου ζωής, με κάποια μικρά διαλλείματα.
Η μινοξιδίλη είναι η πιο παλιά εγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία που εφαρμόζεται τοπικά σε σπρέι (μπορεί να ληφθεί και εκ του στόματος) και έχει αποδειχθεί ότι σταματάει την τριχόπτωση και διεγείρει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, μετά από 3-6 μήνες θεραπείας σε ποσοστό άνω του 85%. Ωστόσο, για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα χρειάζεται αδιάκοπη χρήση, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη θεραπεία. Τα θετικά αποτελέσματα χάνονται 3 περίπου μήνες μετά τη διακοπή της χρήσης. Έχει επίσης ορισμένες παρενέργειες, όχι ιδιαίτερα σημαντικές, αλλά σίγουρα ενοχλητικές (ξηροδερμία, πονοκέφαλοι, ταχυκαρδίες).
Μία ουσία με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη θεραπεία τριχόπτωσης είναι η φιναστερίδη και λαμβάνεται σε χάπι. Δρα εσωτερικά αναστέλλοντας τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διϋδροτεστοστερόνη και επιβραδύνει σημαντικά την απώλεια των μαλλιών, ενώ προκαλεί και ανάπτυξη. Ωστόσο, επειδή μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες (μείωση λίμπιντο, γυναικομαστία κ.ά.) πρέπει πάντα να χορηγείται υπό την παρακολούθηση δερματολόγου.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές φυτικές θεραπείες, βοτανολογικά σκευάσματα ή εναλλακτικές θεραπείες με άλλες δραστικές ουσίες. Το αποτέλεσμα όμως αμφίβολο και σπανίως έχουν αυτές οι θεραπείες θετική έκβαση σε σοβαρές περιπτώσεις αλωπεκίας. Σε ήπιες περιπτώσεις, όμως, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, χωρίς τις παρενέργειες της μινοξιδίλης και της φιναστερίδης. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν πολύ στις περιπτώσεις εποχικής τριχόπτωσης, αλλά και στο κομμάτι της πρόληψης.
Μία σύγχρονη μη επεμβατική θεραπεία που βοηθάει είναι η μεσοθεραπεία του τριχωτού της κεφαλής με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία αλλά και φαρμακευτικές ουσίες (π.χ. μινοξιδίλη), ενώ υπάρχουν και μεσοθεραπείες με υαλουρονικό και ενεργά πεπτίδια που επίσης βελτιώνουν την κατάσταση. Καλά αποτελέσματα έχει και η αυτόλογη μεσοθεραπεία prp με αίμα του ίδιου του ασθενή, ενώ φτωχές αποδείξεις υπάρχουν επί του παρόντος για τη χρήση laser.
Οι βιταμίνες και τα αμινοξέα βοηθούν στο να δημιουργηθεί μια πυκνή και παχιά τρίχα, δεν παρεμβαίνουν όμως στα ορμονικά ζητήματα που είναι και η ρίζα του προβλήματος. Το να κάνετε αραιά και που κάποιους κύκλους θεραπειών (καλύτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο) με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε, C και βιοτίνη δεν είναι κακό, δεν μπορεί όμως να προσθέσουν πάνω από 5% βελτίωση στο συνολικό αποτέλεσμα.
Ένα εξειδικευμένο σαμπουάν πάντοτε χρειάζεται, μην περιμένετε ωστόσο θαύματα. Προτιμήστε σαμπουάν που μειώνουν τη λιπαρότητα και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα της κεφαλής και είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Ο σκοπός ενός καλού σαμπουάν είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να δημιουργήσει ένα υγιές τριχωτό κεφαλής που θα δεχτεί τη θεραπεία. Αλλά μέχρι εκεί!
Παρότι θεωρείται μόνιμη λύση, η μεταμόσχευση αποτυγχάνει κάποιες φορές ή δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Επίσης, ενδέχεται να χρειαστεί να συνεχίσετε τη θεραπεία με μινοξιδίλη ή φιναστερίδη και για τα νέα μαλλιά. Για αυτό κάντε πολύ προσεκτική επιλογή γιατρού και συζητήστε διεξοδικά. Σε κάθε περίπτωση η παλαιότερη μέθοδος strip, κατά την οποία γινόταν αφαίρεση μίας ολόκληρης λωρίδας δέρματος με τριχοθυλάκια αφήνοντας το αντίστοιχο σημάδι, έχει αντικατασταθεί από την πιο βολική μέθοδο FUE, κατά την οποία γίνεται εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή στην πάσχουσα.