fbpx
Close
Τα 5 χαρακτηριστικά των επικίνδυνων, συναισθηματικώς, ατόμων

Τα 5 χαρακτηριστικά των επικίνδυνων, συναισθηματικώς, ατόμων

Το Zeitgeist σας δείχνει πώς να προστατέψετε την ψυχική σας υγεία, ξεκινώντας από το να αναγνωρίζετε αυτούς που επιχειρούν να σας χειραγωγήσουν και να σας κακοποιήσουν συναισθηματικά.  

Έ

χετε βρεθεί ποτέ κοντά σε κάποιον άνθρωπο και αμέσως αισθανθήκατε άβολα; Νιώσατε μια οσμή κινδύνου στον αέρα; Μια αμηχανία; Μια απειλή; Ή έχετε ένα συγκεκριμένο τέτοιο άτομο στη ζωή σας που σας κάνει να νιώθετε έτσι; Να σας κάνει να νιώθετε ότι κινδυνεύετε δίπλα του;
Τι σημαίνει, όμως, επικίνδυνο άτομο, συναισθηματικά; Καταρχάς ο όρος δεν είναι ψυχολογικός, μπορεί όμως να καλύπτει και να περιλαμβάνει διαταραχές προσωπικότητας, ακόμη και περισσότερες από μία. Είναι μια διευρυμένη ορολογία που περιέχει ανθρώπους που είναι ικανοί να σας τραυματίσουν ανεπανόρθωτα ψυχολογικά και που αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να σας ελέγχουν και συναισθηματικά και πνευματικά.
Προσοχή, όμως, το ζήτημα δεν είναι το ψυχολογικό προφίλ του εν λόγω ατόμου -αυτό είναι κάτι που αφορά τους ψυχοθεραπευτές (τους). Το ζήτημα είναι το πώς εσείς θα το αντιληφθείτε μια ώρα νωρίτερα και θα αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα στη μεταξύ σας σχέση, αλλά και θα κερδίσετε την ηρεμία σας γενικώς. Για αυτό δείτε αυτά τα 5 χαρακτηριστικά τους, μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια και πάρτε τα μέτρα σας.

Παραβιάζουν επανειλημμένα τα όριά σας
Ο καθορισμός υγιών ορίων είναι απαραίτητος για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση υγιών σχέσεων (ερωτικών, φιλικών, επαγγελματικών). Δυστυχώς, οι συναισθηματικά επικίνδυνοι άνθρωποι έχουν την τάση να παραβιάζουν τα όρια των άλλων. Οι εν λόγω άνθρωποι συνήθως έχουν τον έλεγχο στο περιβάλλον τους και για αυτό υπερβαίνουν τα όρια συστηματικά εκ θέσεως, θεωρώντας αυτό ως δικαίωμά τους ή όρο επιβίωσης και επιτυχίας. Μάλιστα, θεωρούν προσβλητικό όταν κάποιος τους εγκαλέσει για την υπέρβαση των ορίων. Θεωρούν δεδομένο ότι μπορούν να το κάνουν.

Δεν εκτιμούν τα πράγματα που κάνετε για εκείνους
Είναι κακό να βρίσκεστε πάντα δίπλα σε κάποιον που δεν το εκτιμά ή το θεωρεί μικρό πράγμα και δεδομένο. Σημάδια ότι αυτό ισχύει στην περίπτωσή σας είναι όταν σας λένε ότι δεν κάνετε αρκετά για αυτούς, δεν λαμβάνετε ούτε ένα ευχαριστώ σε αντάλλαγμα, όταν σας θυμούνται μόνο όταν σας έχουν ανάγκη. Αυτή η συμπεριφορά έχει ως αντίκτυπο το να αισθάνεστε απογοήτευση, να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση και απειλεί ευθέως την ψυχική σας ευημερία.

Σας μπερδεύουν με τη συμπεριφορά τους
Τα συναισθηματικά επικίνδυνα άτομα αγαπούν να παίζουν τοξικά παιχνίδια μυαλού (mind games) και να στέλνουν αμφίσημα, διφορούμενα σήματα, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάνουν επανειλημμένα να νιώθεις αβέβαιος για τα συναισθήματά τους απέναντί ​​σου. Τη μία μέρα σε κάνουν να νιώθεις σαν να είσαι το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο και την επομένη σε διώχνουν μακριά ή σε παγώνουν. Μπορεί να πουν ένα πράγμα και στη συνέχεια να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Για παράδειγμα, μπορεί να σας πουν πόσο πολύ θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί σας ή πόσο σας λείπουν και στη συνέχεια να εξαφανιστούν για μέρες. Αν νιώθετε ότι παίζουν μαζί σας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, δεν έχετε άδικο. Είναι ειδικοί σε αυτό.

Θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της ζωής σας
Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν τη δύναμη και τον έλεγχο. Στην πραγματικότητα, έχουν συνήθως μια ανεξέλεγκτη επιθυμία και για τα δύο αυτά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προσπαθήσουν να ελέγξουν κάθε τομέα της ζωής σας. Από το τι τρώτε ή φοράτε μέχρι ποιον συναναστρέφεστε ή πώς πρέπει να ξοδέψετε τα χρήματά σας. Στο επαγγελματικό πεδίο σας βομβαρδίζουν με αιτήματα που πρέπει να διεκπεραιωθούν άμεσα, κάτι που μολονότι γνωρίζουν ότι δεν γίνεται δεν τους απασχολεί. Ο στόχος τους είναι να σας αποσταθεροποιήσουν. Ως αποτέλεσμα, σας κάνουν να νιώθετε υποτιμητικά, αδύναμοι μα και «λάθος», ενώ οι σωστοί είναι διαρκώς αυτοί και οι αντιλήψεις τους.

Προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν
Το gaslighting (χειραγώγηση) είναι μια κοινή τεχνική των επικίνδυνων, συναισθηματικά, ατόμων, με σκοπό να αποκτήσουν επιρροή πάνω στους άλλους ή απλώς να διασκεδάσουν με τα παθήματά τους. Για να το πετύχουν αυτό αμφισβητούν γεγονότα και πράγματα που έχουν πει, με εκφράσεις όπως: «είσαι τρελή», «το συζητήσαμε ήδη αυτό, δεν θυμάσαι;», «δεν συνέβησαν τα πράγματα έτσι» ή με καραμπινάτα ψέματα που συνηθίζουν να λένε, καθώς και με ασυμφωνία λόγων και πράξεων που πάντοτε δικαιολογούν. Όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη το άτομο, καθώς νιώθει μια διαρκή ματαίωση και απόρριψη. 

Συμβουλή: Εάν αναγνωρίζετε τα περισσότερα από τα παραπάνω σημάδια σε κάποιον με τον οποίο αλληλεπιδράτε, θα πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να διακόψετε τους δεσμούς μαζί του. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό (π.χ. εάν το εν λόγω άτομο είναι συγγενής σας) φροντίστε να μειώσετε το χρόνο που περνάτε μαζί του. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε εσείς τα συναισθηματικώς επικίνδυνα άτομα. Αυτά μπορούν να αλλάξουν μόνα τους, όταν και αν αναγνωρίσουν την τοξική τους συμπεριφορά. Φυσικά, μπορείτε να συζητήσετε ανοιχτά μαζί τους τον τρόπο που σας κάνουν να αισθάνεστε, αλλά είναι απίθανο να παραδεχτούν τα λάθη τους.

Close