Τα τελευταία χρόνια τα aperitivo cocktails σαρώνουν παντού. Μάθετε τα πάντα για αυτές τις πανεύκολες, ελαφριές, all day αλλά και easy drink μείξεις.
Aperitivo cocktail θεωρείται κάθε ποτό εύκολο στην παρασκευή, δροσερό και ελαφρύ, που απολαμβάνεται πριν από ένα κυρίως γεύμα για να ερεθίσουμε την όρεξη. Συνήθως καταναλώνεται το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, σκέτο ή με κάποιο finger food.
Τα πιο διάσημα σήμερα aperitivo είναι τα Spritz, που συνδυάζουν κάποιο κρασί ή spirit με κάποιο bitter και σόδα ή ανθρακούχο νερό. Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στο Βένετο, την περίοδο που ήταν υπό την αυστριακή κατοχή.
Στην αυθεντική ιταλική συνταγή το proseccο, ανακατεύεται με ένα ιταλικό πικρό λικέρ και ανθρακούχο νερό. Το πιο γνωστό είναι το Aperol spritz, με καταγωγή από τη Βενετία. Είναι πάρα πολύ εύκολο να το φτιάξει κάποιος αρκεί να μετρήσει 3, 2, 1. Να βάλει δηλαδή σε ένα ποτήρι κρασιού, με μεγάλους κύβους πάγου, 3 μέρη prosecco, 2 μέρη Aperol και ένα μέρος σόδα. Διακοσμείται με μια φλούδα πορτοκαλιού.
Πολύ αγαπημένο aperitivo είναι το Americano, που φέρει την υπογραφή του Gaspare Campari, δημιουργήθηκε το 1800 και κέρδισε τους Αμερικάνους. Μόλις το δοκιμάσει κάποιος γοητεύεται από σύνθετα αρώματα, ενώ αποτελείται και αυτό από τρία μόνο συστατικά. Σε ένα χαμηλό ποτήρι με πάγο, προσθέτουμε ίση ποσότητα Campari και κόκκινου βερμούτ, μαζί με λίγη σόδα και μια φλούδα λεμονιού.
Συνέχεια του Americano, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά cocktail, το Negroni. Ο κόμης Καμίλο Νεγκρόνι ζήτησε το 1919 από τον bartender του cafee Casoni ένα πιο δυνατό Americano, δίνοντας οδηγίες να αντικαταστήσει τη σόδα με gin και τη φλούδα λεμονιού, με πορτοκαλιού και έτσι γεννήθηκε αυτό το κλασικό cocktail. Για να το φτιάξετε, τοποθετήστε σε ένα old fashioned ποτήρι με μεγάλο πάγο ίσες ποσότητες από το campari, το γλυκό βερμούτ και το gin.
Λιγότερο γνωστό σε κάποιους αλλά πολύ ιδιαίτερο και αγαπητό είναι το Boulevardier, που συνδυάζει το bourbon, με το βερμούτ και το Campari. Λίγο πιο βαρύ, αλλά και πιο πληθωρικό.
Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα Gin Tonic, ένα ντουέτο που στηρίχθηκε από το βρετανικό κοινό και έκανε το γύρο του κόσμου, σε πολλές ευχάριστες και συναρπαστικές παραλλαγές.
Στη αθηναϊκή μπαρ σκηνή θα βρούμε πολλά ενδιαφέροντα απεριτίφ με βελούδινες βότκες, βερμούτ, λικέρ, premium αναψυκτικά, αφρώδη κρασιά, αλλά και ελληνικά βότανα. Μια φιλοσοφία που έχει αγκαλιάσει το ελληνικό κοινό.