Επιλεγμένες νέες κυκλοφορίες και σημαντικές επανακυκλοφορίες για να σας συντροφεύσουν δίπλα στο κύμα ή κάτω από ένα δροσερό δέντρο, καθώς διακοπές χωρίς ένα, τουλάχιστον, βιβλίο δεν είναι διακοπές.
Κοπέλες Μόνες, Τσέζαρε Παβέζε, Κέδρος
Μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας με τον Τσέζαρε Παβέζε, ενός από τους πιο προικισμένους Ιταλούς πεζογράφους του 20ού αιώνα, που διώχθηκε για τη συμμετοχή του στο Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα στα χρόνια της παντοκρατορίας του Μουσολίνι και αυτοκτόνησε το 1950. Η νουβέλα του «Κοπέλες Μόνες» είναι μια τρυφερή οπτική της «ντόλτσε βίτα», μέσα από την ιστορία της αδέσμευτης Κλέλια. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το 1969 από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση του Στρατή Τσίρκα και διακρίνεται για τον ελευθεριακό, για την εποχή, χαρακτήρα της. Σε αυτή βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Μικελάντζελο Αντονιόνι «Le amiche» (στα ελληνικά: Οι φίλες ή Οι τέσσαρες ερωμένες) και η επανακυκλοφορία της αποτελεί εκδοτικό γεγονός.
Σάγκι Μπέιν, Ντάγκλας Στιούαρτ, Μεταίχμιο
Το βραβείο Booker του 2020 είναι ένα μυθιστόρημα που σκάβει μέσα στη βρομιά και τη μαυρίλα της Γλασκόβης της δεκαετίας του ‘80 για να αποκαλύψει μια ιστορία που αγγίζει και καθηλώνει από την πρώτη στιγμή. Όταν η Σκωτία βρίσκεται σε παρακμή και οι πολιτικές της Θάτσερ έχουν βυθίσει ολόκληρες οικογένειες στην ανεργία, η επιβίωση είναι το μόνο ρεαλιστικό σενάριο της καθημερινότητας. Ήρωας του βιβλίου ο μικρός Σάγκι που στέκεται στο πλευρό της αλκοολικής μητέρας του και προσπαθεί να στηρίξει τη διαλυμένη οικογένειά του. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Douglas Stuart με γραφή ωμή αλλά και τρυφερή, μιλά για την ανέχεια, τις καταχρήσεις και μέσα από το σκοτάδι φανερώνει το φως, την αφοσίωση και τελικώς την ελπίδα.
Μάνη, Πάτρικ Λη Φέρμορ, Μεταίχμιο
Ένα οδοιπορικό του Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915 – 2011), του σημαντικότερου σύγχρονου ταξιδιωτικού συγγραφέα, στη Μάνη των περασμένων χρόνων, εκεί που πέρασε πολλά καλοκαίρια της ζωής του, καθώς διατηρούσε σπίτι. Το βιβλίο γράφτηκε πριν από περίπου μισό αιώνα και τώρα επανακυκλοφορεί με νέα μετάφραση. Αξίζει να το διαβάσει κάποιος τόσο για το αστείρευτο ταλέντο του συγγραφέα, που καταλαβαίνει την Ελλάδα και τους Έλληνες, τη γλώσσα, τις διαλέκτους, το χιούμορ τους και τον αυτοσαρκασμό, τη γενναιοδωρία και τη ζωντάνια τους, όσο και την ίδια την περιοχή, όπου ως προς το βίωμα τουλάχιστον, ελάχιστα έχουν αλλάξει ουσιαστικά.
Έξι βαλίτσες, Μάξιμ Μπίλλερ, Πατάκης
Η ιστορία μιας οικογένειας Ρωσοεβραίων στον δρόμο της φυγής από την Ανατολή στη Δύση, από τη Μόσχα, μέσω Πράγας, στο Αμβούργο και στη Ζυρίχη, ιδωμένη μέσα από έξι διαφορετικές οπτικές γωνίες και με τραγική προδοσία στο φόντο, που θα στοιχειώσει τις ζωές του. Οι Έξι βαλίτσες είναι ταυτόχρονα ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, ένα ψυχολογικό οικογενειακό δράμα και ένα ιστορικό κείμενο που θέτει στον ίδιο τον αναγνώστη πολλά ερωτήματα, ανάμεσά τους και το: «Ως πού θα έφτανα εγώ για να σωθώ;».
Δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις, Παναγιώτης Δημουλέας – Γιάννης Πριόβολος, Πατάκης
Πολύ ενδιαφέρον ιστορικό ντοκουμέντο, όπου εξιστορείται η ομηρία και η δράση του ταγματάρχη Βασίλη Μερκουρίου, στο πρόσωπό του οποίου συγκεφαλαιώνεται η ταραχώδης πορεία του σώματος των αξιωματικών από τον Εθνικό Διχασμό (1916 – 1919) έως τον Εμφύλιο (1946 – 1949). Με υπότιτλο, «Η ομηρία και οι ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις ελλήνων αξιωματικών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άξονα, 1941 – 1945», το βιβλίο καταγράφει τόσο τα γεγονότα της ομηρίας όσο και την εμπλοκή του σώματος των αξιωματικών στην πολιτική ζωή της χώρας προπολεμικά, αλλά και μεταπολεμικά, με ολέθρια κατάληξη την επιβολή δικτατορίας το 1967. Επίσης καταγράφεται η σφοδρή σύγκρουση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταξύ δύο μερίδων αξιωματικών, των λεγόμενων «εθνικοφρόνων» και εκείνων που συμπαθούσαν το ΕΑΜ.
Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα, Βασίλης Βασιλικός, Κέδρος
Η αυτοβιογραφία του μεγάλου μας συγγραφέα στην οριστική της έκδοση είναι ένα έπος των γραμμάτων, αλλά και της απολαυστικής λογοτεχνίας. Βιογραφώντας τον εαυτό του και τον ανήσυχο βίο του, ο Καβαλιώτης δημιουργός βιογραφεί ταυτόχρονα, αποσπασματικά, πρόσωπα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, από τον Ζαν Πώλ Σαρτρ και τη Σιμόν ντε Μποβουάρ μέχρι την Οριάνα Φαλάτσι και τον Αλέκο Παναγούλη, και από τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιάννη Τσαρούχη, ως τη Μελίνα Μερκούρη και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο εξομολογητικός τόνος που διατρέχει το έργο ξεπερνά τα όρια μιας προσωπικής ιστορίας και αναδεικνύει τον Βασιλικό ως αυτόπτη μάρτυρα ιστορικών γεγονότων, μια κορυφαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων που παραμένει μοντέρνος και επίκαιρος.
Κάτσε να σου μολογήσω, Βασίλης Μαλισιόβας, Αλεξάνδρεια
Ηπειρώτικες ιστορίες από το παρελθόν που μιλούν στο παρόν από έναν μετρ της λαογραφίας, της λεξικογραφίας και της παράδοσης, με απολαυστικό λόγο που ρέει και εκφράζει συναισθήματα, αλλά και έναν διαφορετικό αξιακό κώδικα. Ο αρτινός συγγραφέας με σεβασμό, συγκίνηση αλλά και σύγχρονη οπτική καταγράφει ιστορίες από το παρελθόν που μιλούν στο παρόν, με μια διαφορετική αντίληψη για τη ζωή. Μέσα από αφηγήσεις υπερηλίκων, συνήθως, πληροφορητών, οι οποίοι αποκαλύπτουν πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής τους των αρχών του 20ού αιώνα ως και τη δεκαετία του ‘50, φωτίζεται ο τρόπος ζωής μιας κοινωνίας διαφορετικής από τη δική μας, όπου η επιβίωση δεν ήταν αυτονόητη και το ευ ζην είχε εντελώς διαφορετική σημασία από ό,τι σήμερα. Ένα ιστορικό ντοκουμέντο που προκαλεί αβίαστη τη συγκίνηση και αξίζει να διαβαστεί από όλους.
Χάθηκε βελόνι, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Μεταίχμιο
Ένα πολυστρωματικό μυθιστόρημα που ξεκινάει από την Αλβανία των αρχών του προηγούμενου αιώνα, διατρέχει την Ελλάδα της ύστερης μεταπολίτευσης και καταλήγει στην καρδιά της αμερικανικής ηπείρου, από έναν βραβευμένο, νέο συγγραφέα από τη Βόρειο Ήπειρο που θα μας απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον. Η μετανάστευση, η ζωή στη νέα πατρίδα, το προσωπικό και το κοινωνικό σε σχέση με το πολιτικό στοιχείο, το παρελθόν που βιώνεται και ερμηνεύεται στο παρόν, τα υπαρξιακά ζητήματα και η ανθρώπινη νομοτέλεια, αλλά και ένα μεταβλητό γλωσσικό ύφος που αλλάζει από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, μαζί και την ατμόσφαιρα, συνθέτουν ένα σπουδαίο έργο άγριας ομορφιάς και αυθεντικών συναισθημάτων.
Η κυνηγός εικόνων, Τασούλα Χατζητοφή, Λιβάνης
Η αληθινή ιστορίας της ατρόμητης Κύπριας από την Αµµόχωστο, που τα έβαλε με λαθρέμπορους και μαφιόζους στην προσπάθειά της να επαναπατρίσει τα έργα Τέχνης και τα θρησκευτικά κειμήλια που συλήθηκαν από τις κυπριακές εκκλησίες τα χρόνια μετά την Εισβολή του 1974. Μια περιπέτεια στον σκοτεινό κόσµο της παράνοµης διακίνησης έργων τέχνης, που εµπνέει και καθηλώνει από την πρώτη σελίδα και που κατέληξε σε µια από τις σηµαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά του λαθρεμπορίου έργων τέχνης στην Ευρώπη µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Η Τασούλα διακινδύνευσε τα πάντα προκειµένου να πετύχει τον επαναπατρισµό των ιερών θησαυρών του τόπου της και επέζησε για να διηγηθεί πώς το κατάφερε.
Άλλες Γυναίκες Φοράνε τα Φουστάνια σου, Λάκης Λαζόπουλος, Διόπτρα
Ο Λάκης Λαζόπουλος γίνεται διάφανος, πληρώνει τα χρωστούμενα και μοιράζεται τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής με έναν άνθρωπο που αγάπησε πολύ -τη σύζυγό του που έφυγε από καρκίνο. Με τα χέρια του σκάβει στην ψυχή του για όλα όσα δεν είπε, κάνει την αυτοκριτική του και κρατάει τις καλές στιγμές μαζί με τις δυσάρεστες. Ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα που αποδεικνύει ότι η ζωή είναι πολύ πιο δυνατή από τις αδυναμίες μας, αλλά και τόσο περίπλοκη για να εξηγηθεί. Μπορεί μόνο να βιωθεί…