Οι ετικέτες που έχουν καταγωγή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν παράδοση, καινοτομίες, γλύκα και άρωμα, αλλά και φανατικούς φίλους σε όλον τον κόσμο. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να ξέρετε.
- Η ιστορία των αμερικανικών ουίσκι ξεκινάει από τότε που Σκοτσέζοι και Iρλανδοί μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην Bιρτζίνια. Στην περιοχή αυτήν, άρχισαν να καλλιεργούν κριθάρι, σιτάρι και σίκαλη, σπόρους που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένοι στην πατρίδα τους. Τα περισσεύματα της παραγωγής τα χρησιμοποιούσαν για τη δημιουργία ουίσκι, που τότε το ονόμαζαν «usque baugh». Αργότερα, για να το διαχωρίσουν από τα υπόλοιπα ουίσκι σίκαλης, το ονόμασαν bourbon, από την κομητεία Bourbon του Κεντάκι.
- Οι πρώτες οικογένειες που δημιούργησαν αποστακτήρα ήταν η οικογένεια Samuel με το, μέχρι σήμερα γνωστό, Maker’s Mark και λίγο αργότερα η οικογένεια Beam με το, επίσης γνωστό, Jim Beam.
- Δύο ήταν οι άνθρωποι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του bourbon στη σημερινή του μορφή. O ένας ήταν ο ιερέας Elijah Craig, που ο μύθος λέει ότι είχε παραγγείλει από ένα βαρελοποιό να του κατασκευάσει βαρέλια για να παλαιώσει το ουίσκι που παρήγαγε. O άλλος ήταν ο George Gavin Brown, που ήταν ο πρώτος που πούλησε εμφιαλωμένο ουίσκι, γεγονός που συνέβαλε στο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, μια και ως τότε το αγόραζαν σε βαρέλια που συνήθως τα νόθευαν.
- Σήμερα, τα αποστακτήρια που παράγουν bourbon βλέπουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται θεαματικά χρόνο με το χρόνο. Eκτός από το bourbon, που συνιστά το μεγαλύτερο ποσοστό των αμερικανικών ουίσκι, υπάρχουν άλλες τρεις κατηγορίες, οι ακόλουθες:
- Tο Tennessee whiskey, που παρασκευάζεται όπως το bourbon, αλλά υποβάλλεται σε μια διαδικασία φιλτραρίσματος μέσα από κάρβουνο σφενδάμου, η οποία του προσδίδει μαλακή γεύση με ελαφρώς καπνιστό άρωμα. Xαρακτηριστικός εκπρόσωπός του είναι το Jack Daniels.
- Tο rye, που είναι ουίσκι κυρίως από σίκαλη και προγενέστερο από τα bourbons, πρέπει να αποτελείται από 51% σίκαλη και στο υπόλοιπο ποσοστό του από κριθάρι και σιτάρι.
- Tο corn whiskey, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, πρέπει να αποτελείται από 80% καλαμπόκι και στο υπόλοιπο ποσοστό του από δημητριακά. H διαφορά του από το bourbon είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια, αλλά αν αυτό γίνει, πρέπει τα βαρέλια να είναι είτε καψαλισμένα από δρυ είτε χρησιμοποιημένα από bourbon.