Ό,τι είναι το Χάρβαρντ και το Γέηλ για την επιστήμη είναι η σχολή της Κολονίας για την επιστήμη του ποδοσφαίρου, απόφοιτος της οποίας είναι ο Αργύρης Γιαννίκης, προπονητής της ΑΕΚ.
Πριν από έναν χρόνο περίπου, το γερμανικό περιοδικό «Kicker» ανάμεσα στις ερωτήσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο που έκανε στον τότε τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ, Γερμανό Όλαφ Ρέμπε ήταν και αν «θα κερδίσει ο ΠΑΟΚ τον ΠΑΣ Γιάννινα»; Η απάντηση ήταν η εξής: «Δύσκολο παιχνίδι, γιατί ο αντίπαλος έχει Γερμανό προπονητή». Τον γερμανοαναθρεμένο Αργύρη Γιαννίκη, εννοούσε. Σκορ 1-1 στην Τούμπα, με αμφισβητούμενο πέναλτι η ισοφάριση του ΠΑΟΚ. Φυσικά και στο ποδοσφαιρικό περιοδικό γνώριζαν ότι ο Γιαννίκης είχε έρθει στην Ελλάδα. Ο Μεμέτ Σολ, πρώην προπονητής της Μπάγερν του Μονάχου τον είχε χαρακτηρίσει «laptop trainer». Αυτός ο τίτλος αποδίδεται μονάχα στους αποφοίτους της πιο ονομαστής σχολής προπονητών του κόσμου, αυτήν της Κολονίας κι ο Γιαννίκης είναι ένας απ αυτούς και, μάλιστα, με ατομικό ρεκόρ. Είναι ο μόνος βοηθός προπονητή που έγινε δεκτός από τη σχολή αυτή! Κάτι διέγνωσαν, προφανώς, οι Γερμανοί και τον ενέταξαν.
Η σχολή της Κολονίας, γiα να φανταστείτε, είναι κάτι σαν το πιο ονομαστό πανεπιστήμιο στον κόσμο, δεν μπαίνει όποιος κι όποιος, όσα λεφτά και να διαθέσει. Εκεί εκπαιδεύουν τους «experts» και τους μετατρέπουν σε «genius». Κι αν μπεις, δεν είναι σίγουρο ότι θα βγεις με πτυχίο στο χέρι κι ας έχεις πληρώσει 25.000 ευρώ για έναν χρόνο. Τόσο είναι το τίμημα της απόκτησης γνώσης επάνω στην προπονητική. Φυσικά, για να γίνει δεκτός ο καθένας που κάνει αίτηση, θα περάσει απαραίτητα από εισαγωγικές εξετάσεις. Θα ερωτηθεί από τους δασκάλους για τεχνικά θέματα, αθλητική ψυχολογία, συστήματα, αλλά και κοινωνιολογία και μετά θα περάσει το κατώφλι, αν κριθεί εισακτέος. Κάθε χρόνο υποβάλλονται τουλάχιστον 150 αιτήσεις από διάφορα μέρη της Γης και γίνονται δεκτοί μόλις 24.
Τα μαθήματα στην σχολή της Κολονίας είναι εξαντλητικά, εξουθενώνουν τους σπουδαστές. Επίτηδες! Διότι τους εκπαιδεύουν σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, παρόμοιες με αυτές που θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα μυαλό πρέπει να λειτουργεί για να δίνει λύσεις. Το ημερήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχίζει στις 8 το πρωί και τελειώνει στις 7 το απόγευμα. Και μετά, αρχίζει η ημερήσια εργασία, που βαστάει μέχρι στις 12 το βράδυ! Και πάλι από την αρχή. Για αυτό και το πρόσωπο του Γιαννίκη παραμένει ήρεμο όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, όπως για παράδειγμα η ισοπαλία 2-2 με τον Απόλλωνα και η ήττα από τον Ολυμπιακό. Διότι, λένε στη σχολή, όταν ο ποδοσφαιριστής βλέπει τον προπονητή του σε έξαλλη κατάσταση, να χτυπιέται στον πάγκο, το πιο πιθανό είναι να αποσταθεροποιηθεί ψυχολογικά κι ο ίδιος. Απόλυτα λογικό. Και το καλύτερο; Μένουν όλοι μαζί, σαν σε αμερικάνικο κολλέγιο. Τρώνε όλοι μαζί, στα διαλείμματα όλοι μαζί. Οικοτροφείο κανονικό.
Μία καινοτομία της σχολής της Κολονίας είναι πως οι σπουδαστές της κάνουν τις εργασίες για τα μαθήματα που διδάχτηκαν ανά τέσσερις. Όχι ένας – ένας. Κι αυτό, έχει την λογική του. Διότι οι τέσσερις παράγουν περισσότερες ιδέες από ό,τι ο ένας! Η απόλυτη διαδραστικότητα. Στις 8 το πρωί θα πρέπει πρώτα να παρουσιάσουν τις εργασίες της προηγούμενες ημέρας και μετά να ξεκινήσει το μάθημα. Εκεί, οι διδάσκοντες θα επισημάνουν τυχόν λάθη, θα εξετάσουν αν υπήρξε εμπέδωση και μετά, αρχίζουν το νέο κεφάλαιο. Στο βίντεο θα επιλεγεί ένα οποιοδήποτε παιχνίδι τoυ γερμανικού πρωταθλήματος ή των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων του Champions League ή του Europa League και οι σπουδαστές αυθυποβάλλονται σε τεχνικό της μιας ή της άλλης ομάδας και αναπτύσσουν την θεωρία τους, πως θα ενεργούσαν αυτοί στην προκειμένη περίπτωση, για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα: Παίζει η Λίβερπουλ με την Μάντσεστερ Σίτι, όπου οι σπουδαστές γνωρίζουν και το παραμικρό χαρακτηριστικό των παικτών. Τι θα έκανε ο σπουδαστής ως προπονητής της Λίβερπουλ και τι, της Μάντσεστερ Σίτι, στο 0-0, στο 1-0, στο 0-1, στο 1-1, στο 2-1, στο 1-2 κ.λπ.; Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κάθε σπουδαστής θα πρέπει να μπορεί να θεωρητικολογήσει για το ποδόσφαιρο. Πόσοι προπονητές στην Ελλάδα μπορούν να αναπτύξουν θεωρίες για το ποδόσφαιρο; Ελάχιστοι. Φυσικά, επειδή μιλάμε για Γερμανούς, η πειθαρχία και η σημασία στη λεπτομέρεια είναι εκ των ουκ άνευ. Το γκολ και η άμυνα είναι απόρροια ομαδικής δουλειάς, όχι ατομικής. Για αυτό κι ο τρισμέγιστος Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ένα τέτοιο γρανάζι μιας τέλειας μηχανής στην Μπάγερν. Επειδή δεν χρειάζεται να αυτοσχεδιάσει.
Υπάρχει Έλληνας προπονητής, τελειόφοιτος της σχολής της Κολονίας εκτός του Γιαννίκη; Υπάρχει! Είναι ο Βασίλης Δανιήλ, άλλοτε προπονητής του Παναθηναϊκού και της εθνικής ομάδας.