Δεν είναι μόνο το φαγητό που αφηγείται μια ιστορία στο τραπέζι. Είναι και τα σκεύη που με την αισθητική τους διεγείρουν τις αισθήσεις κι ολοκληρώνουν τη γαστρονομική εμπειρία.
Αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξε και ως designer η Laura Gors με έδρα της το Βερολίνο. Κάθε φορά που σκέφτεται ένα νέο πρότζεκτ σηκώνει τα μανίκια: μαγειρεύει, παλαιώνει τρόφιμα, πειραματίζεται με ζυμώσεις και βέβαια μιλάει με ειδικούς για να πραγματοποιήσει την έρευνά της πριν πιάσει τα καλούπια της. Δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά! Ίσως γι’ αυτό τα σκεύη της γίνονται αντικείμενο πόθου για τις γκαλερί και για τους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων – όπως και για τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας καθώς αποτελούν μέρος μιας ολόκληρης αφήγησης.
Η σειρά της Sale για παράδειγμα μας μεταφέρει στη θάλασσα· στα πιάτα της σειράς μπορεί να διακρίνει κανείς τους σχηματισμούς που αφήνει το κύμα πάνω στην υγρή άμμο. Ήδη κανείς προϊδεάζεται για μια γιορτή θαλασσινών, για εκλεκτά ψάρια κι οστρακοειδή. «Στην αρχή φωτογραφίζαμε τα σκεύη της σειράς μόνο με χαβιάρι, μια πολυτελή λιχουδιά. Κι όχι μόνο λόγω της τιμής του, αλλά και λόγω της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», λέει η σχεδιάστρια και συνεχίζει: «Τα βαριά συμπαγή γυάλινα αντικείμενα μοιάζουν με παγάκια, τα δε μαύρα πιάτα και κουτάλια θυμίζουν πέτρες. Ο σχεδιασμός είναι πολύ αρχέγονος και πολυτελής ταυτόχρονα. Ήθελα να φέρω τον τραχύ και τον αυθεντικό χαρακτήρα του περιβάλλοντος απ’ όπου έρχονται τα θαλασσινά, πίσω στο τραπέζι. Όταν τρώμε τέτοια εκλεκτά τρόφιμα θα πρέπει να θυμόμαστε από πού προέρχονται και πόση σκληρή δουλειά απαιτούν για να είναι στη διάθεσή μας».
Το κουταλάκι από τη σειρά Sale έχει γαλβανωθεί μόνο από τη μία πλευρά, όχι από την άλλη. Έχει δηλαδή μια λεία και μια πιο τραχιά επιφάνεια έτσι ώστε να ανακαλέσει ο εγκέφαλος την αίσθηση των οστράκων και μαζί με αυτή να επαναφέρει στη μνήμη τα θαλασσινά τοπία με τον αέρα, την αλμύρα και τη σκληράδα τους.
Στην ίδια λογική τα ποτήρια της σειράς Sensorium (φωτογραφία πάνω) φέρουν έναν μικρό φακό στην μπροστινή όψη που λειτουργεί ως μεγεθυντικός, ώστε την ώρα που πίνει κάποιος να βλέπει το ανθρακικό και τις φυσαλίδες εντονότερα σε μια σαμπάνια, στη μπύρα ή σε ένα kombucha.