Για δεύτερη συνεχή περίοδο ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και εξαιρετικό καστ.
Μετά την περυσινή πολύ επιτυχή νέα συνεργασία του Δημήτρη Καραντζά με τη Μπέττυ Αρβανίτη και το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, το αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ ανεβαίνει και πάλι στο ιστορικό θέατρο της Κυψέλης, στις 3 Νοεμβρίου.
Στο έργο, που διαδραματίζεται μια καλοκαιρινή ημέρα του 1912 και παρουσιάζει μια τετραμελή αμερικανική οικογένεια να μετεωρίζεται ανάμεσα σε αισθήματα αγάπης και μίσους, ο μεγάλος Αμερικανός δραματουργός, σε πλήρη ωριμότητα, ουσιαστικά αναμοχλεύει όσα σχεδόν τραυματικά έζησε ως παιδί και όσα σημάδευσαν τη νεότητά του.
Τα μέλη της οικογένειας Τάιρον (που στην πραγματικότητα είναι η οικογένεια του συγγραφέα) ξεφλουδίζουν το τραύμα τους, σε ένα σκηνικό στο οποίο επικρατούν η ομίχλη και οι ψευδαισθήσεις. Ένα τοπίο γεμάτο αντανακλάσεις επεκτείνεται σε όλο το θέατρο και ανάμεσα στους θεατές. Το τραύμα, τα οικογενειακά τραπέζια, οι εξαρτήσεις και οι εθισμοί αρχίζουν σιγα-σιγά να ξεθολώνουν, τα πρόσωπα προσεγγίζουν οδυνηρά την αλήθεια και τα φαντάσματα ζωντανεύουν προκειμένου να κλείσουν την πληγή και να συμφιλιωθούν με τις ανεπάρκειές τους.
Πρόκειται από τα σημαντικότερα, κατά γενική ομολογία, ψυχολογικά δράματα του 20ού αιώνα. Έργο διαποτισμένο με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας (1936) και τέσσερα Πούλιτζερ συγγραφέας ξεκίνησε να το γράφει τη δεκαετία του 1930, το ολοκλήρωσε το 1941 και το παρέδωσε στον εκδότη του την ίδια χρονιά, δηλώνοντας την επιθυμία του να μη δημοσιευθεί πριν περάσουν 25 χρόνια από τον θάνατό του (1953). Κάτι που δεν συνέβη.
Η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, στο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο, τον Φεβρουάριο του 1956, με θριαμβευτική υποδοχή, και ακολούθησαν αμέσως νέες παραγωγές του σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και στη Νέα Υόρκη. Το 1962 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με μεγάλη επιτυχία, από τον σκηνοθέτη Σίντνεϊ Λιούμετ, με πρωταγωνίστρια την Κάθριν Χέμπορν, ταινία που είχε επιτυχία και στο Φεστιβάλ των Καννών, με τους τέσσερις πρωταγωνιστές της να βραβεύονται για τις ερμηνείες τους. Στην Ελλάδα το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θεάτρου το 1965 και ακολούθησαν σημαντικές παραγωγές του σε κρατικά θέατρα και ιδιωτικούς θιάσους.
Ο Ο’ Νηλ γράφει ένα ρέκβιεμ, ένα κείμενο με «δάκρυα και αίμα», όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους νεκρούς του, να συγχωρέσει τα μέλη της οικογένειάς του, που χρόνια μετά φαίνεται να αντανακλώνται παντού. Αυτό το τοπίο των αντανακλάσεων επιλέγει και η παράσταση, επιχειρώντας να βρει έναν τρόπο να εισχωρήσει σε αυτό το οικείο τραύμα.
Η ταυτότητα της παράστασης
Ερμηνεύουν: Μπέττυ Αρβανίτη (Μαίρη), Αλέξανδρος Μυλωνάς (Τζέιμς), Αινείας Τσαμάτης (Τζέιμι), Aναστάσης Λαουλάκος (Έντμοντ), Ελίνα Ρίζου (Κάθλιν)
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνογραφία: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Aλέκος Αναστασίου
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Αλβανού
Υπεύθυνη θεάτρου: Ειρήνη Λιβιτσάνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης
Βοηθοί σκηνογράφου: Έμιλυ Κουκουτσάκη, Ελίνα Αλουπογιάννη
Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή
Βοηθός φωτιστή: Xάρης Δάλλας
Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα
Ημέρες παραστάσεων
Τετάρτη και Κυριακή στις 19.30
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr (προσφορά προπώλησης έως 31 Οκτωβρίου 10 ευρώ)
ή στο ταμείο του του Θεάτρου (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη).