Σπάνιες εικόνες -οι περισσότερες έναν αιώνα πριν- που αξίζουν όσο χιλιάδες λέξεις και δίνουν μια απρόσμενη αλλά και απόλυτα αυθεντική εικόνα της παλιάς Ελλάδας.
Η Ελλάδα, στη δύση του 19ου αι και στην αυγή του 20ου, έψαχνε τον βηματισμό της αλλά κυρίως αναζητούσε την εθνική της ταυτότητα. Ως σχετικά νεοσύστατο κράτος, που κέρδισε την ανεξαρτησία του από τον οθωμανικό ζυγό μετά από αγώνες 4 αιώνων, είχε το βλέμμα στραμμένο στα ευρωπαϊκά κράτη και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσει λίγο από τον χαμένο χρόνο. Και ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη, η Ελλάδα είχε πολλά μέτωπα ανοιχτά. Διάφορα μεγάλα και δραματικά γεγονότα, όπως ο Βαλκανικός Πόλεμος, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ή η Καταστροφή της Σμύρνης, κρατούσαν πίσω τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και εμπόδιζαν την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών. Παρ’ όλα αυτά, έστω και με σχετικά αργό ρυθμό, η χώρα κατάφερε να πάρει σιγά σιγά τη μορφή και τα χαρακτηριστικά ενός ευρωπαϊκούκράτους, με το έμψυχο δυναμικό να κρατά παράλληλα, ψηλά το ελληνικό ιδεώδες. Παραδοσιακοί χοροί και αρχαιοελληνικές τελετές ψυχαγωγούσαν και συγκινούσαν το κοινό με την ίδια ένταση, ενώ οι φουστανελοφόροι κάθονταν στα ίδια καφενεία με τους κυρίους ντυμένους με «φράγκικα». Στο σπάνιο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί, φαίνεται καθαρά το μετέωρο βήμα της χώρας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ανάμεσα σε παλιό και νέο, καθώς οι άνθρωποι ανακατεύονται μεταξύ τους σαν ταξιδιώτες του χρόνου σε τυχαία στιγμιότυπα.
- Ο Χορός της Τράτας στα Μέγαρα, που εξακολουθεί να πραγματοποιείταιμέχρι και σήμερα την τρίτη ημέρα του Πάσχα, 1901.
- Ανθρακωρύχοι στα μεταλλεία Λαυρίου ενώ κατεβαίνουν στο ορυχείο για την εξόρυξη ασημιού και μολυβιού, 1908.
- Η οδός Αθηνάς, στο κέντρο της Αθήνας. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής και οι φουστανελοφόροι – όπως ο μικροπωλητής στο στιγμιότυπο – αρχίζουν να εκλείπουν, 1906.
- Ένας πλανόδιος πωλητής με πουλερικά για πούλημα. Οι κάτοικοι των κοντινών χωριών συνήθιζαν να επισκέπτονται το κέντρο της Αθήνας για να πουλήσουν την πραμάτεια τους, 1895.
- Ομάδα κοριτσιών, πιθανόν μέλη χορευτικού συγκροτήματος, απαθανατίζονται να χορεύουν σε εξωτερικό χώρο, 1920
- Στο μοναδικής ομορφιάς δημιούργημα της φύσης από ψαμμίτη, τα Μετέωρα λίγο έξω από την Καλαμπάκα,1907
- Χορευτικό συγκρότημα σε αναπαράσταση αρχαιοελληνικής τελετής, 1929
- Θέα της Αθήνας από τον Λυκαβηττό. Αριστερά διακρίνεται η Ακρόπολη και στο βάθος το λιμάνι του Πειραιά, 1903
- Τα κυκλώπεια τείχη της αρχαίας Τίρυνθας στις Μυκήνες, που υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και μπροστά τους ένας κτηνοτρόφος που βόσκει τα πρόβατα, 1897
- Ένας φουστανελοφόρος περνά τη γέφυρα επάνω από τον Ισθμό της Κορίνθου, 1906
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα θέματα και για να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. ΚΛΙΚ ΕΔΩ. Ή πατήστε like στο facebook banner που βλέπετε κάτω ή πάνω δεξιά.
Διαβάστε επίσης
10 κορυφαία ανδρικά ρολόγια από 1.000 έως και 10.000 ευρώ