Λόγω της ημέρας (22 Απριλίου) παρουσιάζουμε ορισμένες φωτογραφίες που, αποδεικνύουν, καταρχάς, ότι η Γη δεν είναι επίπεδη, κατά δεύτερο μας κάνουν να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για τη σωτηρία της.
Φέτος είναι 53η χρονιά που θα εορταστεί η Ημέρα της Γης (Earth Day), με ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως κάθε χρόνο. Τα ζητήματα είναι τεράστια. Η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση σε έδαφος και ωκεανούς, η τρύπα του όζοντος, είναι θέματα πολιτικής αλλά και ατομικής ευθύνης και αφορούν όλους το ίδιο, τόσο τους πλούσιους όσο και τους φτωχούς, όπου και αν βρίσκονται αυτοί, είτε στις ΗΠΑ και την Κίνα, είτε στο Πακιστάν και τη Χιλή.
Η γέννηση της ιδέαςΕπισήμως, η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον (1916 – 2005) και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος, που σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και γιορτάζεται σήμερα σε περισσότερες από 190 χώρες. Ωστόσο, την αρχική έμπνευση για τον θεσμό είχε ο ακτιβιστής Τζον Μακ Κόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί αλλά και σε άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο. Ακριβώς έναν μήνα μετά, στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν -ύστερα από την παραίνεση του Νέλσον-στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. Η αρχή είχε γίνει!
Μισόν αιώνα μετάΣτα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον και ο ακτιβιστής Κόννελλ είχαν την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Αυτά άρχισαν να φαίνονται μετά τη δεκαετία του ’70, αλλά ιδιαίτερα μετά τον Ιανουάριο του 1969, όταν η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν χιλιάδες θαλάσσια είδη και να προκληθεί τεράστια οικολογική καταστροφή.
Είκοσι χρόνια μετά, το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.
Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία τόσο για τον πλανήτη όσο και για τους κατοίκους του.