Πατρίδα του είναι η Κούβα, αλλά οι ιστορίες για την επινόησή του δημοφιλούς κοκτέιλ πολλές. Αυτές είναι οι τρεις πιο επικρατέστερες…
Το αέρινο Mojito, είναι το τέλειο ποτό για μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και όχι μόνο. Ρούμι, μαύρη ζάχαρη, λάιμ, σόδα και δυόσμος (ή μέντα), ένας συνδυασμός κλασικός και αγαπημένος, αμετάβλητη αξία μέσα στο χρόνο.
Μια εκδοχή, αναφέρει ότι το κοκτέιλ ανακαλύφθηκε από Αφρικανούς σκλάβους που δούλευαν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου στην Κούβα, τον 19ο αιώνα, και είχε ως βάση τον χυμό ζαχαροκάλαμου.
Επικρατέστερη, είναι μια άλλη ιστορία, που συνδέεται με τον θαλασσοπόρο sir Francis Drake, ο οποίος υπήρξε ευνοούμενος της βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ I’, που χρηματοδοτούσε τις εξερευνήσεις του. Ο Drake, τον 16ο αιώνα, έφτασε με το πλοίο του στην Κούβα, ενώ το πλήρωμά του υπέφερε από σκορβούτο και δυσεντερία. Ο θαλασσοπόρος, γνώριζε ότι οι ιθαγενείς έχουν διάφορα γιατροσόφια και έστειλε μέλη του πληρώματός του για να βρουν θεραπεία. Το πλήρωμα επέστρεψε με τα συστατικά για την παρασκευή του θεραπευτικού ποτού.
Ωστόσο, το αρχικό μίγμα δεν περιείχε ρούμι, αλλά aguardiente de caña, ένα απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο, αυτό που σήμερα ονομάζεται cachaça (κατσάσα). Σύμφωνα με τον μύθο, η σύσταση του κοκτέιλ παρέμεινε ίδια, μέχρι το 1880, όταν ο Facundo Bacardi Masso, ίδρυσε την Bacardi Company. Ο δον Masso αντικατέστησε με ρούμι τη βάση του ποτού και το ονόμασε Mojito.
Η τρίτη εκδοχή, είναι νεότερη και περιλαμβάνει τον θρυλικό Ernest Hemmingway και το πιο γνωστό μπαρ της Αβάνας, το La Bodeguita Del Medio, το οποίο διεκδικεί την πατρότητα του κοκτέιλ με τη σύγχρονη μορφή. Σύμφωνα με το La Bodeguita, η κλασική συνταγή Mojito, είναι δική τους επινόηση και μάλιστα επαινέθηκαν για την μίξη από τον διάσημο συγγραφέα, κάνοντάς το μπαρ διάσημο. Οι άνθρωποι του μπαρ, υποστηρίζουν ότι η φράση «το Mojito μου στο La Bodeguita, το Daquiri μου στο El Floridita» που είναι και γραμμένη στους τοίχους μαγαζιού, ανήκει στον Χέμινγουεϊ, ωστόσο καμία άλλη γραπτή αναφορά δια χειρός του ίδιου του συγγραφέα δεν επιβεβαιώνει αυτήν την ιστορία.
Σήμερα, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του θρυλικού κοκτέιλ, όμως η κλασική συνταγή έχει μείνει για πάντα χαραγμένη στα κατάστιχα των απανταχού bartenders και στις καρδιές όλων των rumlovers.