Η εμβληματική κωμωδία του Νιλ Σάιμον, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη, ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και περιοδεύει σε όλη τη χώρα.
Το «Αταίριαστο Ζευγάρι» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1965 με άνδρες ηθοποιούς στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 1985 ο Σάιμον ξαναδούλεψε το κείμενο και το παρουσιάζει στη «θηλυκή» εκδοχή του πάλι στο Μπρόντγουεϊ, ξανά με τεράστια επιτυχία. Μεγάλη επίσης επιτυχία έγινε και ως κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνιστές τους Τζακ Λέμον και Γουόλτερ Ματάου. Από τότε μέχρι και σήμερα συνεχίζει να παίζεται στις σκηνές όλου του κόσμου -και στην αντρική και στην γυναικεία του εκδοχή.
Στην εν λόγω μεταφορά, δύο φίλες χωρίζουν από τους άντρες τους και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο μεγάλο σπίτι της μιας. Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα και δοκιμάζεται η φιλία τους, γιατί διαπιστώνουν πολύ γρήγορα ότι η αφόρητη τσαπατσουλιά και η ακαταστασία της μιας, δεν μπορεί να συνυπάρξει με την νοσηρή και ψυχαναγκαστική νοικοκυροσύνη της άλλης.
Μια παράσταση σχόλιο πάνω στη μοναξιά πάσης φύσεως του σύγχρονου ανθρώπου. Ένα θηλυκό εργένικο διαμέρισμα. Μια σημερινή γυναικοπαρέα πού όταν οι πόρτες είναι κλειστές, λένε μεταξύ τους τα ΠΑΝΤΑ. Γυναίκες χωρισμένες, γυναίκες παντρεμένες, γυναίκες μόνες.
Μέσα από πανέξυπνους διαλόγους, ο αριστοτέχνης της κωμωδίας Σάιμον, φιλοτεχνεί μια εικόνα της τότε εποχής στις ΗΠΑ, όταν το περίφημο αμερικάνικο όνειρο έχει πια ξεθωριάσει και δεν υπάρχει κάτι να το αντικαταστήσει στην καρδιά του μέσου πολίτη. Σήμερα το έργο του Νίλ Σάιμον, παραμένει επίκαιρο, ενώ αποκτά άλλες διαστάσεις. Μπορεί να μην «κλαίμε» για το χαμένο Αμερικανικό όνειρο, αλλά ζούμε στην ζοφερή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της παντοκρατορίας του ίντερνετ και των Social Media. Με μια ελληνική κοινωνία με πολλά και πολυποίκιλα προβλήματα, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει δύσκολες και προβληματικές και έχουμε την ανάγκη να πιαστούμε από κάπου.
Τα ερωτήματα που θέτει σε όλους μας ο Νιλ Σάιμον μέσα από το έργο του, είναι διαχρονικά και καθημερινά. Πρόκειται για μια κωμωδία καταστάσεων που υμνεί το δικαίωμα στο διαφορετικό, αλλά και στη συντροφικότητα. Μια τρυφερή και συνάμα κωμική ματιά πάνω στη φιλία, στον έρωτα, στις σχέσεις αντρών και γυναικών μέσα στον γάμο αλλά και μετά από αυτόν.
Η ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Νίλ Σάιμον
Μετάφραση: Δανάη Σταματοπούλου
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς
Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης
Κινησιολόγος – Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Μώκαλη
Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Ελεωνόρα Καραβανή
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
ΠΑΙΖΟΥΝ: Σιάρκου Θεοδώρα, Σοντάκη Μαριάνθη, Δωροπούλου Ισιδώρα, Μακρομαρίδου Βέρα, Παπατριανταφύλλου Αλέξανδρος, Σταματοπούλου Δανάη, Φώσκολου Νίνα, Χειλάς Κωνσταντίνος.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ
ΙΟΥΝΙΟΣ – ΙΟΥΛΙΟΣ / Ώρα έναρξης 21:15
ΚΟΖΑΝΗ Παρ.30 Ιουνίου &Σαβ. 1 Ιουλίου, ΓΡΕΒΕΝΑ Δευτέρα 3 Ιουλίου, ΒΕΡΟΙΑ Τρίτη 4 Ιουλίου, ΚΑΣΤΟΡΙΑ Τετάρτη 5 Ιουλίου, ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ Πέμπτη 6 Ιουλίου, ΒΕΛΒΕΝΔΟ Παρασκευή 7 Ιουλίου, ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ Κυριακή 9 Ιουλίου, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ (Θέατρο Κήπου) Δευτέρα 10 Ιουλίου, ΛΑΜΙΑ Παρασκευή 14 Ιουλίου, ΠΑΠΑΓΟΥ Σάββατο 15 Ιουλίου, ΧΑΛΚΙΔΑ Δευτέρα 17 Ιουλίου, ΒΡΙΛΙΣΣΙΑ Τετάρτη 19 Ιουλίου, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Παρασκευή 21 Ιουλίου, ΣΑΛΑΜΙΝΑ Σάββατο 22 Ιουλίου, ΝΙΚΑΙΑ Δευτέρα 24 Ιουλίου, ΝΕΑΜΑΚΡΗ Τρίτη 25 Ιουλίου, ΠΕΙΡΑΙΑΣ (Βεάκειο) Πέμπτη 27 Ιουλίου, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Δευτέρα 31 Ιουλίου.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ Ώρα έναρξης 21:15
ΛΑΥΡΙΟ Τετάρτη 2, ΣΕΡΡΕΣ Δευτέρα 21, ΣΥΚΕΕΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) Τρίτη 22, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Τετάρτη 23, ΒΟΛΟΣ Παρασκευή 25
ΣΗΜ: Το τελικό πρόγραμμα των παραστάσεων της περιοδείας θα ανακοινωθεί στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.