Ο σκύλος εξελίχθηκε και μαζί του εξελιχθήκαμε και εμείς. Δεν είναι πλέον εργάτης, είναι σύντροφος και σε πολλές περιπτώσεις ο πιο στενός μας, ο πιο αγαπητός μας.
Όταν ο άνθρωπος γνώρισε τον σκύλο, ίσως δεν περίμενε ότι αυτό το γεγονός θα άλλαζε για πάντα τη σχέση του με τον ίδιο του τον εαυτό. Η ιστορία του ανθρώπου συνδέθηκε με το αγαπημένο τετράποδο, με μια σχέση άρρηκτη που ωστόσο μεταβλήθηκε με την πάροδο του χρόνου, όπου ο σκύλος από εργάτης και φύλακας, έγινε σύντροφος.
Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», αφού η αφοσίωση και η αγάπη που δείχνει για τους ανθρώπους που τον φροντίζουν είναι γνήσια, ανιδιοτελής και αδιαπραγμάτευτη. Η καλοσύνη των σκύλων που μεγαλώνουμε είναι ανεπανάληπτη. Το moto που κυκλοφορεί δείχνει το μεγαλείο ψυχής του σκύλου -είτε είναι από καλό τζάκι είτε από αλάνα- και για αυτό αξίζει όχι μόνο το σεβασμό μας, αλλά αποτελεί και κίνητρο για να γίνουμε καλύτεροι: «Γίνε ο άνθρωπος που ο σκύλος σου νομίζει ότι είσαι».
Όμως, ο άνθρωπος έχει την τάση να αποζητά ολοένα και κάτι περισσότερο από αυτό που η μητέρα φύση προσφέρει, πιο εξελιγμένο, όσο το δυνατόν τελειοποιημένο. Αυτός ήταν ο λόγος που άρχισε να παρεμβαίνει στην εκτροφή σκύλων, με σκοπό να δημιουργήσει κάθε φορά ένα ζώο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Αρχικά, οι διασταυρώσεις γίνονταν για να προκύψουν σκύλοι εργασίας, με τη καλύτερη δυνατόν απόδοση. Φωλεοδύτες, λαγόσκυλα, πουλόσκυλα, τσοπανόσκυλα ρίχνονταν στη μάχη να ξετρυπώσουν το θήραμα, να το φέρουν στον αφέντη τους, ή να προστατέψουν το κοπάδι από εισβολείς και αρπακτικά, ακαταπόνητοι εργάτες χωρίς αμοιβή. Παράλληλα, οι πειραματισμοί συνεχίζονταν και σε άλλα επίπεδα, σε μια προσπάθεια να γίνει ο σκύλος ένα μηχάνημα που εξυπηρετεί καθαρά την εγωκεντρική μας φύση: καλύτερος φύλακας, πιο στοργικός, πιο παιχνιδιάρης, για οικογένεια, δραστήριος, περισσότερο / λιγότερο κοινωνικός, πιο μεγάλος / πιο μικρός, πιο όμορφος· όλα πιστοποιημένα με χαρτί γνησιότητας, που τον ξεχωρίζει από τα άλλα, ταπεινά σκυλιά που η μορφολογία τους δεν ανήκει στην ελίτ.
Τα «καθαρόαιμα» κάθε ράτσας, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, τόσο στην εμφάνιση όσο και σε ιδιοσυγκρασία και συνοδεύονται από pedigree, που για να προκύψει πρέπει και οι πρόγονοι του σκύλου να διαθέτουν το ίδιο πιστοποιητικό γνησιότητας. Δηλαδή, δεν αρκεί ένας σκύλος να έχει τα χαρακτηριστικά μιας ράτσας, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει καταγεγραμμένο το γενεαλογικό του δέντρο, λες και αυτός είναι λόγος να αγαπά κανείς το συγκεκριμένο ζώο περισσότερο ή λιγότερο.
Και ενώ οι ράτσες μορφοποιήθηκαν, τα πράγματα δεν είναι απλά για τα σκυλιά ράτσας. Είτε διαθέτουν pedigree, είτε όχι, ο άνθρωπος συνεχίζει να παίζει με το DNA και τις προσμίξεις μεταβάλλοντάς τα μορφολογικά, ακολουθώντας κατά κάποιο τρόπο την μόδα της εποχής. Με μια πιο προσεκτική ματιά, θα διαπιστώσουμε ότι τα σκυλιά μιας οποιαδήποτε ράτσας, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές με τους προγόνους τους, του περασμένου αιώνα. Αυτό, μέχρι κάποιο σημείο είναι στο πλαίσιο της εξέλιξης των ειδών, όμως τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, για να πάρουν πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να αποκτήσουν συγκεκριμένες ιδιοσυγκρασιακές ιδιότητες, να γίνουν πιο εξεζητημένα.
Ας πάρουμε για παράδειγμα μια πολύ δημοφιλή ράτσα, τα γνωστά και πολύ αγαπητά, pug. Αυτά τα μικρόσωμα τετράποδα είναι μια αρχαία φυλή που ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα, και σήμερα παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την αρχική μορφολογία. Τα αρχικά χαρακτηριστικά της φυλής pug, δεν ήταν η επίπεδη μουσούδα και τα τόσο κοντά πόδια – σήμερα ονομάζονται retro-pug για να τα ξεχωρίζουμε από την μοντέρνα εκδοχή τους.
Το σχήμα του κρανίου και της ρινικής κοιλότητας, η μουσούδα, το βασικότερο όργανο κάθε σκύλου, έχει εξαφανιστεί. Το ζώο, στη θέση της μύτης έχει μια, σχεδόν επίπεδη επιφάνεια και τα ρουθούνια είναι επιφανειακά, εμποδίζοντας έτσι το ζωάκι να ανταπεξέλθει σε βασικές λειτουργίες για το σώμα του. Με λίγα λόγια, η ανθρώπινη παρέμβαση δημιούργησε ένα υβρίδιο της εν λόγω ράτσας αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αφού τα ζώα αυτά υποφέρουν από σοβαρές παθήσεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό τους και τη γενικότερη σωματική λειτουργία τους.
Διαβάστε επίσης
Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!
Τα 5 πιο περίεργα πράγματα που κάνουν οι σκύλοι (και γιατί τα κάνουν)
Οι συγκλονιστικές ΦΩΤΟ κατοικιδίων και ιδιοκτητών στο Μετρό του Κιέβου