fbpx
Wednesday, November 19, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Τα πιο δημοφιλή αλά (à la) της ευρωπαϊκής κουζίνας

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
November 27, 2023
in Food, Experience
Τα πιο δημοφιλή αλά (à la) της ευρωπαϊκής κουζίνας
3
SHARES
326
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τo αλά (à la) υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο είναι μαγειρεμένο ένα φαγητό και φανερώνει την τεχνική που έχει ακολουθηθεί. Ένα απαραίτητο κείμενο για όσους αγαπούν τη γαστρονομία.

  1. Αλά γκρεκ (à la grecque): Γαλλικός όρος για τον ελληνικό τρόπο μαγειρέματος. Λαχανικά που σοτάρονται σε ελαιόλαδο και σβήνονται με λευκό κρασί, λεμόνι και μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο). Σερβίρονται ζεστά ή κρύα σαν ορεκτικά, ενώ μπορούν να διατηρηθούν και στο ψυγείο. Συνήθως προτιμώνται καρότα, μανιτάρια, αγκινάρες, αλλά η ίδια τεχνική γίνεται και με κρεατικά. Η πιο γνωστή συνταγή είναι το μπιτόκ αλά γκρεκ, μπιφτέκι όπου το ψιλοκομμένο κρέας έχει ετοιμαστεί με ανάλογο τρόπο.
  2. Αλα κρέμ (à la crème): Μαγειρικός όρος που υποδεικνύει σάλτσα μπεσαμέλ, χωρίς βούτυρο και αβγό, με γάλα ή με κρέμα γάλακτος που δένει σούπες, καλύπτει κρέατα και πουλερικά σοταρισμένα, αλλά και βρασμένα λαχανικά.
  3. Αλά λιονέζ (à la lyonnaise): Γαλλικός όρος για πιάτα μαγειρεμένα ή γαρνιρισμένα με κομμένα σε φέτες τηγανητά κρεμμύδια.
  4. Αλά μενιέρ (à la meuniere): Γαλλικός όρος για φαγητά τα οποία πρώτα πανάρονται ελαφρώς με αλεύρι και στη συνέχεια σοτάρονται σε σάλτσα από βούτυρο ζεσταμένο και αρωματισμένο με λεμόνι και μαϊντανό. Ο όρος αναφέρεται τόσο στο πιάτο όσο και στη σάλτσα. Με τον τρόπο αυτό συνηθίζεται να μαγειρεύονται κυρίως φιλέτα ψαριών.
  5. Αλ αλσασιέν (à l’alsacienne): Γαλλικός όρος για πιάτα με γαρνιτούρες προερχόμενες από την κουζίνα της Αλσατίας, όπως σουκρούτ, καπνιστά λουκάνικα, ζαμπόν και αρακά.
  6. Αλ αματριτσιάνα (all’ amatriciana): Ιταλικός τρόπος μαγειρέματος με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι σε κύβους και μπέικον. Αφορά σάλτσες ζυμαρικών, αλλά και κρεατικά και ρύζι.
  7. Αλ αλμάντ (à l’Allemande): Γαλλικός όρος για πιάτα με βάση τα ζυμαρικά ή τις πατάτες με γαρνιτούρες από τη γερμανική κουζίνα, όπως σουκρούτ και λουκάνικα. Ο όρος αναφέρεται επίσης σε πιάτα εμπλουτισμένα με τη γαλλική σάλτσα Αλμάντ (Allemande), που σημαίνει γερμανική σάλτσα και η οποία παρασκευάζεται από τη βασική σάλτσα βελουτέ (velouté) με την προσθήκη κρόκων αβγών και κρέμας γάλακτος και αρωματίζεται με λεμόνι.
  8. Αλά παρμιτζάνα (alla parmigiana): Πιάτο της νότιας Ιταλίας με κύριο συστατικό τη μελιτζάνα με ντομάτα, παρμεζάνα, μοτσαρέλα και γαλέτα που γκραντινάρεται στον φούρνο για να δημιουργήσει κρούστα στην επιφάνεια του φαγητού. Το βασικά συστατικά της συνταγής (ντομάτα, παρμεζάνα, γαλέτα, μοτσαρέλα) παραμένουν και το φαγητό φτιάχνεται σε παραλλαγές με κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι.
  9. Αλά πρινσές (à la princesse): Γαλλικός όρος για πιάτα με γαρνιτούρα από σπαράγγια και ορισμένες φορές και άλλα λαχανικά.
  10. Αλά προβενσάλ (à la provencale): Γαλλικός όρος για φαγητά βασισμένα στην τοπική κουζίνα της Προβηγκίας (περιοχή στη νότια Γαλλία) και συγκεκριμένα για πιάτα μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι, ελιές και ντομάτα. Η βασική διαφορά με την κουζίνα της βόρειας Γαλλίας είναι η χρήση του ελαιόλαδου αντί για βούτυρο.
Tags: SliderΓαστρονομίαΜαγειρική
Previous Post

Η τονωτική ευωχία της σοκολάτας

Next Post

Ο αδελφός μου ο Αμαντέους: Ευρηματικός συνδυασμός θεάτρου και μουσικής

Next Post
Ο αδελφός μου ο Αμαντέους: Ευρηματικός συνδυασμός θεάτρου και μουσικής

Ο αδελφός μου ο Αμαντέους: Ευρηματικός συνδυασμός θεάτρου και μουσικής

Είδαμε τη «Γέρμα», μια σπουδαία παράσταση

Είδαμε τη «Γέρμα», μια σπουδαία παράσταση

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Βόλτα στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Βόλτα στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

by Zeitgeist Team
July 17, 2025
0

Τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικού μοντερνισμού του Μεσοπολέμου, ατάκτως ερριμμένα στις γωνιές της πρωτεύουσας, αναδύουν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, όπου...

Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023

Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023

by Zeitgeist Team
July 3, 2023
0

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες ξεκινάει την Πέμπτη και μας προσκαλεί σε ένα τετραήμερο (6-9/7) γεμάτο καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις στον Δήμο...

Οι τροχονόμοι και τα δώρα λατρείας από τους πολίτες

Οι τροχονόμοι και τα δώρα λατρείας από τους πολίτες

by Αθηνά Φερεντίνου
December 21, 2023
0

Πώς ξεκίνησε το έθιμο, γιατί άφηναν δώρα οι πολίτες και γιατί οι τροχονόμοι μπορούν να θεωρούνται ως οι πρώτοι influencers...

Μετάλλια για 8 κρασιά της Santo Wines στα Decanter World Wine Awards 2025

Μετάλλια για 8 κρασιά της Santo Wines στα Decanter World Wine Awards 2025

by Zeitgeist Team
July 11, 2025
0

Σημαντικές διακρίσεις για τα κρασιά της Σαντορίνης σε έναν από τους πιο σημαντικούς και αξιόπιστους διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού.    

«Hustle»: Το μπασκετικό έπος του Άνταμ Σάντλερ

«Hustle»: Το μπασκετικό έπος του Άνταμ Σάντλερ

by Παντελής Περιβολάρης
March 23, 2022
0

Ο καλός ηθοποιός Adam Sandler επιστρέφει με μια δραματική ταινία για το NBA στην οποία συμπαραγωγός είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς....

Μια μαύρη κωμωδία για τη φάρσα του θανάτου

Μια μαύρη κωμωδία για τη φάρσα του θανάτου

by Zeitgeist Team
December 11, 2024
0

«Τα Ραδίκια Ανάποδα», η σπαρταριστή παράσταση του one man show Γιώργου Γαλίτη που παίζεται εδώ και μια δεκαετία, επιβιώνει και...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Στιγμές Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο Μουσικής!

Στιγμές Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο Μουσικής!

November 19, 2025
Η Κατερίνα Μακρυγιάννη γιόρτασε στο Παρίσι 10 χρόνια δημιουργίας

Η Κατερίνα Μακρυγιάννη γιόρτασε στο Παρίσι 10 χρόνια δημιουργίας

November 19, 2025
Μια καμπάνια που επιβεβαιώνει ότι η Μόδα μπορεί να είναι Τέχνη 

Μια καμπάνια που επιβεβαιώνει ότι η Μόδα μπορεί να είναι Τέχνη 

November 19, 2025
Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

November 14, 2025
Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

November 14, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp