fbpx
Tuesday, October 21, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Τα πιο δημοφιλή αλά (à la) της ευρωπαϊκής κουζίνας

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
November 27, 2023
in Food, Experience
Τα πιο δημοφιλή αλά (à la) της ευρωπαϊκής κουζίνας
3
SHARES
323
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τo αλά (à la) υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο είναι μαγειρεμένο ένα φαγητό και φανερώνει την τεχνική που έχει ακολουθηθεί. Ένα απαραίτητο κείμενο για όσους αγαπούν τη γαστρονομία.

  1. Αλά γκρεκ (à la grecque): Γαλλικός όρος για τον ελληνικό τρόπο μαγειρέματος. Λαχανικά που σοτάρονται σε ελαιόλαδο και σβήνονται με λευκό κρασί, λεμόνι και μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο). Σερβίρονται ζεστά ή κρύα σαν ορεκτικά, ενώ μπορούν να διατηρηθούν και στο ψυγείο. Συνήθως προτιμώνται καρότα, μανιτάρια, αγκινάρες, αλλά η ίδια τεχνική γίνεται και με κρεατικά. Η πιο γνωστή συνταγή είναι το μπιτόκ αλά γκρεκ, μπιφτέκι όπου το ψιλοκομμένο κρέας έχει ετοιμαστεί με ανάλογο τρόπο.
  2. Αλα κρέμ (à la crème): Μαγειρικός όρος που υποδεικνύει σάλτσα μπεσαμέλ, χωρίς βούτυρο και αβγό, με γάλα ή με κρέμα γάλακτος που δένει σούπες, καλύπτει κρέατα και πουλερικά σοταρισμένα, αλλά και βρασμένα λαχανικά.
  3. Αλά λιονέζ (à la lyonnaise): Γαλλικός όρος για πιάτα μαγειρεμένα ή γαρνιρισμένα με κομμένα σε φέτες τηγανητά κρεμμύδια.
  4. Αλά μενιέρ (à la meuniere): Γαλλικός όρος για φαγητά τα οποία πρώτα πανάρονται ελαφρώς με αλεύρι και στη συνέχεια σοτάρονται σε σάλτσα από βούτυρο ζεσταμένο και αρωματισμένο με λεμόνι και μαϊντανό. Ο όρος αναφέρεται τόσο στο πιάτο όσο και στη σάλτσα. Με τον τρόπο αυτό συνηθίζεται να μαγειρεύονται κυρίως φιλέτα ψαριών.
  5. Αλ αλσασιέν (à l’alsacienne): Γαλλικός όρος για πιάτα με γαρνιτούρες προερχόμενες από την κουζίνα της Αλσατίας, όπως σουκρούτ, καπνιστά λουκάνικα, ζαμπόν και αρακά.
  6. Αλ αματριτσιάνα (all’ amatriciana): Ιταλικός τρόπος μαγειρέματος με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι σε κύβους και μπέικον. Αφορά σάλτσες ζυμαρικών, αλλά και κρεατικά και ρύζι.
  7. Αλ αλμάντ (à l’Allemande): Γαλλικός όρος για πιάτα με βάση τα ζυμαρικά ή τις πατάτες με γαρνιτούρες από τη γερμανική κουζίνα, όπως σουκρούτ και λουκάνικα. Ο όρος αναφέρεται επίσης σε πιάτα εμπλουτισμένα με τη γαλλική σάλτσα Αλμάντ (Allemande), που σημαίνει γερμανική σάλτσα και η οποία παρασκευάζεται από τη βασική σάλτσα βελουτέ (velouté) με την προσθήκη κρόκων αβγών και κρέμας γάλακτος και αρωματίζεται με λεμόνι.
  8. Αλά παρμιτζάνα (alla parmigiana): Πιάτο της νότιας Ιταλίας με κύριο συστατικό τη μελιτζάνα με ντομάτα, παρμεζάνα, μοτσαρέλα και γαλέτα που γκραντινάρεται στον φούρνο για να δημιουργήσει κρούστα στην επιφάνεια του φαγητού. Το βασικά συστατικά της συνταγής (ντομάτα, παρμεζάνα, γαλέτα, μοτσαρέλα) παραμένουν και το φαγητό φτιάχνεται σε παραλλαγές με κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι.
  9. Αλά πρινσές (à la princesse): Γαλλικός όρος για πιάτα με γαρνιτούρα από σπαράγγια και ορισμένες φορές και άλλα λαχανικά.
  10. Αλά προβενσάλ (à la provencale): Γαλλικός όρος για φαγητά βασισμένα στην τοπική κουζίνα της Προβηγκίας (περιοχή στη νότια Γαλλία) και συγκεκριμένα για πιάτα μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι, ελιές και ντομάτα. Η βασική διαφορά με την κουζίνα της βόρειας Γαλλίας είναι η χρήση του ελαιόλαδου αντί για βούτυρο.
Tags: SliderΓαστρονομίαΜαγειρική
Previous Post

Η τονωτική ευωχία της σοκολάτας

Next Post

Ο αδελφός μου ο Αμαντέους: Ευρηματικός συνδυασμός θεάτρου και μουσικής

Next Post
Ο αδελφός μου ο Αμαντέους: Ευρηματικός συνδυασμός θεάτρου και μουσικής

Ο αδελφός μου ο Αμαντέους: Ευρηματικός συνδυασμός θεάτρου και μουσικής

Είδαμε τη «Γέρμα», μια σπουδαία παράσταση

Είδαμε τη «Γέρμα», μια σπουδαία παράσταση

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Είδαμε τα «Ανεξάρτητα Κράτη»

Είδαμε τα «Ανεξάρτητα Κράτη»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 13, 2025
0

Η νεοελληνική δραματουργία ξανακτυπά με μια ολοκληρωμένη παράσταση που στηλιτεύει τον κρατικό αυταρχισμό, την πατριαρχία, τη διαπλοκή και δείχνει πώς...

Ο Rémi Gaillard εξωγήινος (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Rémi Gaillard εξωγήινος (ΒΙΝΤΕΟ)

by Zeitgeist Team
January 7, 2022
0

Ο διάσημος Γάλλος prankster θυμήθηκε τον παλιό καλό εαυτό του και τρόλαρε τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης με μια υποτιθέμενη άφιξη...

Τα σπαράγγια είναι πρόκληση

Τα σπαράγγια είναι πρόκληση

by Μόδεστος Κούρτης
March 17, 2024
0

Εποχή των φρέσκων, άγριων σπαραγγιών (για όσους γνωρίζουν και μπορούν να τα βρουν), αλλά και των ήμερων, που καλλιεργούνται σε...

Είδαμε το «Έγκλημα και Τιμωρία» στο θέατρο Πορεία

Είδαμε το «Έγκλημα και Τιμωρία» στο θέατρο Πορεία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 26, 2024
0

Υποβλητική, ατμοσφαιρική και υποδειγματικά σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Τάρλοου μεταφορά του αριστουργήματος του Ντοστογιέφσκι, που δείχνει τις ποιότητες με τις...

Εκπαίδευση STEAM: μια προσέγγιση που συνδέει τη μάθηση με πραγματικές εφαρμογές 

Εκπαίδευση STEAM: μια προσέγγιση που συνδέει τη μάθηση με πραγματικές εφαρμογές 

by Zeitgeist Team
December 10, 2024
0

Ανανεωμένος ξεκινάει ο 8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next του Ιδρύματος Vodafone (δηλώσεις συμμετοχής έως 18 Δεκεμβρίου) και με αφορμή αυτό...

Ανδρική τσάντα: ένα ζήτημα που χωράει πολύ συζήτηση

Ανδρική τσάντα: ένα ζήτημα που χωράει πολύ συζήτηση

by Βανέσα Αποστολίδου
February 17, 2021
0

Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να προσεγγίσουν οι άνδρες ούτε τον αριθμό ούτε τα είδη τσαντών που έχει στην ντουλάπα της...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οχτώβρης! Ένα γλωσσικό σύμβολο

Οχτώβρης! Ένα γλωσσικό σύμβολο

October 16, 2025
Η εποχή των μανιταριών

Η εποχή των μανιταριών

October 16, 2025
O Χάικ Γιαζιτζιάν της εγγύς Ανατολής και της Ελλάδας

O Χάικ Γιαζιτζιάν της εγγύς Ανατολής και της Ελλάδας

October 15, 2025
Γιατί ο «Εχθρός του λαού» μπορεί να είναι η παράσταση της χρονιάς

Γιατί ο «Εχθρός του λαού» μπορεί να είναι η παράσταση της χρονιάς

October 15, 2025
Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στον Πειραιά

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στον Πειραιά

October 13, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp