Περισσότερη γεύση, λιγότερος κόπος, με αυτές εδώ τις έξυπνες συμβουλές που θα απογειώσουν τις μαγειρικές σας ικανότητες και θα κάνουν το Πασχαλινό τραπέζι πιο απολαυστικό από ποτέ.
Πριν βάλετε το αρνί ή το κατσίκι στο φούρνο, κάντε ένα καλό μασάζ οπωσδήποτε με αλατοπίπερο, σκόρδο, δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη. Το μασάζ έγκειται στο να απορροφήσει πλήρως το κρέας τα μυρωδικά και τα αρτύματα. Μην περιοριστείτε μόνο στο να ρίξετε τα μυρωδικά από πάνω.
Χρησιμοποιήστε σκουρόχρωμα ταψιά και γάστρες όταν ψήνετε κρέας στο φούρνο: το φαγητό σας θα γίνει από μισή έως και μία ώρα νωρίτερα σε σχέση με ένα ανοικτόχρωμο ή inox.
Για να διατηρηθεί τρυφερό ακόμη και το πιο άπαχο κατσικάκι, χρησιμοποιήστε κλειστή γάστρα ή τυλίξτε το κρέας με λαδόκολλα. Και στις δύο περιπτώσεις το κρέας σφραγίζεται σε ένα κλειστό κύκλωμα ατμού, οπότε δεν ξεραίνεται.
Για να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό από τα λεμόνια σας, ζεστάνετέ τα για 20 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων πριν τα στύψετε. Αυτό μπορεί να κάνει θαύματα ακόμη και με τα πιο σκληρά λεμόνια.
Για να καθαρίσετε τα κρεμμύδια χωρίς δάκρυα, τοποθετήστε τα για 5 λεπτά σε βραστό νερό. Κατόπιν κόβετε τη βάση τους με το μαχαίρι και τραβάτε το κρεμμύδι από τα φλούδια με μία κίνηση.
Για έξτρα πινελιές γεύσης, σοτάρετε τα λαχανικά ή/και το κρέας σε ελαιόλαδο αναμεμιγμένο με κρασί. Χρησιμοποιήστε ένα κρασί που δεν θα διστάζατε να σερβίρετε στο ποτήρι και προσέξτε να μη βράσει κατά το σοτάρισμα, γιατί θα χάσει τα αρώματά του.
Για να ξαναβρούν τα αποξηραμένα βότανα το άρωμά τους, που πιθανόν έχουν χάσει μέσα σε ένα βαζάκι για καιρό, μπορείτε να τα καψαλίσετε για ένα λεπτό στο τηγάνι, προτού τα προσθέσετε στο φαγητό.
Προσθέστε λίγο umami στο ψητό σας: πηγές του περίφημου γλουταμινικού οξέος είναι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα μανιτάρια, ο τοματοπελτές και οι λιαστές ντομάτες, το κύμινο, η καπνιστή πάπρικα και η σάλτσα σόγιας.
Αγοράστε τα μπαχαρικά ολόκληρα και σε μικρές ποσότητες και αλέστε τα όποτε τα χρειάζεστε στο γουδί ή στο μύλο. Τα μπαχαρικά σε μορφή πούδρας χάνουν γρήγορα το άρωμά τους.
Για να μη χυθεί το αυγό που ράγισε ενώ βράζει, ρίξτε λίγες σταγόνες ξίδι μέσα στο νερό. Για να αποφεύγετε γενικώς το ράγισμα, να αφήνετε τα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βράσετε.