fbpx
Saturday, March 25, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

Zeitgeist Team by Zeitgeist Team
January 10, 2021
in Food
Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση
shelf-4499973_1920
3
SHARES
342
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παρότι γενικώς θεωρείται ως ένα στοιχείο της fast food εποχής, η αλήθεια είναι ότι η μουστάρδα έχει αξιόλογη, καυτερή, αρωματική, βοτανική ιστορία που αξίζει να ανακαλύψει κάποιος. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν το πρώτο καρύκευμα που μπήκε στη διατροφή, μετά το αλάτι και το πιπέρι!

Η αγγλική λέξη «μουστάρδα» προέρχεται από το λατινικό mustum, που δεν είναι άλλο από τον μούστο, αφού ο πρώτος τύπος μουστάρδας δημιουργήθηκε από την ανάμειξη σιναπόσπορου με μούστο. Αρχικά, η μουστάρδα χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς. Στον έκτο αιώνα π.Χ., ο Πυθαγόρας τη χρησιμοποίησε ως θεραπεία για τα τσιμπήματα σκορπιών, ενώ 100 χρόνια μετά, ο Ιπποκράτης την έκανε συστατικό σε φάρμακα και καταπλάσματα, κάποια από αυτά για τη θεραπεία του πονόδοντου. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που ανάμειξαν τον σιναπόσπορο με τον μούστο με σκοπό να φτιάξουν ένα πικάντικο μούστο, που δεν απείχε πολύ από την σημερινή μουστάρδα, ενώ μια συνταγή για μουστάρδα εμφανίζεται στο βιβλίο του Απίκιου (4ο αιώνα) και προοριζόταν σαν «πηχτή σάλτσα» για τα ψητά αγριογούρουνα.

Οι  Ρωμαίοι έκαναν εξαγωγή σιναπόσπορου στους Γαλάτες, ενώ κατά το 10ο αιώνα οι μοναχοί του St Germain des Pres στο Παρίσι άρχισαν τη δική τους παρασκευή. Η πρώτη εμφάνιση των παρασκευαστών μουστάρδας στους βασιλικούς καταλόγους εξόδων, έγινε γύρω στο 1292, περίοδος κατά την οποία η Ντιζόν ήταν ένα αναγνωρισμένο κέντρο για τη παρασκευή μουστάρδας. Η δημοτικότητα της  μάλιστα, αποδεικνύεται από τους γραπτούς απολογισμούς των φιλοξενουμένων σε ένα gala που οργάνωσε ο δούκας της Βουργουνδίας το 1336, όπου σε ένα μόνο τραπέζι καταναλώθηκαν 70 γαλόνια μουστάρδας. Το 1937, η μουστάρδα της Ντιζόν έγινε προϊόν με ονομασία προέλευσης. Αναφορές στη μουστάρδα υπάρχουν μέχρι και από τον William Shakespeare, στο 2ο μέρος του έργου του Ερρίκος 4ος. Η χρήση ως άρτυμα σε hot dog πρωτοεμφανίστηκε στην παγκόσμια έκθεση του Σαιντ Λούις το 1904, με μια πολύ απαλή μουστάρδα.

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες έτοιμης μουστάρδας που μπορεί να περιέχουν από φρούτα, μέχρι βότανα και μπαχαρικά και μπορούν να αναδείξουν και το πιο στεγνό κρέας, ενώ σαν συστατικό για βινεγκρέτ δίνουν μοναδικά dressings για σαλάτες.

Η μουστάρδα της Ντιζόν φτιάχνεται από σπόρους χρώματος μαύρου ή καφέ, καρυκεύματα, τον χυμό άγουρων σταφυλιών, λευκού κρασιού, ξιδιού ή ενός συνδυασμού και των τριών. Εχει απαλό κίτρινο χρώμα και συνήθως έντονη γεύση, ιδιαίτερα αν έχει παραχθεί από μαύρες και καφετιές ποικιλίες σιναπόσπορου, που φέρνουν τη θερμότητα μέχρι τη μύτη, τα μάτια, και το κεφάλι.

Η μουστάρδα του Μπορντό φτιάχνεται από μούστο σταφυλιών και έχει κίτρινο χρώμα, ενώ η μουστάρδα Beaujolais είναι παρόμοια με αυτή του Μπορντό, αλλά γίνεται από διαφορετικά σταφύλια που της δίνουν ένα βαθύ χρώμα.

Η Κρεολική μουστάρδα γίνεται από σπόρους σιναπιού καφέ χρώματος που μαρινάρονται σε ξίδι, αναμειγνύονται με horseradish και δίνουν μια καυτή, πικάντικη μουστάρδα.

Η μουστάρδα Meaux περιέχει ολόκληρους σπόρους που αναμιγνύονται με ξίδι και καρυκεύματα.

Υπάρχουν επίσης γλυκές μουστάρδες, όπου βασικό συστατικό είναι το μέλι και η ζάχαρη, όπως η ήπια και γλυκιά αμερικανική μουστάρδα: Η αποκαλούμενη «μουστάρδα της εξέδρας», είναι δημοφιλής ως καρύκευμα για τα χοτ ντογκ των γηπέδων.

Τέλος, υπάρχει και η αρωματική μουστάρδα. Εδώ η προσθήκη των διάφορων βοτάνων (π.χ. εστραγκόν), μπαχαρικών, λαχανικών και φρούτων οδηγούν σε μουστάρδες με χρένο, τσίλι, λεμόνι, ντομάτα, κάρυ, με έντονο χαρακτήρα αλλά όχι απαγορευτικά καυτερές.

Tags: ΣιναπόσποροςΝτιζόν
Previous Post

Το λάδι της ανθρώπινης μηχανής

Next Post

Drink Pink: Οι οινικές αποχρώσεις του ροζ

Next Post
Drink Pink: Οι οινικές αποχρώσεις του ροζ

Drink Pink: Οι οινικές αποχρώσεις του ροζ

Τρεις θρύλοι της αυτοκίνησης που είναι ακόμη εδώ

Τρεις θρύλοι της αυτοκίνησης που είναι ακόμη εδώ

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Σκηνές από τον βίο του Πέδρο Μαρτίνς

Σκηνές από τον βίο του Πέδρο Μαρτίνς

by Άλκης Φιτσόπουλος
January 10, 2022
0

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της ανανέωσης της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τον Πέδρο Μαρτίνς, κάνουμε μερικές σκέψεις πάνω στην πορεία...

Η σιωπή των ιδιοκτητών των ΠΑΕ

Η σιωπή των ιδιοκτητών των ΠΑΕ

by Άλκης Φιτσόπουλος
February 8, 2022
0

Υπάρχουν φυσικοί αλλά και ηθικοί αυτουργοί και ένα σάπιο σύστημα, μέσα στο οποίο επωάζονται όλα αυτά τα φαινόμενα.  

Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ: Πολλά περισσότερα από ποδοσφαιριστής

Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ: Πολλά περισσότερα από ποδοσφαιριστής

by Άλκης Φιτσόπουλος
March 17, 2022
0

Ο νέος παίκτης της ΑΕΚ Grzegorz Krychowiak είναι σπουδαγμένος, fashion icon, διαβάζει βιβλία, ασχολείται με τις Τέχνες και το Περιβάλλον,...

Το μεγαλύτερο καλειδοσκόπιο του κόσμου βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία

Το μεγαλύτερο καλειδοσκόπιο του κόσμου βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία

by Παντελής Περιβολάρης
February 15, 2022
0

Η αρχιτεκτονική ομάδα Stufish κατασκεύασε το μεγαλύτερο καλειδοσκόπιο στον κόσμο, δημιουργώντας την απόλυτα καθηλωτική εμπειρία.  

kramer_bob_dylan_fp_int_open_0142_0143_44841_1807250958_id_1205370

Bob Dylan, ένας ποιητής για όλες τις εποχές

by Zeitgeist Team
March 21, 2021
0

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 κυκλοφόρησε ένα νέο τριπλό άλμπουμ, το «1970», με αφορμή τα 50 του χρόνια στη μουσική. Αλλά...

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Μόνο στο Zeitgeist. Δημοφιλή ελληνικά τραγούδια από Πάριο και Αλεξίου μέχρι Μαζωνάκη και Παπαρίζου που διασκευάστηκαν στα τουρκικά από σπουδαίους...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Πώς είναι να είσαι 17 ετών;

Εύη Νεοφώτιστου

Όσα μαθαίνουμε στο γυμναστήριο για την ψυχική μας υγεία

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Το τίμημα της εξυπνάδας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
July 27, 2022
0

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

by Βανέσα Αποστολίδου
October 19, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Να τι να καλλιεργήσεις στη βεράντα σου αυτή την άνοιξη

Να τι να καλλιεργήσεις στη βεράντα σου αυτή την άνοιξη

March 24, 2023
Το Lockdown των 6 ημερών

Το Lockdown των 6 ημερών

March 24, 2023
25 χρόνια «Ελληνικός Κόσμος»

25 χρόνια «Ελληνικός Κόσμος»

March 23, 2023
James Rodríguez: Ένα brand name γεννιέται

James Rodríguez: Ένα brand name γεννιέται

March 23, 2023
Είδαμε την «Κίνηση ΜΑΤ»

Είδαμε την «Κίνηση ΜΑΤ»

March 22, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp