fbpx
Friday, July 11, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

Zeitgeist Team by Zeitgeist Team
January 10, 2021
in Food
Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση
shelf-4499973_1920
4
SHARES
363
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παρότι γενικώς θεωρείται ως ένα στοιχείο της fast food εποχής, η αλήθεια είναι ότι η μουστάρδα έχει αξιόλογη, καυτερή, αρωματική, βοτανική ιστορία που αξίζει να ανακαλύψει κάποιος. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν το πρώτο καρύκευμα που μπήκε στη διατροφή, μετά το αλάτι και το πιπέρι!

Η αγγλική λέξη «μουστάρδα» προέρχεται από το λατινικό mustum, που δεν είναι άλλο από τον μούστο, αφού ο πρώτος τύπος μουστάρδας δημιουργήθηκε από την ανάμειξη σιναπόσπορου με μούστο. Αρχικά, η μουστάρδα χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς. Στον έκτο αιώνα π.Χ., ο Πυθαγόρας τη χρησιμοποίησε ως θεραπεία για τα τσιμπήματα σκορπιών, ενώ 100 χρόνια μετά, ο Ιπποκράτης την έκανε συστατικό σε φάρμακα και καταπλάσματα, κάποια από αυτά για τη θεραπεία του πονόδοντου. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που ανάμειξαν τον σιναπόσπορο με τον μούστο με σκοπό να φτιάξουν ένα πικάντικο μούστο, που δεν απείχε πολύ από την σημερινή μουστάρδα, ενώ μια συνταγή για μουστάρδα εμφανίζεται στο βιβλίο του Απίκιου (4ο αιώνα) και προοριζόταν σαν «πηχτή σάλτσα» για τα ψητά αγριογούρουνα.

Οι  Ρωμαίοι έκαναν εξαγωγή σιναπόσπορου στους Γαλάτες, ενώ κατά το 10ο αιώνα οι μοναχοί του St Germain des Pres στο Παρίσι άρχισαν τη δική τους παρασκευή. Η πρώτη εμφάνιση των παρασκευαστών μουστάρδας στους βασιλικούς καταλόγους εξόδων, έγινε γύρω στο 1292, περίοδος κατά την οποία η Ντιζόν ήταν ένα αναγνωρισμένο κέντρο για τη παρασκευή μουστάρδας. Η δημοτικότητα της  μάλιστα, αποδεικνύεται από τους γραπτούς απολογισμούς των φιλοξενουμένων σε ένα gala που οργάνωσε ο δούκας της Βουργουνδίας το 1336, όπου σε ένα μόνο τραπέζι καταναλώθηκαν 70 γαλόνια μουστάρδας. Το 1937, η μουστάρδα της Ντιζόν έγινε προϊόν με ονομασία προέλευσης. Αναφορές στη μουστάρδα υπάρχουν μέχρι και από τον William Shakespeare, στο 2ο μέρος του έργου του Ερρίκος 4ος. Η χρήση ως άρτυμα σε hot dog πρωτοεμφανίστηκε στην παγκόσμια έκθεση του Σαιντ Λούις το 1904, με μια πολύ απαλή μουστάρδα.

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες έτοιμης μουστάρδας που μπορεί να περιέχουν από φρούτα, μέχρι βότανα και μπαχαρικά και μπορούν να αναδείξουν και το πιο στεγνό κρέας, ενώ σαν συστατικό για βινεγκρέτ δίνουν μοναδικά dressings για σαλάτες.

Η μουστάρδα της Ντιζόν φτιάχνεται από σπόρους χρώματος μαύρου ή καφέ, καρυκεύματα, τον χυμό άγουρων σταφυλιών, λευκού κρασιού, ξιδιού ή ενός συνδυασμού και των τριών. Εχει απαλό κίτρινο χρώμα και συνήθως έντονη γεύση, ιδιαίτερα αν έχει παραχθεί από μαύρες και καφετιές ποικιλίες σιναπόσπορου, που φέρνουν τη θερμότητα μέχρι τη μύτη, τα μάτια, και το κεφάλι.

Η μουστάρδα του Μπορντό φτιάχνεται από μούστο σταφυλιών και έχει κίτρινο χρώμα, ενώ η μουστάρδα Beaujolais είναι παρόμοια με αυτή του Μπορντό, αλλά γίνεται από διαφορετικά σταφύλια που της δίνουν ένα βαθύ χρώμα.

Η Κρεολική μουστάρδα γίνεται από σπόρους σιναπιού καφέ χρώματος που μαρινάρονται σε ξίδι, αναμειγνύονται με horseradish και δίνουν μια καυτή, πικάντικη μουστάρδα.

Η μουστάρδα Meaux περιέχει ολόκληρους σπόρους που αναμιγνύονται με ξίδι και καρυκεύματα.

Υπάρχουν επίσης γλυκές μουστάρδες, όπου βασικό συστατικό είναι το μέλι και η ζάχαρη, όπως η ήπια και γλυκιά αμερικανική μουστάρδα: Η αποκαλούμενη «μουστάρδα της εξέδρας», είναι δημοφιλής ως καρύκευμα για τα χοτ ντογκ των γηπέδων.

Τέλος, υπάρχει και η αρωματική μουστάρδα. Εδώ η προσθήκη των διάφορων βοτάνων (π.χ. εστραγκόν), μπαχαρικών, λαχανικών και φρούτων οδηγούν σε μουστάρδες με χρένο, τσίλι, λεμόνι, ντομάτα, κάρυ, με έντονο χαρακτήρα αλλά όχι απαγορευτικά καυτερές.

Tags: ΣιναπόσποροςΝτιζόν
Previous Post

Το λάδι της ανθρώπινης μηχανής

Next Post

Τρεις θρύλοι της αυτοκίνησης που είναι ακόμη εδώ

Next Post
Τρεις θρύλοι της αυτοκίνησης που είναι ακόμη εδώ

Τρεις θρύλοι της αυτοκίνησης που είναι ακόμη εδώ

Roberto Saviano, ο συγγραφέας που ξεσκέπασε τη μαφία

Roberto Saviano, ο συγγραφέας που ξεσκέπασε τη μαφία

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Υπάρχει καλή ή κακή αρχιτεκτονική, όχι σωστή ή λανθασμένη»

Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Υπάρχει καλή ή κακή αρχιτεκτονική, όχι σωστή ή λανθασμένη»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
March 26, 2021
0

Ο καταξιωμένος δημιουργός με την πλούσια πορεία μιλάει στο Zeitgeist για τα αρχιτεκτονικά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, αλλά...

Το «Εκείνος και Εκείνος» στον Πειραιά

Το «Εκείνος και Εκείνος» στον Πειραιά

by Zeitgeist Team
September 8, 2023
0

Η τελευταία παράσταση του διαχρονικού έργου στην Αττική, πραγματοποιείται την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο. 

Αγαπημένο μου πλυντήριο πιάτων!

Αγαπημένο μου πλυντήριο πιάτων!

by Zeitgeist Team
January 5, 2022
0

Ποιος είπε ότι το πλυντήριο πιάτων πλένει μόνο πιάτα και ποτήρια; Διαβάστε τι άλλο μπορείτε να τοποθετήσετε στην συσκευή αυτή...

Ο κύκλος των μελοποιημένων ποιητών

Ο κύκλος των μελοποιημένων ποιητών

by Zeitgeist Team
March 17, 2023
0

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης (21/3) μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση έρχεται στο θέατρο Σταθμός.

Ο Φερούτσιο Λαμποργκίνι ξεκίνησε από τη Ρόδο

Ο Φερούτσιο Λαμποργκίνι ξεκίνησε από τη Ρόδο

by Παντελής Περιβολάρης
June 7, 2021
0

Η μακρόχρονη παραμονή του ιδιοφυή μηχανικού στο νησί των Ιπποτών τού έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί επισταμένα αρχικώς με τα...

The Cramps: Stay sick, turn blue!

The Cramps: Stay sick, turn blue!

by Zeitgeist Team
December 29, 2023
0

Ένας μικρός ελληνικός εκδοτικός οίκος κυκλοφορεί ένα σπουδαίο βιβλίο, το πρώτο στα ελληνικά για το εμβληματικό συγκρότημα από την Καλιφόρνια.

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

July 8, 2025
Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

July 7, 2025
Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

July 3, 2025
Θηραϊκές Τελετουργίες: Οι υδατογραφίες ενός εμβληματικού νησιού

Θηραϊκές Τελετουργίες: Οι υδατογραφίες ενός εμβληματικού νησιού

July 3, 2025
Η νέα και η παλιά Τούμπα

Η νέα και η παλιά Τούμπα

July 2, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp