O Οίκος Angostura, με καταγωγή το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο, συμπληρώνει φέτος τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του και γιορτάζει σε όλο τον κόσμο. Τι είναι όμως η Ανγκοστούρα από όπου όλα ξεκίνησαν;
Εδώ και δύο αιώνες, κάθε σταγόνα Angostura bitters αφηγείται μια μοναδικά πλούσια ιστορία, η οποία ξεκίνησε το 1824, όταν ο γενικός χειρούργος Δρ Johann Seigert δημιούργησε για πρώτη φορά τη συνταγή των bitters, ως αποτέλεσμα της έρευνάς του. Λίγα χρόνια αργότερα, καθώς η δημοφιλία των bitters αυξανόταν συνεχώς, δημιουργήθηκε το 1ο αποστακτήριο του Οίκου, με βάση την πόλη Angostura, τη σημερινή Σιουδάδ Μπολίβαρ. Στη δεκαετία του 1870, οι τρεις γιοι του Δρ Siegert άρχισαν να παρασκευάζουν τα γνωστά σε όλους μας Angostura® bitters, και μετέφεραν το εργοστάσιο στο Τρινιντάντ, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.
Ο Οίκος Angostura, ξεκινώντας από τα γνωστά σε όλους μας bitters, αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα από τα πιο πολυβραβευμένα χαρτοφυλάκια ρούμι στον κόσμο, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες απόλαυσης σε όσους λατρεύουν το ρούμι.
Η Ανγκοστούρα ή Αγκοστούρα, διεθνώς γνωστή και ως Angostura bitters, είναι ένα συμπυκνωμένο πικρό ποτό ή βοτανικά εγχυόμενο αλκοολικό μείγμα, αποτελούμενο από νερό, 44.7% αιθανόλη, γεντιανή,[Σημ. 1] βότανα και μπαχαρικά,[1] από τον οίκο House of Angostura στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Συνήθως, χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό ποτών ή (λιγότερο συχνά) τροφίμων. Τα πικρά (bitters) παράχθηκαν για πρώτη φορά στην πόλη Angostura (Σιουδάδ Μπολίβαρ, Βενεζουέλα) (εξ ου και το όνομα) και δεν περιέχουν φλοιό ανγκοστούρα (Angostura trifoliata). Η φιάλη είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από τη διακριτική υπέρ-μεγέθη ετικέτα της.
Στη δεκαετία του ‘50, όταν τα bitters είχαν ήδη αποδειχθεί μια τεράστια εμπορική επιτυχία, η Angostura αποφάσισε να εφαρμόσει την τεχνογνωσία και το πάθος της για να επεκταθεί, παράγοντας ρούμι. Σήμερα ο Οίκος Angostura® συνεχίζει να εξελίσσεται επενδύοντας τόσο στο ρούμι και τα bitters, όσο και σε νέες κατηγορίες προϊόντων, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς και τις ανάγκες των καταναλωτών. Μετά τα πρώτα αρωματικά bitters, που πλέον αποτελούν βασικό προϊόν για κάθε bar, ο Οίκος Angostura εισήγαγε τα orange bitters, ενώ η καινοτομία συνεχίστηκε το 2020 με το λανσάρισμα των cocoa bitters. Τα cocoa bitters αποτελούν ένα ιδιαίτερο προϊόν που δημιουργήθηκε με σεβασμό προς το περιβάλλον, καθώς παράγεται από οργανικά καλλιεργημένο κακάο. Η επιλογή αυτή του Οίκου, πέρα από περιβαλλοντικό όφελος, αποτελεί και μια πρωτοβουλία στήριξης της τοπικής κοινωνίας, καθώς ενισχύει την προοπτική ενός βιώσιμου μέλλοντος για τους μικροκαλλιεργητές βιολογικού κακάο.
Στην Ελλάδα, η πιο πρόσφατη προσθήκη στην αγορά αποτελεί το Tamboo Spiced Spirit. Ένα εκλεκτό απόσταγμα, με έντονα αρώματα μπαχαρικών της Καραϊβικής, όπως κάρδαμο, γαρύφαλλο και κανέλα. Πήρε το όνομά του από τα χειροποίητα όργανα μπαμπού που αποτελούν το παραδοσιακό soundtrack του Καρναβαλιού. Tο χρυσαφένιο, πραγματικά premium brand spirit είναι ιδανικό ως συστατικό βάσης για μοναδικά cocktail ή και ως ποτό, μόνο με πάγο.