Πρωτοπόροι οι αρχαίοι πολιτισμοί σε Περσία, Αίγυπτο, Ρώμη και Κίνα που εκμεταλλεύονταν τους νόμους της Φυσικής, ενώ το 1902 ο W. Carrier εφηύρε το σύγχρονο air condition που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο.
Τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού αναζητάμε τη σιγουριά και την ασφάλεια του κλιματιστικού για να αντέξουμε στις δύσκολες συνθήκες. Και πράγματι, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση από το να βρισκόμαστε σε ένα σκιερό και δροσερό χώρο τη στιγμή που έξω τα πάντα ψήνονται. Ωστόσο, αν και η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιδεινώσει τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, η ζέστη δεν είναι αποκλειστικότητα του σύγχρονου κόσμου. Αντίθετα, ταλαιπωρούσε αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς οι οποίοι αξιοποιούσαν τους νόμους της Φυσικής για να πετύχουν πτώση της θερμοκρασίας. Οι Πέρσες για παράδειγμα, εκμεταλλεύονταν τις σήραγγες για το πότισμα των καλλιεργειών για να δροσίσουν τα υπόγεια των σπιτιών και στη συνέχεια η δροσιά ανέβαινε προς τα κατοικημένα δωμάτια. Στην αρχαία Αίγυπτο κρεμούσαν στις πόρτες και στα παράθυρα βρεγμένα καλάμια που καθώς τα ανακινούσε το αεράκι, η θερμοκρασία έπεφτε. Στην αρχαία Ρώμη, το νερό από τα υδραγωγεία περνούσε μέσα από τους τοίχους ορισμένων σπιτιών (των προνομιούχων) δροσίζοντας τα δωμάτια. Στην Κίνα τον 2ο αιώνα εφευρέθηκαν μεγάλοι περιστροφικοί ανεμιστήρες που λειτουργούσαν χειροκίνητα – ο πρόγονος του ανεμιστήρα.
Fast forward και πάμε στο 1902, όταν εν μέσω εκβιομηχάνισης ο δαιμόνιος Willis Carrier αναζητούσε έναν τρόπο να ελέγξει την υγρασία στο τυπογραφείο όπου εργαζόταν εκείνη την εποχή. Κατάφερε να φτιάξει μια συσκευή με την οποία εκτός από τη θερμοκρασία μπορούσε να ελέγχει και την υγρασία. Η συνέχεια είναι αυτή που φανταζόμαστε: η εφεύρεσή του χάλασε κόσμο και εγένετο η Carrier Air Conditioning Company of America. Ο εφευρέτης άλλαξε για πάντα τον κόσμο και κέρδισε επάξια μια θέση στην καρδιά μας. Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο στις 3 Ιουλίου γιορτάζουν με δόξα και τιμή το αγαθό της ψύξης. Η ιδέα ανήκει στο Ινστιτούτο Κλιματισμού και Ψύξης (ARI) των ΗΠΑ το οποίο καθιέρωσε την Ημέρα Εκτίμησης του Κλιματισμού (Air Conditioning Appreciation Day), με στόχο οι πολίτες να εκτιμήσουν όλα όσα προσφέρει, όπως την εξοικονόμηση ενέργειας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Αν και οι επιστήμονες συχνά στρέφουν το βλέμμα προς τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα air conditions στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, τα προτερήματα υπερτερούν όλων των μειονεκτημάτων. Άλλωστε, η ανάγκη κάθε ανθρώπου να ζει, να εργάζεται και να δημιουργεί σε έναν χώρο με ιδανικές συνθήκες είναι δεδομένη, γεγονός που αποδεικνύεται από σχετικές μελέ. Αυτό έβλεπε και ο Lee Kuan Yew, πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης για τρεις δεκαετίες, και το πρώτο πράγμα που έκανε για τη χώρα του ήταν να εγκαταστήσει κλιματιστικά σε κάθε δημόσιο χώρο. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο New Perspectives Quarterly το 2010 (απεβίωσε το 2015) στην ερώτηση «Τι άλλο εκτός από την πολυπολιτισμική ανοχή ήταν αυτό που συνέβαλε στην επιτυχία της Σιγκαπούρης» εκείνος απάντησε: «Κλιματισμός. Ο κλιματισμός ήταν μια πιο σημαντική εφεύρεση για εμάς, ίσως μια από τις εφευρέσεις σήμανσης της ιστορίας. Άλλαξε τη φύση του πολιτισμού κάνοντας δυνατή την ανάπτυξη στις τροπικές περιοχές. (…) Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν έγινα πρωθυπουργός ήταν να εγκαταστήσω κλιματιστικά σε δημόσια κτίρια. Αυτό ήταν το κλειδί της αποτελεσματικότητας».