Σχόλια και εντυπώσεις από την παράσταση που σκηνοθετεί η διακεκριμένη ηθοποιός Μαρία Ζορμπά με το πρώτο θεατρικό κείμενο του καταξιωμένου στιχουργού Θοδωρή Γκόνη και τη Μυρτώ Αλικάκη επί σκηνής, στο θέατρο Σταθμός.
Μια γυναίκα δέχεται επί δέκα χρόνια τα τηλεφωνήματα ενός αγνώστου άνδρα, που δεν αποκαλύπτει ποτέ την ταυτότητά του, και αναβάλλει επ’ αόριστον μια συνάντηση μαζί της. Η παράδοξη αυτή σχέση, βυθίζει τη γυναίκα στην προσμονή αλλά και στη μνήμη. Από εκεί θα αναδυθούν μορφές και γεγονότα της ζωής και της πόλης της, η σκληρότητα, η αδιαφορία, αλλά και η ομορφιά ενός πολύ προσωπικού της ταξιδιού στη γυναικεία φύση και την ελευθερία της σκέψης.
Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες, με πλούσιο και πολυσχιδές έργο που εκτείνεται από τη λογοτεχνία και τη στιχουργία μέχρι την ηθοποιία και τη σκηνοθεσία, ο Θοδωρής Γκόνης από το Ναύπλιο επιχειρεί με το (πρώτο του) θεατρικό έργο «Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι» να σχολιάσει τη μοναξιά και την αναζήτηση της ταυτότητας και της ευτυχίας σε έναν κόσμο ακρωτηριασμένων διαπροσωπικών σχέσεων.
Στο έργο του θα χρησιμοποιήσει ως πλαίσιο αλλά και ως μέτρο της έντασης το σώμα και την ψυχή μιας γυναίκας η οποία επί σειρά ετών συνομιλεί καθημερινά στο τηλέφωνο με έναν άγνωστο άνδρα συζητώντας μαζί του τη δική της και -κυρίως- τη δική του καθημερινότητα. Στο ρόλο της μοναχικής, σιωπηλής απέναντι στον κόσμο που την περιβάλλει γυναίκας η Μυρτώ Αλικάκη σε μια ερμηνεία χαμηλών τόνων, αλλά δουλεμένης εκφραστικότητας. Η μοναχική γυναίκα διηγείται τη διαδικασία αναζήτησης της ταυτότητάς της μέσα από τις φαινομενικά αθώες και πάντως ολιγόλεπτες συνομιλίες της με τον άγνωστο άνδρα που την καλεί, ο οποίος όμως αρνείται, σχεδόν πεισματικά, να αποκαλύψει το όνομά του.
Η αναζήτηση μιας αδελφής ψυχής, ενός έρωτα, μιας διεξόδου από τη μοναξιά γίνεται για την ηρωίδα του Γκόνη μια βασανιστική περιπλάνηση στη μικρή επαρχιακή, παραθαλάσσια πόλη όπου ζει η γυναίκα και υποπτεύεται πως ζει ο άγνωστος τηλεφωνικός συνομιλητής της. Η Μυρτώ Αλικάκη παίζει το ρόλο μιας εύθραυστης γυναίκας χωρίς να κραυγάζει, πνίγοντας όμως τη σκηνή με τη θλίψη αρχικά και την προσμονή της στη συνέχεια.
Μια απλή σκηνή στο Θέατρο Σταθμός, τρία γυναικεία σώματα και τρεις φωνές που ακούγονται σε διαφορετικές εντάσεις (η Αλικάκη και δύο νεαρές ηθοποιοί επί σκηνής που παίζουν κι αυτές τον ίδιο ρόλο, με σημαντική όμως συμβολή στη δραματουργία) καθώς κι ορισμένοι πίνακες ζωγραφικής που συμβολίζουν τη φευγαλέα παρουσία της ζωής και την ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία, είναι αρκετά για να συγκροτήσουν τον συμβατικό κόσμο μέσα από τον οποίο προσπαθεί να αποδράσει η ηρωίδα του Γκόνη. Θα το επιχειρήσει. Θα χρειαστεί όμως πρώτα να ματώσει την ψυχή της και να απογυμνώσει -μεταφορικά και κυριολεκτικά- το σώμα της. Να αφήσει πίσω της κάθε βαρίδι που τη συγκρατεί και την πληγώνει.
Η άποψή μας: Η απογύμνωση της ψυχής και του σώματος και η μάχη ενάντια στη μοναξιά, σε μια ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση που κρύβει εκπλήξεις, προϋποθέτει την αποδοχή του ποιητικού λόγου και απευθύνεται σε κοινό από αναζητάει το διαφορετικό.
Να τι λέει η Μαρία Ζορμπά για το έργο που θα παίζεται από τις 4 Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου, στο θέατρο Σταθμός: «Τρεις γυναίκες ηθοποιοί επί σκηνής, ερευνούν τις βαθύτερες σκέψεις και ψυχικές διαδρομές όχι μόνο της μοναχικής ηρωίδας του έργου, αλλά και μιας ευρύτερης οικογένειας γυναικών που τράβηξαν έναν δρόμο διαφορετικό. Ο συγγραφέας Θοδωρής Γκόνης κρύβει σκόπιμα την ταυτότητα του άνδρα και τον βάζει να δηλώνει “Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι”. Η ηρωίδα του όμως ακολουθώντας τον μίτο αυτής της υπόσχεσης αναψηλαφά όλα τα γνωρίσματα και τις ιδιότητές του. Συναντά τη γοητεία και το ερωτικό κάλεσμα, αλλά και τη χειριστικότητα, την απουσία και τελικά, τη βία ενός κόσμου που χτίστηκε από χέρια αντρικά. Στο τοπίο μιας παραθαλάσσιας πόλης όπου τη συναντάμε, η καθημερινή ζωή συνεχίζεται δίπλα στα σφαγεία, όπου ζώα και -ίσως- άνθρωποι κομματιάστηκαν, ενώ οι βουτιές της στη θάλασσα γίνονται κάτω από ερείπια κάστρων στοιχειωμένων από τόσους πολέμους. Με ένα εργόχειρο λέξεων, σαν μια σύγχρονη Πηνελόπη, θα απαλλαγεί τελικά από τον “μνηστήρα”, για να θέσει ερωτήματα για τη δική της ταυτότητα, αλλά και το πρόσωπο ενός κόσμου, που μέσα του νιώθουμε όλο και πιο ξένοι».
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία – Κοστούμια: Μαρία Ζορμπά
Ερμηνεία: Μυρτώ Αλικάκη
Μαζί της επί σκηνής: Αιμιλία Παπαχριστοφίλου, Νικόλ Κοροντζή
Εικαστικό περιβάλλον: Μάρια Μπαχά
Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
Φωτισμοί: Ευθύμης Χρήστου
Φωτογραφίες: Νικόλας Κωστής
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Εισιτήρια εδώ από 13 ευρώ
Θέατρο Σταθμός: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ)