fbpx
Friday, July 11, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους γίγαντες

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
February 5, 2025
in Food
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους γίγαντες
18
SHARES
1.8k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο βασιλιάς των οσπρίων και ένα από τα πιο απολαυστικά υλικά της ελληνικής κουζίνας έρχεται από τους αιώνες και συγκινεί κάθε γενιά και κάθε εποχή. Ειδικά την περίοδο αυτή που η τιμή τους έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να θεωρούν εκλεκτό έδεσμα!

Διόλου τυχαία, αφού αποτελεί το πρώτο είδος φασολιού που εμφανίστηκε στον ελληνικό χώρο, πριν από τρεις χιλιετίες. Βασικό προϊόν της ελληνικής γης, καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, με αυτά της βόρειας Ελλάδας να είναι τα πλέον περιζήτητα. Μάλιστα, οι παραγωγοί της Καστοριάς και εκείνοι της περιοχής των Πρεσπών κατάφεραν να επιτύχουν την καταχώριση των περιοχών τους από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Περιοχών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως «Φασόλια Γίγαντες Καστοριάς» ή «Φασόλια Ελέφαντες Καστοριάς» και «Φασόλια Πρεσπών» μπορούν να ονομάζονται μόνον τα όσπρια που καλλιεργούνται στις αντίστοιχες περιοχές και έχουν τη σχετική πιστοποίηση από κάποιον από τους εγκεκριμένους οργανισμούς.

Με τον τρόπο αυτόν, οι παραγωγοί διασφαλίζουν για λογαριασμό των καταναλωτών την υψηλή ποιότητα του προϊόντος αγοράς αλλά και την ελληνικότητά του, ώστε να μπορεί κανείς να είναι απολύτως σίγουρος για την προέλευση του οσπρίου που αγοράζει. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, γίνεται στις Πρέσπες συντονισμένη προσπάθεια να επεκταθεί η καλλιέργεια βιολογικών οσπρίων. Όσο για τη γεύση των συγκεκριμένων φασολιών, μια δοκιμή πείθει και τους πλέον δύσπιστους.

Η συγκομιδή των φασολιών γίνεται στο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου έως και τις αρχές Νοεμβρίου. Το άκρως σημαντικό είναι ότι διαφυλάσσεται η γενική καθαρότητα του καρπού, καθώς οι ντόπιοι παραγωγοί πάνω από 400 χρόνια ακολουθούν πιστά την παράδοση της καλλιεργητικής διαδικασίας στην οποία οφείλεται κατά πολύ η σταθερά υψηλή ποιότητα του προϊόντος.

Τα φασόλια είναι πλούσια τροφή πλούσια σε λευκώματα, ενώ η πρωτεΐνη τους αντιπροσωπεύεται από τη φασεολίνη, η οποία περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα που δεν μπορούν να συνδεθούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ένα βιολογικά πλήρες λεύκωμα και σε παραπλήσια εκατοστιαία αναλογία με την πρωτεΐνη του κρέατος. Έτσι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο χαρακτηρισμός «κρέας των φτωχών» που έχει δοθεί στα φασόλια. Ακόμη οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύονται από το Άμυλο και τις Πεντόζες, το δε λίπος είναι πλούσιο σε λεκιθίνη και φωσφατίδια.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος να τους απολαύσετε είναι στο φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Λόγω του θρεπτικού τους προφίλ, συνδυάζονται άψογα με παστά ψάρια (σκουμπρί, λακέρδα, σαρδέλες κ.λπ.) ή αλλαντικά. Στα μικρά μυστικά γευστικής απόλαυσης, είναι και ο χρόνος που θα τα αφήσετε να φουσκώσουν στο νερό. Κάποιες ώρες είναι αρκετές, αλλά αν έχετε χρόνο, αφήστε τα να μουλιάσουν στο νερό τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το μαγείρεμα.

Όσον αφορά του έγχρωμους (Μαύρους) Γίγαντες «Ελέφαντες», αυτοί καλλιεργούνται επίσης στις Πρέσπες, είναι όμως νεότερη ποικιλία. Η γεύση τους θυμίζει κάστανο και αν και δείχνουν σκληροί βράζουν σχετικά γρήγορα και πιο εύκολα από τους λευκούς. Οι λοβοί τους είναι μοβ ή καφέ με μαύρο ομφάλιο δάκτυλο.

Και παρότι η τιμή τους έχει εκτοξευθεί την τελευταία 3ετία αλλά και παρότι η αγορά έχει κατακλυστεί από εισαγόμενους, που έρχονται από την Κίνα, οι αυθεντικοί γίγαντες της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν ένα προϊόν που αξίζουν κάθε σεντ.  

Με ένα κλικ ΕΔΩ υποστηρίζετε την ποιοτική δημοσιογραφία και μας βοηθάτε να γίνουμε καλύτεροι. Δεν κοστίζει τίποτε σε εσάς, για εμάς όμως αξίζει πολλά.

Tags: SliderΕλλάδαΌσπριαΠαραγωγοί
Previous Post

Heavy Psych Sounds Fest: Έρχεται στην Αθήνα το φεστιβάλ των… σκληρών

Next Post

10 τρόποι για να απολαύσεις τα αβγά

Next Post
10 τρόποι για να απολαύσεις τα αβγά

10 τρόποι για να απολαύσεις τα αβγά

Μα ποιος ήταν τέλος πάντων αυτός ο Άγιος Βαλεντίνος;

Μα ποιος ήταν τέλος πάντων αυτός ο Άγιος Βαλεντίνος;

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Δαμάζοντας τα κύματα

Δαμάζοντας τα κύματα

by Άλκης Φιτσόπουλος
May 14, 2024
0

Η Ειρήνη Τσαρπαλή, η 34χρονη σέρφερ της εθνικής ομάδας και καθηγήτρια μαθηματικών ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Γκαουντί συνεχίζει να εμπνέει

Ο Γκαουντί συνεχίζει να εμπνέει

by Zeitgeist Team
March 15, 2024
0

Η Generation Z ανακαλύπτει τον Αντόνι Γκαουντί και αποδεικνύει ότι η υψηλή Τέχνη είναι διαχρονική αλλά και δεκτική πολλών αναγνώσεων....

Ο εκλεπτυσμένος κυνισμός ενός ασυνήθιστου καλλιτέχνη  

Ο εκλεπτυσμένος κυνισμός ενός ασυνήθιστου καλλιτέχνη  

by Θανάσης Αντωνίου
March 29, 2023
0

Επηρεασμένος από αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως «υγιές επίπεδο κυνισμού», ο εικονογράφος Nash Weerasekera με έδρα τη Μελβούρνη καταγράφει...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα chinos

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα chinos

by Βανέσα Αποστολίδου
April 29, 2021
0

Πολυτιμα μυστικά και χρήσιμα tips για τα παντελόνια που αποδεικνύουν ότι η ζωή έχει χρώμα και αναδεικνύουν κάθε ανδρική εμφάνιση,...

Είδαμε την «Πύλη της Κόλασης»

Είδαμε την «Πύλη της Κόλασης»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 27, 2024
0

Σχόλια και εντυπώσεις από τη νέα παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού, που γράφει και σκηνοθετεί, ένα πρωτότυπο έργο που συνδυάζει την...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

by Zeitgeist Team
February 25, 2021
0

Ο χαρισματικός «Greek-Freak» και ένας από τους μεγαλύτερους sports stars του καιρού μας μιλάει αποκλειστικά στο Zeitgeist για την κατάκτηση...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

July 8, 2025
Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

July 7, 2025
Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

July 3, 2025
Θηραϊκές Τελετουργίες: Οι υδατογραφίες ενός εμβληματικού νησιού

Θηραϊκές Τελετουργίες: Οι υδατογραφίες ενός εμβληματικού νησιού

July 3, 2025
Η νέα και η παλιά Τούμπα

Η νέα και η παλιά Τούμπα

July 2, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp