Γνωρίζετε, μήπως, το ονοματεπώνυμο William Foulke (1874 – 1 May 1916); Ήταν τερματοφύλακας και χάρις σε αυτόν βγήκε η έκφραση clean sheet.
Ποδοσφαιριστής ήταν. Αλλά κι αυτός ο ίδιος μπορεί καν να μη γνώριζε τι σημαίνει για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο το όνομά του. Τον καιρό που έπαιζε μπάλα, ούτε internet υπήρχε, μετρημένες εφημερίδες που ελάχιστα έγραφαν για ποδόσφαιρο. Πώς, λοιπόν, να τον μάθει ο κόσμος τον Γουίλιαμ Φούλκε, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 42 ετών;
Κι όμως. Ο Φούλκε μπορεί να πέθανε την Πρωτομαγιά του 1916, αλλά ζει. Ζει και βασιλεύει μέσα από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές περιγραφές των δημοσιογράφων. Η τάδε ομάδα «έχει δέκα clean sheets» αναφέρει ο «περιγραφέας», σε μια επίδειξη αυταρέσκειας της αγγλικής ορολογίας του ποδοσφαίρου. Η ακριβής μετάφραση είναι «καθαρό σεντόνι». Καμία σχέση με την μπάλα, δηλαδή. Ή, ο τάδε γκολκίπερ «συμπλήρωσε έξι clean sheets» αναφέρει ο επιδειξιομανής Έλληνας σπίκερ. Χωρίς πιθανόν να γνωρίσει τη ρίζα της συγκεκριμένης έκφρασης, που σημαίνει «απαραβίαστης εστία». Μπορεί να μη γνωρίζει καν την ιστορία της συγκεκριμένης φράσης, αλλά την λανσάρει κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Πώς, λοιπόν, προέκυψε το clean sheet; Είναι ωραία ιστορία και διαδραματίζεται στην Αγγλία γύρω στα 1907. Ο Γουίλιαμ Φούλκε ήταν τερματοφύλακας και παίκτης του κρίκετ μαζί. Το παρατσούκλι του, «ο χοντρούλης». Τι χοντρούλης, δηλαδή, που ήταν τετράπαχος. Κατά τη διάρκεια των αγώνων τραβούσε πιο κάτω το οριζόντιο δοκάρι, για να φεύγει η μπάλα άουτ. Βαριότανε που ζούσε κάτω από τα δοκάρια. Εκείνες τις εποχές στην Αγγλία, αλλά και στην Ελλάδα, ο «χοντρούλης» θα έπαιζε τερματοφύλακας, γιατί δεν μπορούσε να τρέξει όσο οι άλλοι.
Ο Φούλκε, ωστόσο, αυτενεργούσε στο παιχνίδι. Όταν το ματς παιζότανε στην αντίπαλη περιοχή, κατέβαινε και εκείνος για γκολ. Δεν περίμενε καμία εντολή από κανέναν προπονητή, γιατί προπονητές δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή. Είναι ο πρώτος γκολκίπερ παγκοσμίως που έβαλε γκολ. Μια φορά σε φιλικό με μια μικτή Νοτιοαφρικάνων / Ολλανδών, δέχθηκε δυο γκολ, ακριβώς επειδή έλειπε από την εστία του. Η ανέκδοτη ιστορία με το σεντόνι έχει ως εξής: Σε έναν αγώνα εναντίον του Άκριγκτον Στάνλεϊ, στις 2 Φεβρουαρίου 1907, ο Φούλκε διαπίστωσε ότι φορούσε το ίδιο χρώμα φανέλας με τους αντιπάλους. Τότε, τη λύση έδωσε ένα κατάλευκο σεντόνι. Κάποιος το έφερε από το σπίτι του, φάσκιωσαν τον Φούλκε, έγινε το ματς. Σε εκείνον τον αγώνα, δεν δέχτηκε γκολ. Έμεινε καθαρό το σεντόνι, δηλαδή. Δεν χρειάστηκε να το λερώσει πέφτοντας για να αποσοβήσει κάποιο γκολ. Τότε γράφτηκε η ιστορία «clean sheet».
Ο Γουίλιαμ «Fatty» (χοντρούλης) Φούλκε πέρασε σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, παίζοντας 352 αγώνες από το 1894 έως το 1905. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα με την Τσέλσι και την Μπράντφορντ Σίτι, αποσύρθηκε το 1907. Πέθανε εννέα χρόνια αργότερα. Έπαιξε μία φορά για την Αγγλία το 1897. Έφτανε. Οι επιθετικοί των ομάδων είχαν θέσει veto να μην κληθεί, γιατί τους χόρταινε ξύλο. Πολύ βίαιος τερματοφύλακας. Σε κάθε έξοδο, έριχνε και την κλωτσιά του. Κόκκινες κάρτες δεν είχαν επινοηθεί, ακόμα, εκείνη την εποχή. Στον τελευταίο αγώνα του ο Φούλκε πλάκωσε στο ξύλο έναν διαιτητή. Κι όταν κάποιος τον κορόιδευε από την κερκίδα «παχύδερμο έφαγες όλες τις πίτες, μπάσταρδε Φούλκε», η ιστορία δεν αναφέρει τι απέγινε ο υβριστής. Γιατί ο Φούλκε όρμησε στην κερκίδα.