Από τον Σκρουτζ μέχρι το Πολικό Εξπρές και από τον Καρυοθραύστη μέχρι τον Παπαδιαμάντη, τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με μερικές από τις πιο ωραίες ιστορίες που έχουν ποτέ γραφτεί.
Τι να πει κανείς για τον Εμπενίζερ Σκρουτζ που δεν έχει ειπωθεί; Πώς να ξεχάσει κάποιος την υπέροχη μουσική του Καρυοθραύστη, ή τον ήχο από τα κουδουνάκια των ταράνδων; Και πως προσπερνάς στον δρόμο κάποιον που κρυώνει και πεινάει; Ιστορίες που μας μεγάλωσαν και καλλιέργησαν κουλτούρα των Χριστουγέννων, άλλες που τσιγκλάνε το παιδί που κρύβεται βαθιά μέσα μας, αλλά και κάποιες που δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια στο άδικο, έχουν γαλουχήσει τον δυτικό κόσμο εδώ και πολλές γενιές. Φτιαγμένες σαν από ατσάλι και σφυρηλατημένες από το χρόνο, οι εμβληματικές γιορτινές ιστορίες μάς συντροφεύουν ανελλιπώς τις ημέρες των Χριστουγέννων, προκαλώντας τις ίδιες έντονες συγκινήσεις όπως την πρώτη φορά που τις ακούσαμε ή τις είδαμε στο θεατρικό σανίδι και το σινεμά.
Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Όταν ο Κάρολος Ντίκενς δημοσίευσε το «A Christmas carol» το 1843, μάλλον δεν φανταζόταν ότι 180 χρόνια μετά, ο κακότροπος και σπαγγοραμένος Εμπενίζερ Σκρουτζ που έπλασε με την πένα του θα εξακολουθούσε να είναι μια από τις πιο γνώριμες και οικείες χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Ο γερο-Σκρουτζ δέχεται επίσκεψη από τα φαντάσματα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, που ξεδιπλώνουν μπροστά στα έντρομα μάτια του μια ζοφερή πραγματικότητα. Αυτό το ταξίδι κάνει τον ήρωα του Ντίκενς να αναθεωρήσει όσα πιστεύει και να δει τη ζωή και τους ανθρώπους με άλλο μάτι. Τέλος καλό, όλα καλά δηλαδή.
Ο Καρυοθραύστης
Χριστούγεννα χωρίς Καρυοθραύστη δεν γίνονται! Το παραμύθι του Ε.Τ.Α. Χόφμαν με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα παγκοσμίως. Από το 1892 όταν έκανε πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη, το έργο παίζεται ανελλιπώς κάθε Χριστούγεννα συγκινώντας μικρούς και μεγάλους. Η Κλάρα παίρνει δώρο χριστουγεννιάτικο έναν Καρυοθραύστη. Αυτή είναι η αρχή για ένα συναρπαστικό ταξίδι, γεμάτο εμπειρίες και περιπέτειες όπως η μάχη του Καρυοθραύστη με τον Βασιλιά των Ποντικών, και το ταξίδι στη Χώρα του Χιονιού. Μόνο που το επόμενο πρωινό, ανήμερα των Χριστουγέννων, η μικρή Κλάρα ξυπνά και το όνειρο έχει χαθεί.
Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
Μια παγωμένη παραμονή Πρωτοχρονιάς, ένα βασανισμένο και πάμφτωχο κοριτσάκι πουλάει σπίρτα στους περαστικούς. Κανείς δεν της δίνει σημασία και αποκαμωμένη κουρνιάζει σε μια γωνιά όπου ανάβει τα σπίρτα της ένα – ένα για ζεσταθεί, όμως δεν καταφέρνει να επιβιώσει. Αυτό το συγκλονιστικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο, έχει αρχίσει να περνά σιγά σιγά στη λήθη ίσως γιατί δεν έχει το αίσιο τέλος που λίγο πολύ όλοι περιμένουμε.
Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων
Το παιδικό βιβλίο δημοσιεύτηκε το 1957 από τον Dr. Seuss με τίτλο «How the Grinch Stole Christmas!» και όταν το 2000 ο Τζιμ Κάρεϊ έδωσε σάρκα και οστά στο κακότροπο πράσινο πλάσμα που απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε. Το Grinch ζει σε μια σπηλιά στο όρος Crumpit πάνω από μια μικρή πόλη που ονομάζεται Who- ville και κανείς δεν ξέρει γιατί μισεί τόσο πολύ τα Χριστούγεννα, με τον αφηγητή να υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός η καρδιά του είναι δύο νούμερα μικρότερη από την κανονική. Έτσι, το πλάσμα προσπαθεί να χαλάσει τα Χριστούγεννα των κατοίκων της πόλης με τη βοήθεια του αγαπημένου του σκύλου, όμως στην πορεία γίνεται το twist και καταλαβαίνει το βαθύτερο νόημα των γιορτών. Ακόμα ένα αίσιο τέλος, που περιλαμβάνει το μεγάλωμα της καρδιάς του Grinch κατά τρία νούμερα.
Το Πολικό Εξπρές
Το εικονογραφημένο βιβλίο φαντασίας γράφτηκε το 1985 από τον Αμερικανό Κρις Βαν Αλσμπουργκ και πλέον θεωρείται μια αγαπημένη, κλασική ιστορία για παιδιά. Η ταινία του 2004, όπου ο Τομ Χανκς – ή μάλλον η φιγούρα του – υποδύεται τον εισπράκτορα του τρένου με κατεύθυνση τον Βόρειο Πόλο απογείωσε τη δημοτικότητα του βιβλίου. Το plot είναι λίγο πολύ γνωστό: ένα αγόρι ανεβαίνει στο Πολικό Εξπρές που κατευθύνεται στο χωριό του Άι Βασίλη. Η διαδρομή είναι γεμάτη εμπειρίες και περιπέτειες και στο τέλος του ταξιδιού, ένα κουδούνι από τα γκέμια των ταράνδων αποδεικνύει ότι η μαγεία υπάρχει.
Χριστουγεννιάτικα διηγήματα
Για το τέλος αφήσαμε τον «άγιο των γραμμάτων» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, και τα χριστουγεννιάτικα διηγήματά του, τα οποία δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1851 και 1911. Η μοναδική πένα του συγγραφέα μας βάζει στην καρδιά των ελληνικών παραδόσεων σκιαγραφώντας παράλληλα την κοινωνία της εποχής. Το «Χριστόψωμο», «Υπηρέτρια», «Η Σταχομαζώχτρα», «Στο Χριστό στο κάστρο» και «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη» είναι μόνο μερικές από τις πιο γνωστές ιστορίες του ανυπέρβλητου Παπαδιαμάντη που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.