Ο χειμώνας είναι μπροστά. Αφού δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε, ας τον απολαύσουμε με το κατάλληλο πανωφόρι, χωρίς συμβιβασμούς στο στυλ. Οπότε, χωρίς να αφήσεις την comfort zone, να πώς θα μπεις στη ζώνη του τζέντλεμαν.
Παρκά (Parka) είναι το μακρύ πανωφόρι με κουκούλα, που τις περισσότερες φορές διαθέτει επένδυση (π.χ. τύπου fleece). Μολονότι είναι φτιαγμένο για να κρατάει το κρύο μακριά και να προστατεύει από τη βροχή και το χιονόνερο, η μεταμόρφωση που έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία το καθιστά ένας πρώτης τάξεως κομμάτι για να προστατέψεις το καλό ντύσιμο (πουλοβεράκι με πουκάμισο, πλεκτό, μακρυμάνικο πόλο) ή το κοστούμι που φοράς από κάτω, ακόμη και αν είσαι πάνω στη μοτοσυκλέτα ή το ποδήλατο. Η στυλιστική του δήλωση είναι ρωμαλέα και εκπέμπει άνεση. Καθόλου τυχαία, καθώς ο τύπος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον αμερικανικό στρατό, κάποιες δεκαετίες πριν, εξού και το χακί χρώμα που παίζει σταθερά. Σήμερα, οι επιλογές είναι απεριόριστες, με τα ελαφριά κομμάτια να κερδίζουν στα σημεία τα πιο βαριά. Μην αγοράσεις ένα κομμάτι που δεν μπορείς να σηκώσεις -όχι, δεν είναι δείγμα ποιότητας το βάρος. Μεγάλη προσοχή επίσης στην κουκούλα. Τα ογκώδη τύπου arctic (είναι εκείνα με τη γούνινη, παχιά κουκούλα), καλό είναι να αποφεύγονται, εκτός αν το μέρος στο οποίο ζείτε βρίσκεται συχνά στο έλεος του χιονιά. Για urban περιβάλλον αλλά και για το γραφείο, επιλέξτε κάτι πιο ελαφρύ και κομψό.
Τα καπιτονέ είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία χειμωνιάτικων πανωφοριών, που αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν το στυλ ενώ προσθέτουν άνεση. Θα τα βρείτε και ως «quilted» τζάκετ. Ξεχωρίζουν για το συνδυασμό δύο τουλάχιστον τμημάτων υφάσματος, καθώς και για τις ραφές που του δίνουν ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα (με ρόμβους ή τετράγωνα). Παρότι αυτή η μέθοδος ύφανσης έχει παρατηρηθεί από το Μεσαίωνα, μόλις το 1965 εμφανίστηκε το πρώτο καπιτονέ μπουφάν. Αυτό συνέβη στη Βρετανία όπου αγαπήθηκε αμέσως από τη βασιλική οικογένεια, με τους stars της εποχής να ακολουθούν. Τα τελευταία χρόνια οι Ιταλοί σχεδιαστές -ειδικά στο Μιλάνο-, διαπρέπουν στο είδος, που σήμερα θεωρείται εμβληματικό. Είναι υπέρκομψο, ευπροσάρμοστο, ανθεκτικό στη βροχή, ζεστό και ως εκ τούτου ένας πολύ καλός σύντροφος για ταξίδια και οδήγηση, ενώ και μπορεί να συνοδέψει κάθε είδους outfit. Η σύστασή του είναι συνήθως από 100% νάιλον και η επένδυση με πολυεστέρα η πολυαμίδιο, για αυτό είναι πανάλαφρο και ζεστό.
Ερχόμαστε στα παλτά, ένα σύμβολο ενηλικίωσης και κομψότητας. Μια επένδυση απαραίτητη, όχι μόνο επειδή κάνει παγωνιά εκεί έξω ούτε επειδή χρειάζεται ένα κομμάτι που να ταιριάζει και με την καθημερινότητα και με τις ειδικές βραδινές περιστάσεις. Αλλά επειδή κατορθώνει και τα δύο εξαιρετικά. Ποιο παλτό όμως; Η εποχή που ήταν στη μόδα τα μακριά, κάτω από το γόνατο και βαριά παλτά (overcoats) είναι πια πολύ μακρινή. Στο προσκήνιο είναι πλέον τα topcoats ή semi-plain coats, που είναι πιο ελαφριά, με το μήκος τους να φτάνει κάτω από τη μέση, αλλά πάντοτε πάνω από το γόνατο. Το ιδανικό είναι να φτάνει 15 με 20 πόντους πριν. Από εκεί και κάτω το outfit γίνεται αδικαιολόγητα βαρύγδουπο, ταιριαστό, ίσως, μόνο σε μεγιστάνες του παλιού καιρού, για αυτό και έχει εγκαταλειφθεί. Ο λόγος στα ημίπαλτα λοιπόν. Ευέλικτα και προσαρμόσιμα, με μινιμαλιστικό σχεδιασμό, μία σειρά κουμπιών και οπωσδήποτε χωρίς ζώνη, ίσια φόρμα, κανονική εφαρμογή και ουδέτερους μονόχρωμους τόνους (μαύρο, γκρι) μαζί με το ψυχρό μπλε, αποτελούν την πρώτη επιλογή για έναν ενημερωμένο άνδρα.
Ας έρθουμε, όμως, στο αγαπημένο Monty. Η προσωπικότητα αυτού του είδους παλτού είναι ανεπανάληπτη. Αδύνατο να το μπερδέψεις με άλλο, θα σου προσφέρει ανεμελιά και θα σε κάνει να φαίνεσαι τόσο ιντελεκτουέλ όσο και γοητευτικός. Είναι από τα κομμάτια που πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στη γκαρνταρόμπα σου, αν είσαι φοιτητής, αν εργάζεσαι στον τομέα των Τεχνών ή των γραμμάτων, ή απλώς αν είσαι δραστήριος στα social media και θέλεις να ξεχωρίζεις με το καλό σου γούστο. Και αυτό γιατί τραβάει την προσοχή, χωρίς να κάνει θόρυβο. Αν και η επίσημη ονομασία του είναι duffel coat λόγω της ομώνυμης βελγικής κωμόπολης (Ντούφελ), κοντά στην Αμβέρσα, ουδέποτε παράχθηκε εκεί, αλλά στη Βρετανία. Οι Βέλγοι έδωσαν απλώς την έμπνευση, από ένα μαύρο τραχύ μάλλινο ύφασμα που παρήγαγαν σε εκείνο μέρος από τα τέλη του 19ου. Όλοι το γνωρίζουν ως Montgomery από τον θρυλικό Βρετανό στρατηγό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που το φορούσε συνεχώς κατά τη διάρκειά του. Όπως και άλλα εμβληματικά ενδύματα προέρχεται και αυτό από το οπλοστάσιο της πολεμικής βιομηχανίας, που το χορηγούσε στο στράτευμα για προστασία από το κρύο. Μετά το τέλος του πολέμου, το απόθεμα που υπήρχε διανεμήθηκε στους νέους της εποχής και έγινε αμέσως τάση. Στις αρχές του ’60, όταν και γυρίστηκε η ταινία «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε», με τους εικονιζόμενους Ντέιβιντ Νίβεν και Γκρέγκορυ Πεκ σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, το έβλεπες παντού στο Λονδίνο.
Τη δεκαετία του ’70 ήταν το σύμβολο της καλλιεργημένης νεολαίας και της διανόησης. Κάποια χρόνια αργότερα κορυφαίοι οίκοι μόδας το ανέβασαν στην πασαρέλα, αφού τελειοποίησαν το σχέδιό του. Σήμερα, η κομψότητά του είναι αδιαμφισβήτητη, όπως επίσης και η λειτουργικότητα που εξαρχής υπήρχε: Φαρδιά κουκούλα για να προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα, κορδόνια από σχοινί που περιπλέκονται με ξύλινα κουμπιά ώστε να μπορεί κάποιος να τα ανοιγοκλείσει ακόμη και αν φοράει γάντια, πρακτικές και ευρύχωρες εξωτερικές τσέπες και ενισχυμένοι ώμοι για το κρέμασμα τσάντας συνθέτουν ένα παλτό που θα κάνει την καθημερινότητά σου πιο άνετη.
Μπες και βρες εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από ανδρικά πανωφόρια σε value for money τιμές.