Εκεί που κάποιοι βλέπουν την επιβλητικότητα ενός αρχαίου μνημείου, ορισμένοι άλλοι φαντάζονται το επόμενο next big thing του design.
Πώς είναι να πηγαίνεις διακοπές με έναν αρχιτέκτονα; Ή με μια διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων; Ή με μια παρέα βιομηχανικών σχεδιαστών; Υπάρχει η εντύπωση ότι όλοι τους θα αντικρύζουν τα πράγματα κάπως γεωμετρικά, χρησιμοποιώντας όρους όπως «στατικότητα», «προοπτική», «λειτουργικότητα». Σύμφωνα με έναν καινούριο λεύκωμα αυτό ισχύει μόνο σε κάποιο βαθμό. Ανεξαρτήτως τομέα, οι designers και τα συναφή επαγγέλματα, βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από τους υπολοίπους και αναζητούν παντού και πάντα νέα γνώση και καινούριες πηγές έμπνευσης. Για αυτό και η οπτική τους είναι πάντοτε ενδιαφέρουσα και καθόλου προβλέψιμη.Στο νεότευκτο, λοιπόν, λεύκωμα των εκδόσεων Assouline, «Travel by Design: Global Inspiration from Top Design Talents», φιλοξενούνται οι -350 το σύνολο – ταξιδιωτικές φωτογραφίες περισσότερων από 150 αρχιτεκτόνων και designers από τις ΗΠΑ, τις οποίες πήραν σε περίπου 100 τοποθεσίες από 60 χώρες.
Σε περίπου 300 σελίδες μεγάλου σχήματος οι δημιουργικοί των μορφών, των φορμών και των σχημάτων αποκαλύπτουν από τι εμπνέονται και πώς βλέπουν τα πράγματα, από μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς όπως το Μάτσου Πίτσου στο Περού και πολυτελή θέρετρα όπως το Αμάλφι και από την εξωτική Κούβα ως τη μυστηριακή Ταϊλάνδη. Εκτός από την απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο τα ταξίδια μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργικότητα, οι 350 φωτογραφίες και τα κείμενα που τις συνοδεύουν προσφέρουν στους αναγνώστες πολλούς λόγους για να ενημερώσουν τη λίστα επιθυμιών για τα μελλοντικά τους ταξίδια. Κάτι ακόμη που πραγματικά αξίζει στο βιβλίο είναι η ενότητα 40 σελίδων με τις εμπιστευτικές πληροφορίες και τις σωστές διευθύνσεις για τα σημεία ενδιαφέροντος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κάποιος.
Τις φωτογραφίες έχει επιλέξει ο Michael Boodro, πρώην αρχισυντάκτης του Elle Decor, ο οποίος έγραψε και τα κείμενα. Στο τέλος της γραφής, πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη δύναμη του ταξιδιού να διαμορφώνει και να επεκτείνει τον κόσμο μας, υπενθυμίζοντας την ομορφιά και τη σημασία του σε μια εποχή που αυτό έχει περιοριστεί σοβαρά λόγω της πανδημίας.
Πατήστε τα βελάκια στην gallery επάνω για να δείτε όλες τις φωτογραφίες. Στα credits θα βρείτε το όνομα του φωτογράφου (αρχιτέκτονα, designer κ.λπ.)