Πέρα από το ταλέντο που απαιτείται για τον πρωταθλητισμό, μια νέα γονιδιακή εξέταση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς αποκαλύπτει την έφεση και τις αδυναμίες του κάθε παιδιού.
Πολλοί γονείς ωθούν τα παιδιά τους σήμερα στον επαγγελματικό αθλητισμό, λόγω των υψηλών αμοιβών. Οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι το παιδί αν πιεστεί πολύ ή αν έχει μεγάλο ταλέντο, μπορεί να τα καταφέρει. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Το γενετικό μας υλικό, το DNA, προσδιορίζει κάθε πτυχή της ζωής μας. Από το πώς από ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο αναπτύσσεται και λειτουργεί ένας ολόκληρος ανθρώπινος οργανισμός, μέχρι τον προσδιορισμό των φυσικών μας χαρακτηριστικών, των χαρισμάτων, των μειονεκτημάτων αλλά και των προδιαθέσεων μας για ασθένειες. Αν και περισσότερο από το 99% του ανθρώπινου DNA είναι πανομοιότυπο σε όλους, το υπόλοιπο 1% είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς. Αφού, λοιπόν, το DNA καθορίζει τα πάντα σχεδόν, γιατί να μην κάνει το ίδιο και με την αθλητική προδιάθεση του παιδιού, να προβλέπει δηλαδή το αν έχει ελπίδες να γίνει πρωταθλητής.Κάπως έτσι, ένας νέος κλάδος της ιατρικής επιστήμης μπήκε στη ζωή των αθλητών και των παιδιών -υποψήφιων αθλητών- τα τελευταία χρόνια, η Προγνωστική Γονιδιωματική. Είναι μια χαρτογράφηση του DNA η οποία κατευθύνει τον αθλητή σε συγκεκριμένα αθλήματα με βάση τα γονίδιά του και καταδεικνύει τις καταβολές που πρέπει και μπορούν να καλλιεργηθούν για να εξελιχθεί ένα παιδί σε αθλητή. Οι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν έως ένα βαθμό τη δυνατότητα ενός αθλητή να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο. Ασφαλώς χρειάζεται και ταλέντο. Ένα μόνο γονίδιο δεν αρκεί για να καθορίσει εάν κάποιος έχει το γενετικό προφίλ του παγκόσμιου πρωταθλητή. Παρόλα αυτά η ανάλυση αρκετών γονιδίων αποκαλύπτει τις γενετικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν να επιλεγεί το άθλημα που του ταιριάζει καλύτερα. Αυτό είναι το ζητούμενο.
Τι, λοιπόν, ανιχνεύεται στο DNA; Αναλύονται τα γονίδια που σχετίζονται, σύμφωνα πάντα με την επιστημονική βιβλιογραφία, με την απόδοση στον αθλητισμό. Αποσκοπεί στον εντοπισμό τον γενετικών παραγόντων που μπορούν σε σημαντικό βαθμό να επηρεάσουν τις επιδόσεις των ατόμων στα αθλήματα. Και όσον αφορά στον αριθμό των γονιδίων που εξετάζονται, είναι περισσότερα από 50 γονίδια που σχετίζονται με ικανότητα, αντοχή, μυϊκή απόδοση, τένοντες, οστά, ψυχολογική κατάσταση (κίνητρο για άσκηση), δείκτη μάζας σώματος κ.ά.
Η διαδικασία δειγματοληψίας είναι ανώδυνη, ολιγόλεπτη και δεν απαιτεί λήψη αίματος. Περιλαμβάνει τη λήψη κυττάρων από το εσωτερικό του στόματος (μάγουλο) με μία ειδικά αποστειρωμένη μπατονέτα. Στο εργαστήριο Μοριακής Γενετικής το DNA απομονώνεται και στη συνέχεια αναλύεται για την ανίχνευση μεταλλάξεων. Αφού, λοιπόν, γίνουν οι εξετάσεις, μαθαίνουμε αν τα παιδιά έχουν τα κατάλληλα γονίδια για αθλητικές επιδόσεις αντοχής, δύναμης, ταχύτητας έτσι ώστε να ασχοληθούν με το κατάλληλο άθλημα (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά) με σκοπό να μεγιστοποιήσει τις επιδόσεις του. Επίσης, μαθαίνουμε ποια είναι τα γενετικά τους προτερήματα και οι γενετικοί τους φραγμοί, με σκοπό να καταρτιστεί ένα προπονητικό και διατροφικό πλάνο που θα οδηγεί σε μέγιστες αποδόσεις.