Αυτό το χρώμα φανέλας στον αθλητισμό θεωρείται βάσει επιστημονικών ερευνών ως το πιο ευνοημένο από τη διαιτησία.
Το πρωτάθλημα έχει αρχίσει και το παρακάτω θέμα θα μπορούσε να είναι εξόχως προβοκατόρικο, για τις ομάδες που φορούν κόκκινα. Ολυμπιακός, Πανσερραϊκός, Μπάγερν, Λίβερπουλ κ.λπ. Αλλά, δεν είναι. Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι έχουν διαιτητικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους «πράσινους», τους «κίτρινους» και τους άλλους, με κυριότερο, αυτό της διαιτητικής εύνοιας! Σε σημείο, μάλιστα, ώστε τα υψηλά ιστάμενα κλιμάκια της ΔΟΕ να μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο της απόσυρσης του κόκκινου χρώματος από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Παρίσι, πάντως, αυτό δεν συνέβη.
Ο Μάρτιν Εϊτριλ στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στην Αγγλία, μετά από μελέτη 56 σεζόν της Premier League, διαπίστωσε ότι, κατά μέσον όρο, οι ομάδες που φορούσαν κόκκινη εμφάνιση, έπαιρναν περισσότερους βαθμούς στα εντός έδρας ματς και συνεπώς, τερμάτιζαν πιο ψηλά στην βαθμολογία από τις ομάδες άλλων χρωμάτων!
Έτσι, τόνισε ο Εϊτριλ, εξηγείται γιατί η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Αρσεναλ έχουν κερδίσει τους μισούς τίτλους του αγγλικού πρωταθλήματος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Κι η διαιτησία; Ακούστε, πως το περιέγραψε αυτό ο Γερμανός ψυχολόγος Νόμπερτ Χάγκεμαν του πανεπιστημίου Μίνστερ στο περιοδικό «Psychological Science» (Ψυχολογική Επιστήμη): «Σε αθλήματα όπου τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα για το διαιτητή, ο οποίος αδυνατεί να κρίνει σωστά, τείνει να έχει μια υποσυνείδητη προκατάληψη υπέρ των αθλητών με τα κόκκινα. Αν επιχειρήσει να το καταπολεμήσει, απλώς θα αδικεί καταφανώς την κόκκινη ομάδα για να έχει την ψευδαίσθηση ότι κρατά τις ισορροπίες». Απίστευτο;
Το 2005 το περιοδικό «Nature» έγραψε και οι αθλητές με τα κόκκινα, σε αθλήματα όπως το τάε κβο ντο και η πάλη στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004, τα πήγαν σαφώς καλύτερα από τους αντιπάλους τους που φορούσαν μπλε. Η ερμηνεία που έδινε εκείνη η έρευνα ήταν ότι, επειδή το κόκκινο είναι χρώμα που σχετίζεται με την κυριαρχία και την επιθετικότητα, δίνει υποσυνείδητα ώθηση σε όποιον το φορά ή, αντίθετα, εκφοβίζει τον αντίπαλο. Και φυσικά, είχαν διαιτητική εύνοια. Πώς αποδείχθηκε αυτό;
Στο πανεπιστήμιο του Μίνστερ ομάδα αθλητικών ψυχολόγων επικεφαλής του Νόμπερτ Χάγκεμαν, πρόβαλαν βιντεοσκοπημένους αγώνες τάε κβον ντο σε 42 έμπειρους διαιτητές. Στη συνέχεια έκαναν ένα τρικ. Έδειξαν πάλι τα ίδια βίντεο, έχοντας όμως αντιστρέψει με ψηφιακή επεξεργασία το χρώμα των στολών. Αποτέλεσμα: Στους αγώνες όπου υπήρχε ελάχιστη διαφορά μεταξύ των αντιπάλων, τα αποτελέσματα αντιστράφηκαν επίσης, με τους «κόκκινους« αθλητές να παίρνουν κατά μέσον όρο 13% περισσότερους βαθμούς απ’ ό,τι όταν φορούσαν μπλε! Είπε ο Χάγκεμαν: «Αν ο ένας αθλητής είναι ισχυρός και ο άλλος αδύναμος, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Αν είσαι ισάξιοι, το χρώμα μπορεί να γείρει την πλάστιγγα».
Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε και η έρευνα δυο εξελικτικών ανθρωπολόγων από το πανεπιστήμιο Νταρμ της Αγγλίας, των Ράσελ Χιλ και Ρόμπερτ Μπάρτον, που παρακολουθούν, χρόνια τώρα, αθλήματα «μάχης», μποξ, τάε κβον ντο, ελληνορωμαϊκή και ελεύθερη πάλη. Διαπίστωσαν ότι Οι αθλητές που φορούσαν κόκκινα κερδίζουν το 55% των αγώνων. Στους αγώνες, «πόντο – πόντο» το ποσοστό ανέβαινε στο 62%.«Κανονικά θα έπρεπε να είναι χονδρικά 50% κόκκινο, 50% μπλε. Επομένως η στατιστική απόκλιση ήταν μεγάλη», τονίζει ο Μπάρτον και προσθέτει: «Η δεξιότητα και η δύναμη αποτελούν βεβαίως τους βασικούς παράγοντες, αλλά αν δεν αξίζεις, μια κόκκινη φανέλα δεν θα σε γλιτώσει από την ήττα. Όταν, όμως, οι αγώνες ήταν σχετικά ισορροπημένοι, το χρώμα έδινε τη νίκη».
Και με τα πέναλτι; Έχει σχέση το κόκκινο χρώμα; Έχει, λέει ομάδα ερευνητών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Τσίτσεστερ με επικεφαλής τον Ιαν Γκρίνλις. Σε σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι τερματοφύλακες ένιωθαν πιο σίγουροι ότι θα αποκρούσουν ένα πέναλτι όταν ο ποδοσφαιριστής που θα το εκτελούσε φορούσε λευκή ή άλλου χρώματος φανέλα, παρά όταν φορούσε κόκκινη.