Η πιο εκτεταμένη μελέτη του έργου και της ζωής της Φρίντα Κάλο που κυκλοφόρησε πρόσφατα είναι ένας ύμνος στη μοντέρνα Τέχνη, στη διαφορετικότητα και στην επανάσταση, αλλά και μια καλή ματιά στον ιδιωτικό της κόσμο.
Ανάμεσα στις -έτσι κι αλλιώς λίγες- γυναίκες καλλιτέχνες των που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην Ιστορία της Τέχνης, καμία δεν είχε την αναγνώριση της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο (1907- 1954). Το χαρακτηριστικό πρόσωπό της, που απεικονίζεται σε πάνω από πενήντα εξαιρετικές αυτοπροσωπογραφίες, έχει θαυμαστεί από γενιές και γενιές μαζί με εκατοντάδες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από αξιόλογους καλλιτέχνες όπως ο Edward Weston, ο Manuel και η Lola Álvarez Bravo, ο Nickolas Muray και ο Martin Munkácsi και οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στο να γίνει η Frida Kahlo εμβληματική μορφή της τέχνης του 20ού αιώνα.
Μετά από ένα ατύχημα στα νιάτα της, η Φρίντα αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Ο γάμος της με τον διάσημο Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα το 1929 την έφερε στην πρώτη γραμμή μιας καλλιτεχνικής σκηνής που επηρέασε καταλυτικά όχι μόνο την πολιτιστική Αναγέννηση του Μεξικού, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο της απέσπασε τον έπαινο από τον ποιητή Αντρέ Μπρετόν, ο οποίος έβαλε τον Μεξικανό ζωγράφο στις τάξεις του διεθνούς σουρεαλισμού και παρουσίασε το έργο της στο Παρίσι το 1939, αποσπώντας τον θαυμασμό του Πικάσο και του Καντίνσκι.
Η Φρίντα δεν ήταν όμως μόνο πρωτοπόρος της Τέχνης. Ήταν μια γυναίκα με πάθος, πρωτοπόρος στην πολιτική του φύλου, της σεξουαλικότητας και του φεμινισμού. «Γεννήθηκα μέσα στη φωτιά, πρωτοείδα τον κόσμο μέσα στη θέρμη του ξεσηκωμού. Γεννήθηκα μαζί με μια επανάσταση, είμαι χωρίς αμφιβολία παιδί αυτής της επανάστασης», γράφει κάπου η ίδια. Ο έρωτας, το σεξ, ο πόνος, η αναπηρία, η επανάσταση του Μεξικού (1910 – 1920) ήταν στοιχεία κυρίαρχα στον σχετικά σύντομο και γεμάτο λύπες βίο της (πέθανε από βρογχοπνευμονία στα 47 της).
Τον περισσότερο χρόνο της ζωής της τον πέρασε στην πόλη του Μεξικού, στο «Γαλάζιο Σπίτι», (La Casa Azul) όπου έζησε και δημιούργησε και είναι πλέον μουσείο όπου εκτίθενται προσωπικά της αντικείμενα. Αυτά τα κειμήλια, μαζί με όλα τα έργα της (πάνω από 150 πίνακες), το προσωπικό της ημερολόγιο, τις επιστολές της, τα πάθη και τις απογοητεύσεις της, αλλά και φωτογραφίες που δημοσιεύονται πρώτη φορά, περιέχει η νέα συλλεκτική έκδοση των εκδόσεων Taschen «Frida Kahlo. The Complete Paintings». Πρόκειται για ένα λεύκωμα 625 σελίδων μεγάλου μεγέθους (29 Χ 39.5 εκατοστά), βαρύ (πάνω από 5 κιλά) όπως και η ιστορία της, που κοστίζει 150 ευρώ και μπορείτε να βρείτε εδώ.
Διαβάστε επίσης
Τα σουρεαλιστικά δείπνα του Salvador Dali
Ζωγραφικά αριστουργήματα εν λευκώ