Μπορεί να συνδυαστεί το σύγχρονο με το μεσαιωνικό, το μίνιμαλ με το ογκώδες; Όταν αναλαμβάνει το διάσημο αρχιτεκτονικό στούντιο Foster + Partners τη δουλειά, όλα γίνονται!
Η μεσαιωνική κοινότητα St Emilion αποτελεί το background ενός αναπαλαιωμένου οινοποιείου, που δημιούργησε πριν λίγο καιρό το βρετανικό αρχιτεκτονικό στούντιο για τη γαλλική οινοπαραγωγό Le Dôme. Πρόκειται για ένα κτίσμα κρυμμένο στους λόφους του Μπορντό που σχεδιάστηκε για να συμπληρώσει το περιβάλλον του αμπελώνα και της περιοχής.
Ο ιδιοκτήτη του οινοποιείου LeDôme, Jonathan Maltus, ζήτησε μια «υψηλής τεχνολογίας μονάδα παραγωγής κρασιού, το οποίο όμως θα έπρεπε αρχιτεκτονικά να συνάδει με την παλιά πόλη της περιοχής», η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή.
«Όταν μας πλησίασε για πρώτη φορά ο Jonathan Maltus, εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό νέο οινοποιείο, με φόντο το μοναδικό σκηνικό του St Emilion», δήλωσε ο ίδιος ιδρυτής του στούντιο, ο star Norman Foster. Το Foster and Partners, το οποίο ιδρύθηκε το 1967 από τον ίδιο, είναι ένα διεθνές αρχιτεκτονικό στούντιο με έδρα το Λονδίνο και εμβληματικά έργα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Ήθελε το κτήριο να είναι μια γιορτή της όμορφης τοποθεσίας, εστιάζοντας στη θέα του αμπελώνα και κάνοντας το τοπίο τον κύριο πρωταγωνιστή στον σχεδιασμό», εξήγησε. «Η ιδέα ήταν να συνδυάσουμε το κτήριο με το περιβάλλον του, δημιουργώντας έναν φιλόξενο χώρο για τους επισκέπτες και τους λάτρεις του κρασιού», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το οινοποιείο Le Dôme βρίσκεται στο τέλος μιας δεντρόφυτης λεωφόρου και χαρακτηρίζεται από μια θολωτή οροφή ντυμένη με ανακυκλωμένα πλακάκια. Στο εσωτερικό, αποτελείται από δύο ορόφους, ο ένας εκ των οποίων είναι εν μέρει θαμμένος στη γη για να ελαχιστοποιηθεί η συνολική οπτική επίδραση της κατασκευής. Ο κάτω όροφος του οινοποιείου είναι χυτός από σκυρόδεμα και επενδεδυμένος με ξύλο, ενώ το πάνω επίπεδο έχει πανοραμικά τζάμια που μεγιστοποιούν τη θέα μέσα και έξω από το κτίριο.
Το Foster + Partners δημιούργησε ένα κυκλικό σχέδιο για το κτήριο, το οποίο ενσωματώνει δύο ράμπες -μία τοποθετημένη εξωτερικά και μία εσωτερικά. Οι ράμπες οδηγούν τους επισκέπτες στο κτίριο, επιτρέποντάς τους να παρατηρήσουν διαφορετικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής κρασιού, πριν φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο για μια μυσταγωγία γευσιγνωσίας. Το επάνω επίπεδο είναι πλήρες με τραπέζια, μπαρ και χώρους ψυχαγωγίας και περιγράφεται από το στούντιο ως η «κοινωνική καρδιά του κτηρίου». Τα τζάμια του προσφέρουν άπλετη θέα στους αμπελώνες, αλλά και στην πόλη. Στο κέντρο του χώρου υπάρχει ένα κυκλικό αίθριο που επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν κάτω, στους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης κρασιού.
Η δομή της οροφής έχει πλάτος 40 μέτρα. Πρόκειται για έναν τύπο αυτοφερόμενης κατασκευής που αποτελείται από κεκλιμένα δοκάρια, χωρίς κολώνες. Ο σχεδιασμός της στροβιλιζόμενης δομής της δημιουργεί επίσης ένα χώρο πλάτους έξι μέτρων στο κέντρο του, το οποίο πλημμυρίζει το πάνω επίπεδο του κτηρίου με το φως της ημέρας.