fbpx
Wednesday, March 29, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Μαυροτράγανο: Η ελληνική ποικιλία που αγαπούν οι Γάλλοι

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
November 1, 2021
in Wine & Spirits
Μαυροτράγανο: Η ελληνική ποικιλία που αγαπούν οι Γάλλοι
8
SHARES
786
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο πολυσυζητημένη, ίσως, εγχώρια ερυθρή ποικιλία, που δίνει κρασιά εξαιρετικού χαρακτήρα. Καλλιεργείται κατά βάση στη Σαντορίνη, αλλά είναι σεβαστή σε όλο τον κόσμο.

To Μαυροτράγανο είναι μια αρχαία ποικιλία, που πριν λίγες δεκαετίες κινδύνευε με εξαφάνιση. Ευδοκιμούσε αιώνες στα ηφαιστειογενή, άγονα εδάφη της Σαντορίνης, είχε σταματήσει όμως να καλλιεργείται. Δεν χάθηκε, όμως, χάρη σε λίγα διάσπαρτα αμπέλια στο νησιά που οι σπουδαίοι αμπελουργοί και οινοποιοί Πάρης Σιγάλας και Χαρίδημος Χατζηδάκης αποφάσισαν να προσεγγίσουν με δέος και περιέργεια.

Δεν ήξεραν στην ουσία τα πραγματικά χαρακτηριστικά της, διέθεταν μόνο μαρτυρίες από ηλικιωμένους που την καλλιεργούσαν με την παραδοσιακή τέχνη που τους είχαν διδάξει οι πρόγονοί τους. Πήραν, λοιπόν, γενετικό υλικό από τα καλύτερα φυτά και έκαναν μια προσπάθεια αναβίωσης του αμπελώνα. Περίμεναν κάποια χρόνια ώσπου τα αμπέλια να δώσουν ικανοποιητικής ποιότητας μούστο και στη συνέχεια μέχρι να κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές στο οινοποιείο σχετικά με την εκχείλιση των σταφυλιών, τη ζύμωση και το πού θα έπρεπε να γίνει (ανοξείδωτες δεξαμενές, καινούρια βαρέλια, παλιά βαρέλια, ωρίμανση στη φιάλη). Από εκεί πέρα, κάθε οινοποιός πήρε το δρόμο του και η ποικιλία εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αξιόλογες των μοντέρνων καιρών.

Ακολουθήστε το zeitgeist.gr στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα θέματα και για να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. ΚΛΙΚ ΕΔΩ. 

Το Μαυροτράγανο δίνει κρασιά με πλούσιο σώμα, έντονες τανίνες με αρώματα κόκκινων φρούτων, σοκολάτας και μπαχαρικών. Ανάλογα την οινοποίηση, το χρώμα είναι περισσότερο ή λιγότερο βαθύ, ρουμπινί αν όχι πορφυρό. Συνοδεύει τέλεια κόκκινα κρέατα, μαγειρευτά και λιπαρά τυριά, αλλαντικά, αρνί και κυνήγι.

Η ποικιλία αυτή εκτιμάται δεόντως από τους Γάλλους, κάτι που φαίνεται από τις εξαγωγές του. Πολλοί το θεωρούν ένα κρασί που θα μπορούσε να είναι προϊόν του γαλλικού αμπελώνα, και έχουν δίκιο. Απόλυτα δικαιολογημένη είναι και η υψηλή του, σχετικά, τιμή σε συνάρτηση με την μικρή παραγωγή του. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια του Μαυροτράγανου έχει επεκταθεί και σε άλλα νησιά, όπως για παράδειγμα στην Τήνο και την Κρήτη, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

Διαβάστε επίσης
Η απίστευτη ιστορία των κρασιών της Τοσκάνης
Ο Παλιός και ο Νέος κόσμος του κρασιού

 

Tags: ΟίνοςΑμπελοτόπιSliderΣαντορίνη
Previous Post

Ναυπηγώντας ξανά τον Τιτανικό

Next Post

10 βιβλία για έναν καλό χειμώνα

Next Post
10 βιβλία για έναν καλό χειμώνα

10 βιβλία για έναν καλό χειμώνα

Ηλίας Μαμαλάκης: «Έχω φάει καλύτερα σε tapas bar παρά σε τριάστερους σεφ»

Ηλίας Μαμαλάκης: «Έχω φάει καλύτερα σε tapas bar παρά σε τριάστερους σεφ»

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Νυχτερινή κατάδυση

Νυχτερινή κατάδυση

by Zeitgeist Team
September 23, 2021
0

Η TAG Heuer προσθέτει καινούργια μέλη στην οικογένεια των ξακουστών καταδυτικών ρολογιών Aquaracer Professional 300, αναβιώνοντας και το λαμπυρίζον Night...

10 απίστευτες φωτογραφίες από την Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα

10 απίστευτες φωτογραφίες από την Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα

by Αθηνά Φερεντίνου
January 23, 2023
0

Σπάνιες εικόνες -οι περισσότερες έναν αιώνα πριν- που αξίζουν όσο χιλιάδες λέξεις και  δίνουν μια απρόσμενη αλλά και απόλυτα αυθεντική...

Γιατί η γνώση του Γλυκαιμικού Δείκτη μπορεί να σου σώσει τη ζωή

Γιατί η γνώση του Γλυκαιμικού Δείκτη μπορεί να σου σώσει τη ζωή

by Zeitgeist Team
October 13, 2021
0

Ένας τρόπος υπάρχει για να αποφύγετε τον Σακχαρώδη Διαβήτη, τη «Μάστιγα του 21ου αιώνα» που καλπάζει και προβληματίζει πια εκατομμύρια...

Το Μαυροβούνιο είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό

by Παντελής Περιβολάρης
June 28, 2021
0

Το ότι αποτελεί έναν προορισμό που μπορεί να πάει κάποιος οδικώς, το καθιστά ακόμη πιο δελεαστικό. Αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι...

25 χρόνια TGI Fridays

25 χρόνια TGI Fridays

by Zeitgeist Team
November 11, 2022
0

Τα TGI Fridays™ κλείνουν τα 25 χρόνια παρουσίας τους στην Ελλάδα και μας προσκαλούν να συμμετέχουμε μαζί τους σε μία...

Προσοχή, μας κλέβουν τη χαρά και την ελπίδα!

Προσοχή, μας κλέβουν τη χαρά και την ελπίδα!

by Σπύρος Α. Κυβέλλος
March 10, 2021
0

Είναι μια δύσκολη εποχή. Η κοινωνία αντιμετωπίζει τον σαφή κίνδυνο να μην παραδώσει χαρά και ελπίδα στην επόμενη γενιά και...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Πώς είναι να είσαι 17 ετών;

Εύη Νεοφώτιστου

Όσα μαθαίνουμε στο γυμναστήριο για την ψυχική μας υγεία

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Το τίμημα της εξυπνάδας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

by Βανέσα Αποστολίδου
October 19, 2022
0

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
July 27, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ecodialogues: Διάλογοι για τη φύση και το κλίμα

Ecodialogues: Διάλογοι για τη φύση και το κλίμα

March 29, 2023
Ο εκλεπτυσμένος κυνισμός ενός ασυνήθιστου καλλιτέχνη  

Ο εκλεπτυσμένος κυνισμός ενός ασυνήθιστου καλλιτέχνη  

March 29, 2023
Η Alicja Kozlowska κεντάει brands, πλέκει εγκώμια και εξυφαίνει συμβολισμούς   

Η Alicja Kozlowska κεντάει brands, πλέκει εγκώμια και εξυφαίνει συμβολισμούς   

March 29, 2023
Γκουστάβο Πογέτ: «Εδώ δεν έχω έρθει για ρηλάξ»

Γκουστάβο Πογέτ: «Εδώ δεν έχω έρθει για ρηλάξ»

March 27, 2023
Αυτό το brand είναι συνώνυμο με το ποιοτικό και μοντέρνο ανδρικό κοστούμι

Αυτό το brand είναι συνώνυμο με το ποιοτικό και μοντέρνο ανδρικό κοστούμι

March 27, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp