Δοκιμάζουμε και συνδυάζουμε δύο αυθεντικά ελληνικά προϊόντα (αυγοτάραχο Μεσολογγίου με δύο γνωστές ετικέτες τσίπουρου), μια εναλλακτική πρόταση που έχει πολλά να πει.
Λίγες μέρες πριν, ένας γευστικός συνδυασμός μάς έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και πραγματικά τον απολαύσαμε. Η γευστική αρμονία ανάμεσα στο αβγοτάραχο και τη βότκα είναι κλασική και όσο πιο ραφινάτη είναι η βότκα τόσο πιο καλό είναι το αποτέλεσμα. Αυτό είναι λίγο – πολύ γνωστό. Τι θα λέγατε, όμως, να τη συνδυάσετε με ένα ποιοτικό τσίπουρο, όπως κάναμε εμείς τις προάλλες.
Ένα παλαιωμένο τσίπουρο του γνωστού αποσταγματοποιείου Τσιλιλή, το Dark Cave, με αρώματα αποξηραμένων φρούτων (όπως δαμάσκηνα, σταφίδες και περγαμόντο) και νότες παλαίωσης όπως βανίλια, σοκολάτα, μπαχαρικά. Το κεχριμπαρένιο, σαν μπράντυ, απόσταγμα ταυτίστηκε πλήρως με τον ελαιώδη χαρακτήρα του αβγοτάραχου, και τη θαλασσινή αύρα που φέρνει μέσα του, την τύρφη και το ιώδιο. Το αποτέλεσμα ήταν μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Εξαιρετικό αποτέλεσμα είχε όμως και το ταίριασμα με ένα ισορροπημένο τσίπουρο Τυρνάβου (από Μαύρο Μοσχάτο και χωρίς γλυκάνισο), με καθαρά αρώματα λουλουδιών και απαλή ένταση του οινοπνεύματος. Η συνάντηση του ελαφρώς παγωμένου οινοπνεύματος με τη λιπαρότητα και την πληθωρικότητα του αυγοτάραχου είναι μια αιχμηρή εμπειρία, με έντονη επίγευση και δυνατό σώμα, ένας καταπληκτικός μεζές που αναβαθμίζει κάθε στιγμή της ημέρας.
Διαβάστε επίσης
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το «χαβιάρι» της Ελλάδας