Σε άλλα νέα της ημέρας, στην Περσία οι γυναίκες δεν δικαιούνται πάλι να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες, παρότι αγωνίστηκαν για αυτό επί χρόνια.
Να δεις, πως το είπε ο Τσε Γκεβάρα, «το ποδόσφαιρο είναι το όπλο της επανάστασης». Το πήραν ανά χείρας οι γυναίκες του Ιράν και σχεδόν 40 χρόνια μετά την «ιρανική επανάσταση» που αποτέλεσε την πρώτη του μονάρχη Παχλεβί, έγινε μία τύπου «φεμινιστική επανάσταση» με παρονομαστή το ποδόσφαιρο! Επετράπη στις γυναίκες να εισέλθουν στο στάδιο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της εθνικής τους ομάδας στο Μουντιάλ του 2018 που έγινε στην Ρωσία! Ήταν μία τεράστια νίκη των γυναικών του Ιράν, σε μία χώρα που η θέση της γυναίκας από το θεοκρατικό καθεστώς είναι συγκεκριμένη και απαράβατη. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το γυναίκειο τακούνι νίκησε το τακουνάκι των ποδοσφαιριστών!
Όμως, τον περασμένο μήνα, έφτασαν τα κακά μαντάτα από την Τεχεράνη. Οι γυναίκες απαγορεύεται να μπαίνουν στα γήπεδα. Πάνε χαμένοι τόσοι αγώνες. Η FIFA απείλησε να πετάξει έξω το Ιράν έξω από το Μουντιάλ. Νεότερα δεν υπάρχουν.
Στο πρώτο της παιχνίδι στο Μουντιάλ του 2018 η εθνική του Ιράν νίκησε 1-0 το Μαρόκο. Στο αχανές στάδιο «Αζάρντι» της Τεχεράνης, ωστόσο, υπήρχαν μόνο άνδρες που το παρακολούθησαν στις γιγαντοοθόνες. Μόνο; Όχι, ακριβώς. Μερικές γυναίκες κόλλησαν μουστάκια και μπήκαν για να το παρακολουθήσουν και μετά, πόσταραν στα social media το μέγα κατόρθωμα. Ήταν οι πρώτες που μπήκαν σε γήπεδο από το 1979 όταν έπεσε ο Παχλεβί κι ανέλαβε ο Χομεϊνί. Στο επόμενο παιχνίδι, κόντρα στην Ισπανία, οι γυναίκες μαζεύτηκαν έξω από το γήπεδο, απαιτώντας να εισέλθουν. Οι υπεύθυνοι του σταδίου είπαν ότι είχε πρόβλημα το κύκλωμα της τηλεόρασης και δεν θα μεταδοθούν οι αγώνες. Ψέματα. Οι γυναίκες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία και ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε το «ΟΚ». Αυτό ήταν. Η φεμινιστική επανάσταση, μόλις ξεκίνησε κι η περιθωριοποίηση της γυναίκας, τουλάχιστον για 90 λεπτά, συνετρίβη. «Είναι αυτές που κέρδισαν απόψε. Με την ελπίδα πως είναι οι πρώτες από τις πολλές», έγραψε στο twitter ο αρχηγός της Εθνικής Ισπανίας, Σέρχιο Ράμος. Η Σάρα πόσταρε κι αυτή «κλαίω από τη χαρά μου, τι ευτυχία Θεέ μου σε μια χώρα που δεν ξέρεις τι είναι ευτυχία»…
Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν μια κόπια αυτής των δυτικών κοινωνιών. Βαμμένες στο πρόσωπο με τη σημαία της πατρίδας τους, selfie (εννοείται) και πολλές χωρίς μαντήλα! Αυτό πείραξε πολύ τους «θεοκρατούντες» κυβερνήτες. Και ενώ αυτά συνέβαιναν στο αχανές γήπεδο της Τεχεράνης, η ιρανική τηλεόραση μετέδιδε το παιχνίδι με δέκα λεπτά καθυστέρηση. Γιατί; Διότι έπρεπε να επεξεργαστεί τις εικόνες από την κερκίδα! Δεν ήταν δυνατόν να πρόβαλε στο λαό σέξι παρουσίες από τη Ρωσία, την Κολομβία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και σκανδαλιστεί ο λαός. Κι όχι μόνο αυτές, οι ξένες, αλλά και οι Ιρανές! Πόσες και πόσες φορές ο φακός δεν εστίασε σε μια Ιρανή καλλονή, η οποία παρέλυσε ολόκληρο το νευρικό σύστημα των ανδρών σε όλη την υφήλιο. Πιθανόν να είναι εμιγκρές, πιθανόν και να μην ήταν και εκεί να ανακάλυψε την ελευθερία. Ήταν η «θεϊκή» Σάρα. Αυτή που ύψωσε το πανό στο γήπεδο της Αγίας Πετρούπολης «αφήστε τις Ιρανές να μπουν στο γήπεδο». Η αλήθεια είναι, όπως η ίδια είπε, ότι προσπάθησαν οι ρωσικές αρχές να της το κατάσχουν, γιατί, λέει, περιείχε πολιτικό μήνυμα. Η Σάρα κατάφερε και το τρύπωσε μέσα για να το δει ο κόσμος όλος. Μήπως και αλλάξει και ο κόσμος και οι γυναίκες του Ιράν.