Σύμπτωση ή όχι; Ποτέ δεν θα μάθουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αριθμός «7» κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα σε θρησκείες, φιλοσόφους, επιστήμονες και μύστες.
Δέκα περιπτώσεις ιερότητας του αριθμού επτά, μέσα από τις θρησκείες, την αστρονομία και τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.
- Για τους Πυθαγόρειους, είναι «αμήτωρ» αριθμός -δεν προκύπτει δηλαδή από γινόμενο– και σύμβολο της τελειότητας, γιατί είναι άθροισμα του 3 και του 4, που εκφράζουν τα δύο τέλεια σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο.
- Οι αρχαίοι Έλληνες συσχέτιζαν το επτά με τη λατρεία του Απόλλωνα και της Σελήνης, παρατηρώντας πως κάθε φάση της διαρκεί επτά ημέρες.
- Επτά ήταν οι ορατοί με γυμνό μάτι πλανήτες, τα άστρα της Μεγάλης και της Μικρής Aρκτου και παρατηρήθηκαν εξίσου από Ασσύριους, Βαβυλώνιους, Φοίνικες, Ινδούς και Πέρσες, που θεωρούσαν τον αριθμό ιερό.
- Την έβδομη μέρα έδιναν όνομα στα νεογέννητα και κάθε έβδομη μέρα θυσίαζαν οι Σπαρτιάτες στον Απόλλωνα.
- Οι Αιγύπτιοι μέτρησαν επτά διακλαδώσεις στον Νείλο αλλά και επτά ήταν και οι σκορπιοί της θεάς Iσιδας.
- Επτά ήταν οι μέρες της Δημιουργίας, τα θαύματα του Ιησού (στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη) και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.
- Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Βούδας έκανε ως νεογνό επτά βήματα.
- Επτά είναι οι πύλες της Κολάσεως, όπως και τα επίπεδα (βασίλεια) του Παραδείσου, τα οποία φυλάσσουν αντίστοιχα οι επτά αρχάγγελοι.
- Για τους Εβραίους, επτά μέρες διαρκούν οι γιορτές της σκηνοπηγίας, επτά χρόνια το Σαββατικό έτος και επτά τέτοια έτη αποτελούν το Ιωβηλαίο. Η περιτομή των αγοριών τους γίνεται την έβδομη μέρα από τη γέννησή τους.
- Κάθε μουσουλμάνος οφείλει να προσκυνήσει επτά φορές στη Μέκκα, να προσεύχεται επτά φορές τη μέρα και να έχει έως και επτά γυναίκες.