Εντυπώσεις από την αξιόλογη, διαφορετική και μεταμοντέρνα παράσταση – μεταφορά του αριστουργήματος του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα στο θέατρο «Θησείο».
«Ο Ξένος», σύγγραμμα του αξεπέραστου Γάλλου συγγραφέα, φιλοσόφου και λογοτέχνη βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957, Αλμπέρ Καμύ, έγινε θεατρικό έργο στο Θέατρο «Θησείο» με αριστουργηματικό τρόπο. Σε αυτόν το τόσο ιδιαίτερο χώρο, ένα μικρό θέατρο 100 θέσεων περίπου που μοιάζει με κλειστό γηπεδάκι με κερκίδα, συντελείται μία μυσταγωγία από τους Σπύρο Δέτσικα και Βασίλη Τρυφουλτσάνη, σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Καζάζου, δραματουργική επεξεργασία και επιμέλεια φωτισμών Karol Jarek και μετάφραση Αντώνη Γαλέου.
Η επιτυχία ή όχι μιας θεατρικής παράστασης, λένε οι ειδικοί, φαίνεται πάντα στο χειροκρότημα, την ένταση και τις επαναλήψεις. Φάνηκε. Τρυφουλτσάνης και Δέτσικας αποθεώθηκαν από το κοινό για το ρεσιτάλ υποκριτικής. Αποχαιρέτησαν το κοινό τρεις φορές, μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο ανήσυχα του 20ου αιώνα και αντιπροσωπεύει την εξέγερση ενάντια στον παραλογισμό του κόσμου. Άλλωστε, ο Αλμπέρ Καμύ θεωρείται ένας από τους πρώτους που έθεσαν το θέμα του παραλογισμού. Αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο Καμύ: «Ξένος – ποιος μπορεί να γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η λέξη; Διανοούμενος – αυτός που χωρίζεται σε δύο. Χαίρομαι που είμαι δύο. Ο ήλιος, μου έμαθε πως η ιστορία δεν είναι το παν».
Η σκηνοθέτης Αλεξάνδρα Καζάζου επισημαίνει: «Δύο ηθοποιοί επί σκηνής αφηγούνται την ιστορία του Ξένου μέσα από τις ρωγμές της μνήμης. Όλες οι λέξεις και οι εκδοχές των γεγονότων στην ιστορία του Ξένου είναι σωστές αλλά όχι αληθινές. Η αλήθεια βρίσκεται ανάμεσα στο ναι και στο όχι, είναι ένας ουδέτερος αριθμός χωρίς το συν ή το πλην και δεν σχετίζεται με καμία αξία, αλλά μόνο με την ύπαρξη στην πιο απλή της κατάσταση. Η αλήθεια δεν είναι ούτε ενοχή ούτε αθωότητα, ούτε βιογραφία, ούτε ψυχολογία, ούτε ποινικός κώδικας, είναι ο Μερσώ. Είναι η ύπαρξη, η προσωπική εμπειρία, η στιγμή, το αίμα, η λάμψη του ήλιου, η αλήθεια δεν είναι ούτε ηθική, ούτε ανήθικη. Η αλήθεια είναι υπαρξιακή. Αυτή την αλήθεια υπερασπίζεται ο Μερσώ, σιωπώντας». Όλα αυτά τα περικλείει στον τίτλο «Υπάρχει φως στην σκιά»;
Η καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2020 από τον φωτογράφο, φωτιστή και δραματολόγο του θεάτρου Karol Jarek και απο την ηθοποιό σκηνοθέτη και παιδαγωγό του θεάτρου Αλεξάνδρα Καζάζου. Η δραστηριότητα της ομάδας είναι καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού, και κοινωνικού χαρακτήρα.
Η μεγάλη επιθυμία ήταν να υπάρξει ένας χώρος που να ευνοεί τη δημιουργία, ανάπτυξη και προώθηση σύγχρονων και πειραματικών μεθόδων στον τομέα του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Επίσης η ομάδα θέλει να ερευνήσει προς την κατεύθυνση μίας Αλληλοσυμπληρωματικής Τέχνης οπού η βασική της αρχή είναι η αναγνώριση όλων των καλλιτεχνικών ειδών, μορφών και μέσων (θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες) ως αυτόνομους και ισάξιους συνεργάτες. Η δραστηριότητα της Transatlantic έχει την βάση της στην Αθήνα αλλά στόχος της είναι να δραστηριοποιείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας υποστηρίζοντας την καλλιτεχνική αποκέντρωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι καλλιτέχνες είναι επίσης ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας Teatr Andra που έχει την βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από Τούρκους, Έλληνες και Πολωνούς καλλιτέχνες, ενώ μετράει, εκτός άλλων δραστηριοτήτων, δύο θεατρικές παραγωγές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε: www.teatrandra.com.
Οι παραστάσεις ξεκίνησαν από τις 10 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 15 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Γενική είσοδος, 10 ευρώ, κλείστε το εισιτήριο σας εδώ