fbpx
Friday, May 9, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Τριφυλία, γη της Επαγγελίας!

Θανάσης Αντωνίου by Θανάσης Αντωνίου
January 5, 2023
in Food, Travel
Τριφυλία, γη της Επαγγελίας!
4
SHARES
358
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μικρό οδοιπορικό και χαλαρό ταξίδι στη μαγευτική γωνιά της Πελοποννήσου, την ελληνική «Τοσκάνη» που αλλάζει το προφίλ της και μετατρέπεται σε παράδεισο τουρισμού και γαστρονομίας.  

Ο ταξιδιώτης που θα βγει από την Εθνική Οδό Κυπαρισσίας – Πύλου και θα χωθεί μέσα στους κάθετους δρόμους της Τριφυλίας πολύ γρήγορα θα χαθεί μέσα στα απέραντα κτήματα και τις αγροικίες που ξεφυτρώνουν σαν μικρά λευκά κύματα μέσα σε μια καταπράσινη θάλασσα ελαιόδεντρων. Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της χώρας η οποία μεταβαίνει με γοργούς ρυθμούς από ένα παραγωγικό μοντέλο που συρρικνώνεται (γεωργία / κτηνοτροφία) σε ένα άλλο που τώρα γιγαντώνεται (τουρισμός / εστίαση).

Περίπου 4 ώρες μακριά από την Αθήνα αν χρησιμοποιήσει κανείς τη συγκοινωνία, η περιοχή δεν αποτελεί έναν μονοήμερο προορισμό που καλύπτει τις ανάγκες της απόδρασης αλλά μια ευρύτερη περιοχή που χρειάζεται θέληση, υπομονή και επιμονή για να την αποκρυπτογραφήσει κάποιος. Δεν έχει την άγρια ομορφιά των βορειότερων ηπειρωτικών περιοχών της χώρας ή τη δωρικότητα των νησιωτικών συμπλεγμάτων, αλλά η Τριφυλία αποπνέει τον αέρα της πελοποννησιακής αφθονίας και αντιπροσωπεύει την ευωχία των Κυριακάτικων γευμάτων γύρω από ένα τραπέζι, κάτω από μια κληματαριά, στη μέση ενός κατάφυτου κτήματος.

Ο Νίκος Τζωρτζίνης στο κατάστημά του στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.

Είπαμε όμως, το μοντέλο αλλάζει και η περιοχή απομακρύνεται σταδιακά από την πρωτογενή παραγωγή (ή τη μεταποίηση) προς την προσφορά υπηρεσιών στον τουρισμό. Υπάρχουν, βέβαια, πρόσωπα που συνδέουν τις δύο «βιομηχανίες» κι επιμένουν να τις υπηρετούν, όπως ο ξενοδόχος, εστιάτορας και τυροκόμος Νικόλαος Τζωρτζίνης. Εδώ και τέσσερα χρόνια ασχολείται με μια επιχείρηση τυροκομίας την οποία μέχρι τότε διεύθυνε ο θείος του. Ο ίδιος, πριν από τη δραστηριοποίησή του στην τυροκομία, επιχειρούσε κι επιχειρεί ακόμη στην μαζική εστίαση και τον τουρισμό με το εστιατόριο Φάρος και ξενοδοχειακή μονάδα στην Μαραθόπολη Μεσσηνίας. «Την τυροκομία μού τη δίδαξε ο θείος μου, κοντά στον οποίο εργαζόμουν τον χειμώνα, που η δουλειά στο εστιατόριο υποχωρούσε» μας λέει ο Ν. Τζωρτζίνης τον οποίο συναντήσαμε στο κατάστημα λιανικής που διατηρεί στο κέντρο των Γαργαλιάνων. «Ήθελα πολύ να εργαστώ εκεί, παρά το γεγονός ότι είχα αρκετή δουλειά στην εστίαση και τον τουρισμό. Αποφάσισα, λοιπόν, να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση. Ήταν μια νέα δραστηριότητα κι ευτυχώς πάει πολύ καλά μέχρι σήμερα» σχολιάζει. Ο Ν. Τζωρτζίνης παράγει φέτα ΠΟΠ, γιαουρτάκια, κρέμες και ρυζόγαλα, μυζήθρα, ανθότυρο, γραβιέρες, κατσικίσιο τυρί αλλά και το δημοφιλές «Μπατζαλάνι», τυρί από πρόβειο γάλα που μοιάζει με το ταλαγάνι. Το κατάστημά του επισκέπτονται καθημερινά, εκτός από τους ντόπιους και αρκετοί τουρίστες για να προμηθευτούν τα ιδιαίτερα τυροκομικά προϊόντα του.

Ο οινοποιός Θοδωρής Δερέσκος στο κτήμα τους στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.

Κλεισμένο μέσα σε μια πανέμορφη κοιλάδα με αμπέλια που ανεβοκατεβαίνουν σε μικρούς λοφίσκους, το Κτήμα Δερέσκου στην Φλόκα, έναν οικισμό έξω από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, μοιάζει να έχει βγει από καρτ-ποστάλ της Τοσκάνης. Το τοπίο είναι μαγευτικό. Η πραγματικότητα, όμως, που βιώνει ο παραγωγός δεν είναι ειδυλλιακή. Ο Θοδωρής Δερέσκος εξηγεί: «Δυστυχώς η παραγωγή σταφυλιού είναι μικρή. Στην Μεσσηνία έχει ‘φύγει’ τις τελευταίες δεκαετίες το 50% των αμπελώνων. Ξεριζωθήκανε! Φεύγουν κι οι παλιοί παραγωγοί μαζί τους». Ο ίδιος όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά σκοπεύει να αυξήσει τη γη που καλλιεργεί. «Μπορείς να διορθώσεις αρκετά πράγματα στο οινοποιείο, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχεις καλή πρώτη ύλη δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Για να φτιάξεις ένα ‘μεγάλο’ κρασί, χρειάζεται ένας πολύ καλός αμπελώνας», υποστηρίζει. Σήμερα παράγει έξι κρασιά σε μια συνολική ποσότητα  που κυμαίνεται από 50.000 μέχρι 60.000 φιάλες τον χρόνο ενώ από το 2019 στο Κτήμα Δερέσκου έχει οργανωθεί πρόγραμμα επισκέψεων που περιλαμβάνει  γευσιγνωσίες, ξενάγηση στους αμπελώνες και τη γραμμή παραγωγής και οινοποίησης.

Εγκαταλελειμμένες δεξαμενές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Γιάλοβα η οποία στο παρελθόν ήταν κέντρο εξαγωγικού εμπορίου για όλη την Πελοπόννησο. Σήμερα διαπρέπει στον τουρισμό.

Αφήσαμε τελευταία την Εστίαση, αυτή που καλείται να δώσει γεύση, μυρωδιά και ποιότητα στην εμπειρία παραμονής των χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν πλέον τη Μεσσηνία. Η έναρξη λειτουργίας του κορυφαίου ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino και η προωθητική δύναμη από τα εξαιρετικά εστιατόρια που ήδη λειτουργούν από χρόνια στις εγκαταστάσεις του, αλλάζουν την εστίαση στην ευρύτερη περιοχή. Αξιόλογα νέα εστιατόρια, όμως, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα παραθαλάσσια θέρετρα όπως η Μαραθόπολη και η Γιάλοβα ενώ ο άνεμος ανανέωσης έχει φυσήξει και στο εσωτερικό της Τριφυλίας, στους Γαργαλιάνους για παράδειγμα. Εκεί συναντήσαμε τον Βασίλη Αγγελόπουλο ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη λειτουργούν όλο τον χρόνο το all day café- restaurant IL CENTRO. «Ξεκινάμε το πρωί με καφέ και πρωινό, το μεσημέρι βγάζουμε μαγειρευτά και το βράδυ έχουμε πιάτα της ώρας, όπως γουρουνοπούλα, αλλά και βάφλες, κρέπες κ.ά.» μας λέει ο Βασίλης Αγγελόπουλος. Στα άμεσα σχέδια των δύο αδελφών είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου στα κτήρια όπου στεγάζονταν στο παρελθόν τα Ιαματικά Νερά Βρωμονερίου. Εκεί σκοπεύουν να δημιουργήσουν ξενοδοχείο, σύγχρονο χώρο γευσιγνωσίας και εστιατόριο. Ο χώρος αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες που θα επιλέξουν όχι μόνο να μείνουν στην όμορφη Μεσσηνία, αλλά και να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, να γευτούν παραδοσιακά πιάτα και να μαγειρέψουν κι οι ίδιοι με τη βοήθεια επώνυμων σεφ, που θα συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα. «Το επίπεδο της εστίασης έχει ανέβει στην περιοχή και ειδικά στην πόλη μας. Πρέπει να προσφέρουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, διότι συνολικά το επίπεδο έχει ανέβει στην περιοχή μας. Έχουμε, πλέον, να ανταγωνιστούμε πολύ καλά εστιατόρια στην Πύλο, την Γιάλοβα, την Μαραθόπολη» σχολιάζει ο Βασίλης Αγγελόπουλος.

Τα αδέλφια Αγγελόπουλοι στο κατάστημά τους IL CENTRO στους Γαργαλιάνους.

Πράγματι, το τελευταίο διάστημα, η ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας έχει μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό και πολλοί από τους επισκέπτες αναζητούν παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελιές, ελαιόλαδο, κρασί, μέλι και σύκα, ενώ η γουρουνοπούλα, σήμα κατατεθέν της Μεσσηνιακής γαστρονομίας, είναι ψηλά στις προτιμήσεις τους. «Ακόμα και οι ελίτ πελάτες του Costa Navarino κάνουν εξορμήσεις στην τριγύρω περιοχή για να γνωρίσουν από κοντά τον γευστικό πλούτο που διαθέτουμε» μας λέει με ικανοποίηση ο Βασίλης Αγγελόπουλος που βλέπει καθημερινά στο εστιατόριό του νέα πρόσωπα που αναζητούν μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Η γη και η παραγωγική μηχανή της Τριφυλίας είναι έτοιμες, ο διατροφικός πολιτισμός της περιοχής είναι πλούσιος, η τουριστική ανάπτυξη έχει πλέον απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων του τόπου Τριφυλίας, τώρα πρέπει να ριχτούν στην μάχη και οι επιχειρηματίες.

Tags: ΕστίασηΠελοπόννησοςΤαξίδι
Previous Post

Είδαμε το «Photograph 51» στο Θέατρο Τέχνης

Next Post

Αποχαιρετισμός στη Vivienne Westwood (1941 – 2022)

Next Post
Αποχαιρετισμός στη Vivienne Westwood (1941 – 2022)

Αποχαιρετισμός στη Vivienne Westwood (1941 - 2022)

Το στοιχειωμένο σπίτι στο Χαλάνδρι

Το στοιχειωμένο σπίτι στο Χαλάνδρι

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Πώς η βιομηχανία της γρήγορης μόδας βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

Πώς η βιομηχανία της γρήγορης μόδας βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

by Αθηνά Φερεντίνου
May 29, 2023
0

Σε έναν κόσμο που απειλείται συνεχώς από την κλιματική κρίση, η βιομηχανία της μόδας είναι χρεωμένη με ένα σημαντικό μερίδιο...

Basic RGB

Η βασίλισσα της καρδιάς μας

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
February 4, 2021
0

Το "The Crown", η Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά στις φετινές Χρυσές Σφαίρες, απέδειξε τη δημοφιλία της Ελισάβετ, που τον Απρίλιο θα κλεισει...

Έτσι θα μείνετε για πάντα νέοι!

Έτσι θα μείνετε για πάντα νέοι!

by Zeitgeist Team
October 19, 2021
0

Παρότι το για «πάντα» δεν υπάρχει, ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει για πάντα; Η επιστήμη έχει καταλήξει ότι αυτά...

Ο αόρατος κόσμος των αγγέλων  

Ο αόρατος κόσμος των αγγέλων  

by Zeitgeist Team
December 24, 2021
0

Τι λέει ο Χριστιανισμός και ειδικότερα η Ορθόδοξη θεολογία για τα αγγελικά πλάσματα και τον κόσμο των ασώματων όντων που...

14 λόγοι για να ανακαλύψεις το Μαϊάμι της Ελλάδας

14 λόγοι για να ανακαλύψεις το Μαϊάμι της Ελλάδας

by Άλκης Φιτσόπουλος
July 18, 2024
0

Δεν είναι κοσμικός, ούτε θεωρείται trendy και σπανίως τα media θα κάνουν αφιερώματα σε αυτόν. Κι όμως, ο Αγιόκαμπος είναι...

Ο αγώνας για μια πιο βιώσιμη γκαρνταρόμπα συνεχίζεται!

Ο αγώνας για μια πιο βιώσιμη γκαρνταρόμπα συνεχίζεται!

by Zeitgeist Team
March 1, 2020
0

Η βιωσιμότητα («sustainability») αναδεικνύεται σταδιακά σαν μια από τις πιο κρίσιμες λέξεις της σύγχρονης περιόδου και η επιχειρηματικότητα την αγκαλιάζει...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ένα βράδυ «Στην παλιά εθνική»

Ένα βράδυ «Στην παλιά εθνική»

May 7, 2025
Παλέρμο: Η σύνθεση των αντιθέσεων 

Παλέρμο: Η σύνθεση των αντιθέσεων 

May 6, 2025
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο

May 6, 2025
Ανοιξιάτικο πάρτυ γεμάτο ρυθμό

Ανοιξιάτικο πάρτυ γεμάτο ρυθμό

May 2, 2025
Η ποπ κουλτούρα στον 21ο αιώνα

Η ποπ κουλτούρα στον 21ο αιώνα

May 2, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp