fbpx
Friday, January 27, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Τριφυλία, γη της Επαγγελίας!

Θανάσης Αντωνίου by Θανάσης Αντωνίου
January 5, 2023
in Food, Travel
Τριφυλία, γη της Επαγγελίας!
3
SHARES
314
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μικρό οδοιπορικό και χαλαρό ταξίδι στη μαγευτική γωνιά της Πελοποννήσου, την ελληνική «Τοσκάνη» που αλλάζει το προφίλ της και μετατρέπεται σε παράδεισο τουρισμού και γαστρονομίας.  

Ο ταξιδιώτης που θα βγει από την Εθνική Οδό Κυπαρισσίας – Πύλου και θα χωθεί μέσα στους κάθετους δρόμους της Τριφυλίας πολύ γρήγορα θα χαθεί μέσα στα απέραντα κτήματα και τις αγροικίες που ξεφυτρώνουν σαν μικρά λευκά κύματα μέσα σε μια καταπράσινη θάλασσα ελαιόδεντρων. Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της χώρας η οποία μεταβαίνει με γοργούς ρυθμούς από ένα παραγωγικό μοντέλο που συρρικνώνεται (γεωργία / κτηνοτροφία) σε ένα άλλο που τώρα γιγαντώνεται (τουρισμός / εστίαση).

Περίπου 4 ώρες μακριά από την Αθήνα αν χρησιμοποιήσει κανείς τη συγκοινωνία, η περιοχή δεν αποτελεί έναν μονοήμερο προορισμό που καλύπτει τις ανάγκες της απόδρασης αλλά μια ευρύτερη περιοχή που χρειάζεται θέληση, υπομονή και επιμονή για να την αποκρυπτογραφήσει κάποιος. Δεν έχει την άγρια ομορφιά των βορειότερων ηπειρωτικών περιοχών της χώρας ή τη δωρικότητα των νησιωτικών συμπλεγμάτων, αλλά η Τριφυλία αποπνέει τον αέρα της πελοποννησιακής αφθονίας και αντιπροσωπεύει την ευωχία των Κυριακάτικων γευμάτων γύρω από ένα τραπέζι, κάτω από μια κληματαριά, στη μέση ενός κατάφυτου κτήματος.

Ο Νίκος Τζωρτζίνης στο κατάστημά του στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.

Είπαμε όμως, το μοντέλο αλλάζει και η περιοχή απομακρύνεται σταδιακά από την πρωτογενή παραγωγή (ή τη μεταποίηση) προς την προσφορά υπηρεσιών στον τουρισμό. Υπάρχουν, βέβαια, πρόσωπα που συνδέουν τις δύο «βιομηχανίες» κι επιμένουν να τις υπηρετούν, όπως ο ξενοδόχος, εστιάτορας και τυροκόμος Νικόλαος Τζωρτζίνης. Εδώ και τέσσερα χρόνια ασχολείται με μια επιχείρηση τυροκομίας την οποία μέχρι τότε διεύθυνε ο θείος του. Ο ίδιος, πριν από τη δραστηριοποίησή του στην τυροκομία, επιχειρούσε κι επιχειρεί ακόμη στην μαζική εστίαση και τον τουρισμό με το εστιατόριο Φάρος και ξενοδοχειακή μονάδα στην Μαραθόπολη Μεσσηνίας. «Την τυροκομία μού τη δίδαξε ο θείος μου, κοντά στον οποίο εργαζόμουν τον χειμώνα, που η δουλειά στο εστιατόριο υποχωρούσε» μας λέει ο Ν. Τζωρτζίνης τον οποίο συναντήσαμε στο κατάστημα λιανικής που διατηρεί στο κέντρο των Γαργαλιάνων. «Ήθελα πολύ να εργαστώ εκεί, παρά το γεγονός ότι είχα αρκετή δουλειά στην εστίαση και τον τουρισμό. Αποφάσισα, λοιπόν, να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση. Ήταν μια νέα δραστηριότητα κι ευτυχώς πάει πολύ καλά μέχρι σήμερα» σχολιάζει. Ο Ν. Τζωρτζίνης παράγει φέτα ΠΟΠ, γιαουρτάκια, κρέμες και ρυζόγαλα, μυζήθρα, ανθότυρο, γραβιέρες, κατσικίσιο τυρί αλλά και το δημοφιλές «Μπατζαλάνι», τυρί από πρόβειο γάλα που μοιάζει με το ταλαγάνι. Το κατάστημά του επισκέπτονται καθημερινά, εκτός από τους ντόπιους και αρκετοί τουρίστες για να προμηθευτούν τα ιδιαίτερα τυροκομικά προϊόντα του.

Ο οινοποιός Θοδωρής Δερέσκος στο κτήμα τους στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.

Κλεισμένο μέσα σε μια πανέμορφη κοιλάδα με αμπέλια που ανεβοκατεβαίνουν σε μικρούς λοφίσκους, το Κτήμα Δερέσκου στην Φλόκα, έναν οικισμό έξω από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, μοιάζει να έχει βγει από καρτ-ποστάλ της Τοσκάνης. Το τοπίο είναι μαγευτικό. Η πραγματικότητα, όμως, που βιώνει ο παραγωγός δεν είναι ειδυλλιακή. Ο Θοδωρής Δερέσκος εξηγεί: «Δυστυχώς η παραγωγή σταφυλιού είναι μικρή. Στην Μεσσηνία έχει ‘φύγει’ τις τελευταίες δεκαετίες το 50% των αμπελώνων. Ξεριζωθήκανε! Φεύγουν κι οι παλιοί παραγωγοί μαζί τους». Ο ίδιος όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά σκοπεύει να αυξήσει τη γη που καλλιεργεί. «Μπορείς να διορθώσεις αρκετά πράγματα στο οινοποιείο, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχεις καλή πρώτη ύλη δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Για να φτιάξεις ένα ‘μεγάλο’ κρασί, χρειάζεται ένας πολύ καλός αμπελώνας», υποστηρίζει. Σήμερα παράγει έξι κρασιά σε μια συνολική ποσότητα  που κυμαίνεται από 50.000 μέχρι 60.000 φιάλες τον χρόνο ενώ από το 2019 στο Κτήμα Δερέσκου έχει οργανωθεί πρόγραμμα επισκέψεων που περιλαμβάνει  γευσιγνωσίες, ξενάγηση στους αμπελώνες και τη γραμμή παραγωγής και οινοποίησης.

Εγκαταλελειμμένες δεξαμενές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Γιάλοβα η οποία στο παρελθόν ήταν κέντρο εξαγωγικού εμπορίου για όλη την Πελοπόννησο. Σήμερα διαπρέπει στον τουρισμό.

Αφήσαμε τελευταία την Εστίαση, αυτή που καλείται να δώσει γεύση, μυρωδιά και ποιότητα στην εμπειρία παραμονής των χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν πλέον τη Μεσσηνία. Η έναρξη λειτουργίας του κορυφαίου ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino και η προωθητική δύναμη από τα εξαιρετικά εστιατόρια που ήδη λειτουργούν από χρόνια στις εγκαταστάσεις του, αλλάζουν την εστίαση στην ευρύτερη περιοχή. Αξιόλογα νέα εστιατόρια, όμως, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα παραθαλάσσια θέρετρα όπως η Μαραθόπολη και η Γιάλοβα ενώ ο άνεμος ανανέωσης έχει φυσήξει και στο εσωτερικό της Τριφυλίας, στους Γαργαλιάνους για παράδειγμα. Εκεί συναντήσαμε τον Βασίλη Αγγελόπουλο ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη λειτουργούν όλο τον χρόνο το all day café- restaurant IL CENTRO. «Ξεκινάμε το πρωί με καφέ και πρωινό, το μεσημέρι βγάζουμε μαγειρευτά και το βράδυ έχουμε πιάτα της ώρας, όπως γουρουνοπούλα, αλλά και βάφλες, κρέπες κ.ά.» μας λέει ο Βασίλης Αγγελόπουλος. Στα άμεσα σχέδια των δύο αδελφών είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου στα κτήρια όπου στεγάζονταν στο παρελθόν τα Ιαματικά Νερά Βρωμονερίου. Εκεί σκοπεύουν να δημιουργήσουν ξενοδοχείο, σύγχρονο χώρο γευσιγνωσίας και εστιατόριο. Ο χώρος αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες που θα επιλέξουν όχι μόνο να μείνουν στην όμορφη Μεσσηνία, αλλά και να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, να γευτούν παραδοσιακά πιάτα και να μαγειρέψουν κι οι ίδιοι με τη βοήθεια επώνυμων σεφ, που θα συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα. «Το επίπεδο της εστίασης έχει ανέβει στην περιοχή και ειδικά στην πόλη μας. Πρέπει να προσφέρουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, διότι συνολικά το επίπεδο έχει ανέβει στην περιοχή μας. Έχουμε, πλέον, να ανταγωνιστούμε πολύ καλά εστιατόρια στην Πύλο, την Γιάλοβα, την Μαραθόπολη» σχολιάζει ο Βασίλης Αγγελόπουλος.

Τα αδέλφια Αγγελόπουλοι στο κατάστημά τους IL CENTRO στους Γαργαλιάνους.

Πράγματι, το τελευταίο διάστημα, η ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας έχει μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό και πολλοί από τους επισκέπτες αναζητούν παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελιές, ελαιόλαδο, κρασί, μέλι και σύκα, ενώ η γουρουνοπούλα, σήμα κατατεθέν της Μεσσηνιακής γαστρονομίας, είναι ψηλά στις προτιμήσεις τους. «Ακόμα και οι ελίτ πελάτες του Costa Navarino κάνουν εξορμήσεις στην τριγύρω περιοχή για να γνωρίσουν από κοντά τον γευστικό πλούτο που διαθέτουμε» μας λέει με ικανοποίηση ο Βασίλης Αγγελόπουλος που βλέπει καθημερινά στο εστιατόριό του νέα πρόσωπα που αναζητούν μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Η γη και η παραγωγική μηχανή της Τριφυλίας είναι έτοιμες, ο διατροφικός πολιτισμός της περιοχής είναι πλούσιος, η τουριστική ανάπτυξη έχει πλέον απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων του τόπου Τριφυλίας, τώρα πρέπει να ριχτούν στην μάχη και οι επιχειρηματίες.

Tags: ΤαξίδιΕστίασηΠελοπόννησος
Previous Post

Είδαμε το «Photograph 51» στο Θέατρο Τέχνης

Next Post

Αποχαιρετισμός στη Vivienne Westwood (1941 – 2022)

Next Post
Αποχαιρετισμός στη Vivienne Westwood (1941 – 2022)

Αποχαιρετισμός στη Vivienne Westwood (1941 - 2022)

Το στοιχειωμένο σπίτι στο Χαλάνδρι

Το στοιχειωμένο σπίτι στο Χαλάνδρι

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Τα κρασιά της Κρήτης

Τα κρασιά της Κρήτης

by Μόδεστος Κούρτης
June 9, 2022
0

Το αμπελοτόπι, οι ποικιλίες, τα χαρακτηριστικά τους και οι οινικές εξελίξεις από το μεγαλύτερο νησί της χώρας και μία από...

Matsusaka, το διαμάντι του κρέατος

Matsusaka, το διαμάντι του κρέατος

by Μόδεστος Κούρτης
December 2, 2020
0

Το ακριβότερο ιαπωνικό brand κρέατος έχει ονομασία προέλευσης, υψηλό ποσοστό ενδομυϊκού λίπους και απαράμιλλο γευστικό βάθος. Ποια είναι εκείνα τα...

7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την κουζίνα της Αργεντινής

7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την κουζίνα της Αργεντινής

by Μόδεστος Κούρτης
February 19, 2022
0

Στη μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής το ταγκό είναι ο πιο ερωτικός χορός, το ποδόσφαιρο το πιο παθιασμένο στη Γη...

Γιάννης Κότσιρας: «Αγαπώ την κουλτούρα, αλλά προτιμώ τα πιο απλά πράγματα» 

Γιάννης Κότσιρας: «Αγαπώ την κουλτούρα, αλλά προτιμώ τα πιο απλά πράγματα» 

by Γιώργος Κοβός
April 24, 2021
0

Ο αγαπημένος ερμηνευτής μιλάει στο Zeitgeist για την άγνωστη ζωή του, σχολιάζει όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και συγκινεί...

Beverage World & Lavazza: Άλλα 10 χρόνια μαζί

Beverage World & Lavazza: Άλλα 10 χρόνια μαζί

by Zeitgeist Team
October 15, 2021
0

Επεκτείνεται η συνεργασία της εταιρείας για τη διανομή του εκλεκτού ιταλικού καφέ στην Ελλάδα, μετά την ώθηση που έδωσε στον...

pexels-abhishek-verma-670261

Η ανεπιτήδευτη μεγαλοπρέπεια της Μαδρίτης

by Παντελής Περιβολάρης
June 16, 2021
0

Εκεί που το τοπικό χρώμα ανακατεύεται με το ευρωπαϊκό στυλ, η αριστοκρατική αύρα με το urban στοιχείο, το φλαμένκο με...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Ο Γκορμπατσόφ που εκτέλεσε και εκτελέστηκε

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Άλκης Φιτσόπουλος

Άλκης Καμπανός: ένας χρόνος μετά

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
July 27, 2022
0

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

by Βανέσα Αποστολίδου
October 19, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ποιος δεν φοβάται την επαγγελματική εξουθένωση;

Ποιος δεν φοβάται την επαγγελματική εξουθένωση;

January 24, 2023
Η Βούδα και η Πέστη σε άσπρο – μαύρο

Η Βούδα και η Πέστη σε άσπρο – μαύρο

January 23, 2023
Άλκης Καμπανός: ένας χρόνος μετά

Άλκης Καμπανός: ένας χρόνος μετά

January 23, 2023
10 απίστευτες φωτογραφίες από την Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα

10 απίστευτες φωτογραφίες από την Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα

January 23, 2023
Γιατί όλοι μιλάνε για την Pomona;

Γιατί όλοι μιλάνε για την Pomona;

January 19, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp