Κηπευτικά, λαχανικά, μυρωδικά, μπορούν να καρποφορήσουν μέσα σε ένα παρτέρι ή σε μια γλάστρα του αστικού σου μπαλκονιού.
Τα λαχανικά και τα μυρωδικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, προσφέροντας υγιεινές επιλογές γεμάτες αρώματα! Και τι καλύτερο από το να ακολουθείς ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής που θα αποτελείται από κηπευτικά που θα βρίσκεις στη βεράντα σου ή έξω από το παράθυρό σου; Είχες φανταστεί ποτέ ότι με απλά βήματα θα τα κατάφερνες και εσύ;
Η άνοιξη με το ήπιο κλίμα που έχει, βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν ομαλά και γρήγορα. Ταυτόχρονα όμως κάνοντας κηπουρική, θα γεμίσεις κι εσύ με χρώμα την καθημερινότητά σου και θα έχεις με μια κίνηση έτοιμα τα λαχανικά και τα αρωματικά που καταναλώνεις μέσα στη μέρα σου.
Θα ξεκινήσω με τις ντομάτες, την αγαπημένη μου βάση σχεδόν για τα πάντα. Μπορείς να τις φυτέψεις χρησιμοποιώντας απλώς λίγους σπόρους από καρπό που έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Με το ελαφρύ πότισμα, καθώς και με τον λαμπερό ήλιο της άνοιξης, μέσα σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτοι βλαστοί.
Η ντομάτα είναι ένα λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος φαγητών, σε κομμάτια ή τριμμένη, σε σάλτσες, στο φούρνο ή την κατσαρόλα. Η πιο ανοιξιάτικη – καλοκαιρινή επιλογή, όμως, πιστεύω ότι είναι στη σαλάτα, όπου θα συνδυαστεί μαζί με άλλα λαχανικά όπως…
Τις πιπεριές! Οι πιπεριές, με τα τόσα διαφορετικά χρώματα, μπορούν να συμπληρώσουν γευστικά τις σαλάτες σου, δίνοντας τραγανή υφή, αλλά και να μαγειρευτούν μέσα στα λαδερά φαγητά που φτιάχνεις. Γλυκές ή καυτερές, τα χρώματα που μπορείς να τις βρεις θα χορτάσουν πρώτα απ’ όλα τα μάτια σου! Η καλλιέργειά τους γίνεται και πάλι από το σπόρο που θα βρεις μέσα στον καρπό. Και το ζεστό κλίμα που επικρατεί την άνοιξη ενδείκνυται για μια καλή συγκομιδή.
Και αν θες να αρωματίσεις τις διατροφικές σου συνήθειες, τότε σου έχω τρεις επιλογές. Για αρχή ο μαϊντανός, το βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και να προσφέρει πολλά. Ωμό σε πολίτικες σαλάτες, ως και μαγειρεμένο στη κατσαρόλα ή το ταψί, ο μαϊντανός δίνει την παραπάνω πινελιά που χρειάζεται κάθε σου γεύμα. Το μόνο που χρειάζεται να φροντίσεις είναι να τον φυτέψεις στα ημισκιερά σημεία της βεράντας σου, να έχεις γλάστρα με καλή αποστράγγιση και να χρησιμοποιήσεις εμπλουτισμένο χώμα.
Ο άνηθος είναι μια ακόμα υπέροχη επιλογή αρωματικού που μπορείς να φυτέψεις. Συνδυάζεται με πίτες, μαγειρευτά αλλά και σαλάτες. Όμως, αν προσωπικά τον ξεχωρίζω σε κάτι, τότε αυτό είναι το άρωμα που προσφέρει στα αλείμματα τυριού που φτιάχνονται πανεύκολα στο σπίτι. Το μόνο που έχεις να σκεφτείς είναι η καλή αποστράγγιση της γλάστρας και η σκιά που θα του προσφέρεις, για να έχει ένα δροσερό περιβάλλον ανάπτυξης.
Για το τέλος άφησα το αγαπημένο μου: τον βασιλικό! Χρειάζεται να σου μιλήσω για το υπέροχο άρωμά του; Νομίζω το ξέρεις ήδη! Από αρωματικό σε σαλάτες και φαγητά, μέχρι και ως απλό «διακοσμητικό» πάνω στις μακαρονάδες με τη σάλτσα ντομάτας, για να χορταίνει και το μάτι, είναι η πιο μυρωδάτη επιλογή που μπορείς να απολαύσεις φέτος την άνοιξη. Αν προσέξεις ώστε να βρίσκεται σε σκιά, να μη το ταλαιπωρούν δυνατοί άνεμοι και να έχει εμπλουτισμένο χώμα, τότε θα έχεις μια υπέροχη καταπράσινη γλάστρα έξω απ’ το παράθυρό σου.
Ό,τι κι αν αποφασίσεις να φυτέψεις αυτή την άνοιξη, να ξέρεις ότι θα έχεις κάνει μια εξαιρετική κίνηση. Γιατί όχι μόνο θα έχεις την ολόδική σου συγκομιδή με φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά, αλλά θα ομορφύνεις και τη βεράντα σου, προσφέροντας και στον εαυτό σου μια ενασχόληση για χαλάρωση.