fbpx
Tuesday, May 20, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Διατροφισμός: Η διαστροφή της υγιεινής διατροφής

Χαράλαμπος Νικόπουλος by Χαράλαμπος Νικόπουλος
March 12, 2024
in Nutrition
Διατροφισμός: Η διαστροφή της υγιεινής διατροφής
Διατροφισμός: Η διαστροφή της υγιεινής διατροφής
6
SHARES
566
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παλαιότερα το φαγητό ήταν ιεροτελεστία, κοινωνική συναναστροφή, σχέση, απόλαυση, σημείο αναφοράς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σήμερα, θυμίζει βενζινάδικο. Φουλάρεις στα γρήγορα πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και λίπη και συνεχίζεις τη διαδρομή σου. Επιλέγεις τα συστατικά και όχι τις τροφές. Και αυτό δεν είναι καλό…

Η σχέση μας με το φαγητό έχει διαταραχθεί και μαζί διαταράσσεται και η εξαρτημένη από αυτό υγεία μας. Υπεύθυνη είναι και η επιστήμη της διατροφής, αυτό που διεθνώς ονομάζεται ως «Nutritionism». Όλα ξεκίνησαν όταν πανεπιστημιακές σχολές, ινστιτούτα, οργανισμοί και φορείς υγείας, διατροφολόγοι, διαιτολόγοι και άλλοι ερευνητές έκαναν δυναμική εμφάνιση στα τέλη του ’70 (πρώτα από τις ΗΠΑ) και μετατόπισαν το ενδιαφέρον του κοινού, από τα τρόφιμα στα συστατικά, από τα ζωϊκά λιπαρά και τα σάκχαρα μέχρι τους υδατάνθρακες και ασφαλώς, τις θερμίδε, επιχειρώντας να δώσουν απαντήσεις στο τι είναι υγιεινό. Οι συνδαιτυμόνες του ανεπτυγμένου κόσμου κάθισαν στο τραπέζι του μιλώντας για διατροφή, υγεία, ασθένειες και μακροημέρευση, με το κύρος που τους προσέδιδε η επιστημονική μελέτη της φύσης, σύστασης, σύνθεσης, απορρόφησης, διάσπασης και επίδρασης των τροφών. Την ίδια ώρα, οι διαστάσεις επιδημίας που είχαν αρχίσει να παίρνουν οι αποκαλούμενες «ασθένειες της αφθονίας» και οφείλονταν στην κακή διατροφή (παχυσαρκία, θρομβώσεις, καρδιακά, διαβήτης, κακοήθεις όγκοι κ.λπ.) αποτέλεσαν εύφορο έδαφος για να αναπτυχθεί γρήγορα η επιστήμη της διατροφής και ο επίγονός της, ο Διατροφισμός. Περισσότερο ως ιδεολογία παρά ως επιστήμη, είναι αυτός που μας λέει τι και πόσο να τρώμε, τι να αποφεύγουμε και τι να προσέχουμε για να έχουμε καλή υγεία, σύμφωνα και με το ιπποκρατικό, «άσε την τροφή να γίνει το φάρμακό σου». Ο Διατροφισμός επαναπροσδιόρισε την έννοια της τροφής, των τροφίμων και τη σημασία τους για την υγεία, μ’ έναν τρόπο ιδιαίτερα περίπλοκο και για πολλούς άστοχο, τελικώς.

Στην αρχή ήρθαν στο προσκήνιο παλαιότεροι όροι όπως «πρωτεΐνες», «υδατάνθρακες», «λιπαρά», «βιταμίνες», που μέχρι τότε λίγοι ασχολούνταν επισταμένα μαζί τους, και ολοκαίνουριοι άλλοι όπως «ίνες», «μέταλλα», «ιχνοστοιχεία» μπήκαν στο λεξιλόγιο και στη σκέψη του μέσου ανθρώπου, δείχνοντας του σαν σηματωροί το διατροφικό δρόμο προς την υγεία. Μέσα σε λίγα χρόνια το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τροφή στα συστατικά (στοιχεία) που αυτή περιέχει, από το κρέας στα λίπη και στις πρωτεΐνες του, από το ψωμί στους υδατάνθρακες και στις βιταμίνες του, από το όλο στο μέρος δηλαδή. Τα συστατικά εκτόπισαν, κατά κάποιον τρόπο, την έννοια του τροφίμου ως ενιαία μονάδα, αντικαθιστώντας την με την έννοια του τροφίμου που μπορεί να διακριθεί σε τέσσερις – πέντε βασικές κατηγορίες στοιχείων που περιέχονται σε αυτό και που χρειάζεται ο άνθρωπος να καταναλώνει για να είναι υγιής. Είναι εκείνες οι κατηγορίες που σήμερα υπάρχουν σε κάθε συσκευασία και σε κάθε κουτί. Το νόημα πλέον ήταν, ότι το σημαντικό στα τρόφιμα δεν είναι τα ίδια τα τρόφιμα, αλλά τα συστατικά που εμπεριέχονται σε αυτά.

Ο διαφωτισμός του Διατροφισμού

Αυτό ίσως να μην ήταν εξορισμού αρνητικό, αν ο διατροφισμός, υλοποιούσε τις υποσχέσεις του -τις οποίες, σημειωτέον, ποτέ δεν διατυπώνει ευθέως, αλλά αφήνει να εννοηθούν. Αν και ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις δεν φαίνεται να έχει συμβάλει στην αποφυγή των ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή, αλλά ούτε και με την παχυσαρκία. Γιατί, άραγε; Πρώτα απ’ όλα, γιατί οι διατροφικές συστάσεις, οι έρευνες, οι δίαιτες κ.λπ. συχνά – πυκνά δεν συμφωνούν μεταξύ τους, δεν υπάρχει δηλαδή ένας διατροφικός κανόνας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να ελεγχθεί για την ορθότητά του. Υπάρχουν εκατοντάδες αντιφατικές μεταξύ τους έρευνες, με διαφορετικά συμπεράσματα και συστάσεις. Συνήθως η εγκυρότητα της πιο πρόσφατης επιστημονικής έρευνας παύει να υφίσταται μόλις βγει η επόμενη. Κάτι που σήμερα θεωρείται διατροφικό must, ενδεχομένως σε λίγα χρόνια να θεωρείται επιβλαβές ή το αντίστροφο, ενώ δεν λείπουν και οι διατροφικές μόδες. Κάποτε ήταν η πιτυρούχος βρώμη, μετά τα ω-λιπαρά, σήμερα το kale, η σπιρουλίνα, τα μούρα. Ο διατροφισμός αμφιταλαντεύεται, είναι δίγλωσσος, ήξεις αφήξεις. Ίσως, λόγω του ότι η επιστήμη της διατροφής είναι τόσο νέα, ίσως γιατί το σύνολο της οπτικής της είναι λάθος. Ο αντίλογος υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να κατανοήσεις ορθά την τροφή εξετάζοντας μονάχα τα βασικά συστατικά της, τη στιγμή που αποτελείται από δεκάδες άλλα που αγνοείς. Η τροφή αποτελεί ένα τεράστιο, πολυεπίπεδο σύμπαν, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, από τόπο σε τόπο και λειτουργεί συνεργατικά και συνδυαστικά.

Τις επιταγές του Διατροφισμού ακολούθησε κατά γράμμα η βιομηχανία των τροφίμων. Οι εταιρείες παρήγαγαν τα προϊόντα που ήταν σύμφωνα με τις συστάσεις της επιστήμης και οι σχετικοί ισχυρισμοί τυπώθηκαν στις πολύχρωμες συσκευασίες. Νιφάδες καλαμποκιού με 50% λιγότερους υδατάνθρακες πλημμύρισαν την αγορά, μπέικον με λίγα λιπαρά για απόλαυση χωρίς ενοχές, γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, μαργαρίνες με αντιοξειδωτικά, λειτουργικά τρόφιμα που τα τρως και θεραπεύεσαι, όλα τους νόστιμα, οικονομικά και με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η εξέλιξη αυτή εξοβέλισε τα παραδοσιακά τρόφιμα, υποβοηθούμενη ασφαλώς και από άλλους παράγοντες, όπως ο γρήγορος ρυθμός της ζωής.

Έτσι, καταναλώνουμε πάρα πολλά επεξεργασμένα, βιομηχανοποιημένα, τρόφιμα, ελάχιστα όμως ατόφια και ωμά. Τρώμε έτοιμες μηλόπιτες, αλλά όχι μήλα, φιλέτο κατεψυγμένου μπακαλιάρου σε κουρκούτι από αβγά και αλεύρι, αλλά όχι φρέσκο μπακαλιάρο. Ακόμη περισσότερο, καταναλώνουμε ελάχιστα είδη τροφών σε σχέση με πριν, μόλις, τριάντα χρόνια και σε σχέση με την ποικιλία που υπάρχει στη φύση (ακόμη). Φτάνει να ρίξει κάποιος μια διεισδυτική ματιά στα ράφια του σούπερ μάρκετ για να διαπιστώσει ότι χιλιάδες οι κωδικοί, αλλά ελάχιστα τα είδη. Ή να αναρωτηθεί πότε έφαγε για τελευταία φορά σαλιγκάρια, σπαράγγια, παραπούλες, αβοκάντο, ψάρια, θαλασσινά, φραγκόσυκα, χόρτα άγρια, κουκιά, φρέσκο αρακά, ρύζι άγριο, κάστανα, σύκα, πράσα, και τόσα άλλα που οι μεγαλύτεροι κατανάλωναν συστηματικά και αγνοούσαν παντελώς το διαβήτη, τη θρόμβωση, το πάχος. Ίσως εδώ να βρίσκεται και η απάντηση στις σύγχρονες διατροφικές αναζητήσεις….

Διαβάστε επίσης
Πώς να ξεχωρίσετε τα φρέσκα ψάρια
Η υπεροχή της νηστείας  

 

Tags: Επεξεργασμένα τρόφιμαΥδατάνθρακεςΛιπαράSlider
Previous Post

Όσκαρ 2024: Όλα τα βραβεία

Next Post

«Ανάμεσα»: Η ατομική έκθεση της Αλεξάνδρας Μπαρή

Next Post
«Ανάμεσα»: Η ατομική έκθεση της Αλεξάνδρας Μπαρή

«Ανάμεσα»: Η ατομική έκθεση της Αλεξάνδρας Μπαρή

Ο υπέρυθρος κόσμος του Mako Miyamoto

Ο υπέρυθρος κόσμος του Mako Miyamoto

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Τα lockdown βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία

Τα lockdown βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία

by Zeitgeist Team
April 19, 2021
0

Διεθνής έρευνα για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία φέρνει στο φως ανησυχητικά ευρήματα για τις επιπτώσεις των lockdown...

Υποβρύχιο Παπανικολής: Η επική ιστορία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Υποβρύχιο Παπανικολής: Η επική ιστορία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

by Zeitgeist Team
October 26, 2024
0

Οι αποστολές, τα κατορθώματα, ο εξοπλισμός και οι άγνωστες πτυχές της ιστορίας του πιο ένδοξου ελληνικού υποβρυχίου που έδρασε κατά...

Οι Πολωνοί που θα ήθελαν να είναι Αμερικανοί

Οι Πολωνοί που θα ήθελαν να είναι Αμερικανοί

by Παντελής Περιβολάρης
June 28, 2022
0

Γεννημένοι την 4η Ιουλίου! Ο αντιαμερικανισμός είναι μια, μάλλον,  άγνωστη έννοια στην Πολωνία, μια χώρα που έχει αποφασίσει με ποια...

Drink Pink: Οι οινικές αποχρώσεις του ροζ

Drink Pink: Οι οινικές αποχρώσεις του ροζ

by Zeitgeist Team
June 16, 2023
0

Τα ροζέ ζουν μέρες δόξας. Είναι δροσερά και γοητευτικά. Αγαπιούνται από άντρες και γυναίκες, συνοδεύουν τέλεια τόσο τη Μεσογειακή όσο...

Το ιταλικό τσίπουρο και όσα μπορεί να μάθει το ελληνικό από την επιτυχία του

Το ιταλικό τσίπουρο και όσα μπορεί να μάθει το ελληνικό από την επιτυχία του

by Μόδεστος Κούρτης
January 20, 2022
0

Η πνευματώδης ιστορία επιτυχίας της γκράπα (grappa) που από ένα ταπεινό απόσταγμα έχει εξελιχθεί στο απόλυτο χωνευτικό του πλανήτη.

Ο Jo Nesbo γοήτευσε το αθηναϊκό κοινό

Ο Jo Nesbo γοήτευσε το αθηναϊκό κοινό

by Zeitgeist Team
September 28, 2023
0

Βρέθηκε χθες Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για μία μοναδική εμφάνιση στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», όπου συνάντησε...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Να πώς θα κάνετε το σπίτι σας ένα καταφύγιο υγιεινής

Να πώς θα κάνετε το σπίτι σας ένα καταφύγιο υγιεινής

May 19, 2025
Έτσι η κρεβατοκάμαρά σας θα μοιάζει με σουίτα ξενοδοχείου 

Έτσι η κρεβατοκάμαρά σας θα μοιάζει με σουίτα ξενοδοχείου 

May 19, 2025
Prince Oliver S/S 2025: No rules, just vibes

Prince Oliver S/S 2025: No rules, just vibes

May 15, 2025
Ο Γιώργος Γαλίτης δίνει ρεσιτάλ στον Φιάκα

Ο Γιώργος Γαλίτης δίνει ρεσιτάλ στον Φιάκα

May 14, 2025
Απόδραση από την «Ταράτσα»

Απόδραση από την «Ταράτσα»

May 12, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp